SJOKKERT: Amerikanske Jessica Diggins innser at hun kommer til å vinne fredagens femkilometer i Tour de Ski. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

FIS-sjef vil ha sprintrenn i New York

Tror USA-suksessen kan åpne for verdenscup i Central Park

TOBLACH (VG) Tenk deg et sprintlangrenn i hjertet av
New Yorks Manhattan – i verdens mest kjente park. Det kan bli en realitet.

Publisert:

Kommersiell leder for langrenn i FIS, Jürg Capol, avslører overfor VG at han har seriøse planer om å realisere drømmen om et verdenscuprenn i Central Park i løpet av tre-fire år.

– Det hadde vært strålende PR og en fantastisk arena for langrenn, sier Capol til VG.

I går tok Jessica Diggins USAs andre seier i årets Tour de Ski, og sveitseren tror langrennsjentenes suksess kan dytte det amerikanske skiforbundet i riktig retning.

• Les mer: Sjekk NRKs seerekord i Tour de Ski

I så fall vil det kunne bli et spektakulært idrettsarrangement som kan åpne en helt ny verden for langrennssporten.

– Målet er at vi skal ha et oversjøisk verdenscuprenn hvert andre eller tredje år. For tre år siden var mitt mål at Tour de Canada skulle starte i Central Park. Nå står Tour de Canada på egne ben, men ideen lever fortsatt, sier sveitseren.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Høye kostnader

Etter suksessen til de amerikanske jentene, der både Sophie Caldwell og Jessica Diggins har vunnet en etappe i Tour de Ski, håper han at planene kan få seg et løft.

– Tidligere har ikke det amerikanske skiforbundet vært klar for å ta over vårt prosjekt om å ha et sprintrenn i parken på Manhattan i New York. Kostnadene var for høye. Men nå har vi noen amerikanske utøvere som går veldig fort. Så nå kan det bli noe av.

Fikk du meg deg denne? Norsk langrennsekspert kjørt til sykehus under Tour de Ski

Hvis finansieringen kommer på plass mener han det er gode sjanser for at man kan gjennomføre en konkurranse som trolig vil samle mange nysgjerrige tilskuere i verdensmetropolen.

SNØ- OG SKYSKRAPERE: Central Park i New York. Her kan det bli verdenscuprenn i langrenn om FIS-sjefen får det som han vil. Foto: Mike Segar , REUTERS

– Teknisk er det ikke noe problem å gjennomføre det, men det er et økonomisk spørsmål. Våre sponsorer er interessert i å bidra ekstra for å få til et sprintrenn i Central Park. Vi diskuterte det for tre-fire år siden, men nå er planene mer alvorlig igjen. Nå har USA et godt lag som hjelper veldig mye naturligvis, sier Jürg Capol.

«Kan ikke selge TV-rettigheter til en idrett som ingen ser på i USA»

Han kommer til å lansere forslaget i løpet av 2016. Amerikanske Jessica Diggins tror et spektakulært skirenn i New York kan hjelpe sporten til å få et større fotfeste i USA.

– Det hadde vært stort. Jeg har spurt mange venner i verdenscupen om de vil komme hvis vi kan få til en sprint i New York. Alle sier at de gjerne vil det. Men vi har ikke pengene til å gjennomføre det. Du kan ikke selge TV-rettigheter til en idrett som ingen ser på i USA. Men vi har folk som jobber for det. Tour de Canada er en god start, sier Jessica Diggins.

24-åringen var et gedigent glis etter å ha vunnet sitt førsteverdenscuprenn. Hun var 0,9 sekunder foran Heidi Weng i mål på 5 kilometer i skøyting.

– I Norge vil alle gå på ski. Alle vil bli den neste Therese eller Marit. Det hadde vært veldig kult hvis vi en dag kunne hatt det sånn i USA. Det er mange hjemme som heier og tror på oss. Vi vokser sakte, men det vil ta tid.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder