Nå har skikongen vunnet gull i alle VM-øvelsene

Northug: - Jeg gjorde meg ferdig med feiringen før jeg gikk ut på

siste etappe

Northug fikk show-forbud av treneren

FALUN/OSLO (VG)  Før start fikk Petter Northug (29) forbud mot å showe stort på slutten av løpet hvis det ble gull. Skikongen skaffet gull - og holdt seg for god for «tull».

 • Øystein Hernes
 • Ole Kristian Strøm
 • Camilla Vesteng
 • Eirik Borud
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fem år gammel

Det var aldri noen tvil om hvor gullet skulle hen: Petter Northug (29) og Finn Hågen Krogh (24) leverte en maktdemonstrasjon fra start til slutt på søndagens lagsprint i VM.

VG Direkte:Slik var den norske gulldagen!

På oppløpet hadde ankermannen Northug all verdens tid etter en langrennsoppvisningen av de helt sjeldne. Northug hadde 15 sekunder ned til nærmeste konkurrent ved siste veksling. På oppløpet sakket skiesset ned farten, mottok hyllesten fra publikum på stadionen i Falun og sikret seg sin andre gullmedalje i mesterskapet. Mye takket være en strålende jobb fra makker Finn Hågen Krogh på første, tredje og femte etappe.

Etter rennet avslører sprintlandslagstrener Arild Monsen overfor VG at han hadde gitt Northug show-forbud på dagens renn.

– Han lovte meg bare en ting: ikke noen ablegøyer og tull på slutten. Han lovte at han ikke skulle vinne med ett sekund, sier Monsen om Northug.

Urkrefter i beina

– Jeg var redd for noe sirkusgreier, som ville gjøre at han kunne knekke en stav eller ski. Jeg ville ha gutta i mål først.

– Du la ned forbud mot show?

– Forbud mot stort show i alle fall, svarer landslagstreneren.

Northug innfridde sjefens ønsker og holdt seg i skinnet da han kapret sitt andre VM-gull på fire dager sammen med makker Krogh. Torsdag tok han gullet på sprinten.

– Jeg gjorde meg ferdig med feiringen før jeg gikk ut på siste etappe, sier Petter Northug.

På vei fra skistadion til pressekonferansesalen ble han omflakket av spørsmålskåte, norske journalister. Northug var i storslag også etter lagsprinten der han gående svarte på spørsmålene med et glimt i øyet. Den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg var blant dem som fikk et stikk fra 29-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULLSTENDIG OVERLEGEN: Petter Northug kysser hanskene og cruiser inn til sitt 11. VM-gull. Langt der borte kan en skimte den russiske og tyske ankermannen på lagsprinten. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

- Det var fantastisk å gå alene mot mål. Jeg kjente jeg var pigg. Jeg kunne avgjort på oppløpet i dag også, for jeg følte meg sterk, melder Northug.

Gull, gull, gull

Dagens VM-gull betyr at Petter Northug nå har vunnet alle mulige VM-distanser. Han har 11 gull totalt. To på tremil, to på femmil, fire stafett gull, ett gull på 15-kilometeren, ett sprintgull og altså ett gull på lagsprint.

- Først og fremst er det artig at vi lykkes på denne distansen siden vi mislyktes litt med andreplassen i Oslo. Og så var det jo fiasko i Val di Fiemme. Det har vært litt forbannelse når jeg har gått denne distansen tidligere, sier han.

Duoen kapret sekund etter sekund fra konkurrentene fra den tredje av de seks etappene og utover. På den siste etappen hadde Northug hele 15 sekunder ned til nærmest konkurrent.

– Det er stort. Jeg følte presset. Det er ikke noe annet enn gull som er godt nok for Petter. Sølv er nederlag. Det er godt å innfri, forteller Finn Hågen Krogh til NRK.

Sprinttrener Arild Monsen unnet Krogh gullet av hele sitt hjerte.

– Det var en stor dag for Finn Hågen, og jeg er glad på hans vegne.

– Dette var en stor dag. Det er var ekstremt artig. Gutta ble mer og mer gira utover i etappene. Det var gøy å oppleve, sier Monsen til VG.

Dermed ble det en fantastisk norsk skidag med to sprintgull. En halvtime før Northug og Krogh maktdemonstrasjon mot herrene, utklasset Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg konkurrentene på kvinnenes lagsprint.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen.

Slik var gulløpet

Finn Hågen Krogh tok kommandoen fra start på den første etappen og sendte Northug ut som førstemann på den andre av de seks etappene, rett foran Russland, Sverige og Tyskland.

VG+:VGs VM-magasin (krever abonnement)

Northug senket farten og la seg rett bak teten på sedvanlig vis for å spare krefter. Men skikongen satte noe overraskende opp farten rett før den andre vekslingen og sendte Krogh først ut i løypene på tredjeetappen. 24-åringen fortsatte med høyt tempo og skaffet Norge en liten luke i den første bakken med svenske Calle Halfvarsson hakk i hæl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JUBELBRØLET: Petter Northug og Finn Hågen Krogh på toppen av podiet etter søndagens VM-gull. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Northug fikk en ledelse på to sekunder til Sverige og seks til Russland ved vekslingen. Trønderen fortsatte kjøret og ga Krogh en åtte sekunders ledelse på den nest siste etappen.

Så avgjorde Krogh. Før siste etappe sendte han Northug ut med en 15 sekunder lang ledelse. Den ledelsen ga Northug aldri fra seg. Trønderen kysset den ene hansken og gled inn til gull. Russland tok sølv og Italia tok bronsen.

Petter Northug gjorde kort prosess med motstanderne på siste etappe i semifinalen. Spurtkanon kom først inn på oppløpet, gled rolig over mål etter noen krafttak og satte punktum for en svært overbevisende semfinale sammen med makker Finn Hågen Krogh.

Les også

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn
 3. Petter Northug

Flere artikler

 1. Langer ut mot svensk skilegende: Northug: – Wassberg klatrer på «haters»-lista

 2. Sendte Norge sikkert til finalen: Northug om spurten: – Ble ikke noe fight

 3. Northug ville gå i stripete fangedrakt

 4. Northug-brødrenes rørende seiersklem

 5. Endelig får han sjansen i VM: Krogh får gå lagsprinten med Northug

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder