NESTEN: Martine Ek Hagen kommer i mål drøye 15 sekundre etter russiske Julia Tsjekaleva på 15 kilometeren i Rybinsk. Foto:AFP,

Ek Hagen på pallen for første gang

Ek Hagen til VG etter andreplassen: - Livredd for at jeg skulle vinne!

Russiske Tsjekalova vant 15 kilometeren

Fire norske blant topp ti

Martine Ek Hagen (23) leverte en glimrende VM-søknad da hun tok andreplassen på 15 kilometeren i Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag gjorde Uhrenholdt Jacobsen verdenscup-comeback med seier på 10 kilometeren. I dag ville hun gjenta suksessen på 15 kilometer med skibytte i russiske Rybinsk. Men hun var ikke den eneste norske jenta med skumle hensikter.

For mens Jacobsen fikk det tungt på fristildelen, viste Martine Ek Hagen (23) at hun også har lyst på en plass i VM-troppen. Det samme gjorde Kristin Størmer Steira (33).

– Midt inni der var jeg livredd for at jeg skulle vinne hele greia, for da følte jeg meg kjempebra, spøkte hun overfor VG i etterkant.

– Det var veldig moro, jeg har jo aldri vært på pallen før. Tsjekaleva hadde et ekstra gir mot slutten som jeg manglet, men da jeg var veldig glad for bare å komme i mål på pallen, utdyper hun.

Hun erkjenner at de som skal ta ut VM-troppen ikke har en lett jobb.

– De har jo et luksusproblem med å ta ut dette VM-laget, men jeg føler at formen min peker i riktig retning. Nå blir det bare å flyte på den formen jeg har nå, og ta det med ro frem til NM. Jeg skal bare senke skuldrene og komme meg fort til Røros så fort som mulig, sier en meget glad Ek Hagen til VG.

Etter å ha jaktet russiske Julia Tsjekaleva i 7,5 kilometer, ble det for tungt for den norske jenta - som med andreplassen tok sin første pallplassering i verdenscupen. I mål var hun drøye 15 sekunder bak.

Finske Ritta-Liisa Roponen tok tredjeplassen. Størmer Steira gikk til slutt inn til en sjetteplass, mens Silje Øyre Slind imponerte med en åttendeplass. Jacobsen ble nummer ni - og sikret fire norske blant de 10 beste.

VG Direkte:Slik var 15 kilometeren.

Tidlig norsk ledelse

Jacobsen viste tidlig at hun mente alvor også i dag, og la seg tidlig helt i tet. Der fikk hun også følge av Ek Hagen, i tillegg til flere av de utenlandske konkurrentene.

Da den klassiske delen var unnagjort, var det hjemmehåpet Julia Tsjekaleva, Ek Hagen, Jacobsen, finske Kerttu Niskanen og Stefanie Böhler fra Tyskland som gikk først ut etter skibyttet og skaffet seg en liten luke.

IMPONERTE IGJEN: Kristin Størmer Steira. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Den russiske jenta satte inn høygiret i fristil, og skaffet seg en luke ned til de to norske. Men da det ble tungt for Jacobsen, holdt Ek Hagen farten oppe og tok stadig inn sekunder.

Også Størmer Steira gikk langt raskere på den siste delen og, sammen med blant annet Silje Øyre Slind og Jacobsen, kjempet hun for en tredjeplass.

Med 2,5 kilometer igjen, ledet Tsjekaleva med seks sekunder på Ek Hagen. Gruppa bak hadde rundt 25 sekunder opp til duoen.

Tsjekaleva ble likevel for sterk i avslutningen, gjorde dermed som herrene, og sikret russisk hjemmeseier.

Jacobsen mislyktes på Lillehammer før jul og tok derfor en pause fra verdenscupsirkuset, mens Ek Hagen ble syk under Tour de Ski og måtte reise hjem. Nå er begge likevel høyaktuelle for en plass i VM-troppen.

Og neste helg er det NM.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder