Løypesjef Thomas Wassberg: - Kunne ikke gjort noe annerledes

DET SNØR, DET SNØR...: .... Tideli-løypebom? utøverne som slet seg gjennom 50 kilometer i blytungt snøvær i dag var dyktig slitne - og irriterte - da de kom i mål. Foto:Jonathan Nackstrand,Afp

Massiv løype-slakt etter femmila: - Ikke et VM verdig

FALUN/OSLO (VG) Petter Northug (29) tok VM-gull, men arrangørene får så ørene flagrer for femmilsløypa.

  • Lillian Holden
  • Camilla Vesteng

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er ikke et føre som er et VM verdig, sier Niklas Dyrhaug til VG.

At det ville snø under dagens 50 kilometer kom ikke som noen overraskelse. Det fortalte værmeldingene om allerede lørdag. Men nedbøren, sammen med sen salting, skapte store, store løypeproblemer.

Like før startskuddet gikk for VMs aller største styrkeprøve, begynte de første snøfjonene å falle over Lugnet stadion. Etter hvert som løperne tilbakela kilometer på kilometer, tiltok snøværet i styrke.

Det gjorde naturligvis løypen tung og vanskelig å ta seg fram i. Sporene ble dype og snøen veldig løs, flere løpere falt og mange fikk stavbrekk under strabasene - deriblant Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og gullvinner Petter Northug.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn omtalte den knalltøffe femmila som en parodi mens løperne tråkket og strevde seg framover i sporet. I utforkjøringene ble det staket heftig. I motbakkene måtte de nærmest opp i høye kneløft for å ta seg fram.

– Det var tungt. Dæven, det var tungt. Det var forhold som jeg aldri har vært borti før. Det er bedre føre på Rindalsrennet for å si det sånn, sier Dyrhaug til VG.

MEDALJEOVERSIKT:Alle medaljene i Falun-VM

– Altfor dårlig

Til slutt var det Petter Northug som var aller sterkest på dagens manndomsprøve, da han spurtet inn til gull etter en spektakulær avslutning. Lukas Bauer tok sølvet, mens Johan Olsson tok bronse.

– Verdens beste skiløpere kjører her, men det ser ut som om de aldri har gått på ski før. De kjører i 40-50 centimeter med nysnø, eller kornsnø på enkelte steder, sier landslagstrener Trond Nystad mens den norske nasjonalsangen ble spilt for Northug på Lugnet i Falun, fredag ettermiddag.

KNALL OG FALL: Flere gikk over ende i løssnøen på dagens femmil. Foto:Matthias Schrader,Ap

– Jeg syns det er altfor dårlige forhold, men arrangørene hadde utfordrende vær her. Det har ikke vært mye frost. Men arrangøren og FIS må prøve å analysere det som har skjedd og lære. Kanskje vi kan bevare snøen på en bedre måte en annen gang.

Det var ikke bare nordmennene som trivdes dårlig i løssnøen i dag. Overfor Aftonbladet sier Calle Halfvarsson følgende:

– Det var et veldig spesielt føre, man sank ned hele tiden og fikk ikke noe grep om sporet. Så dårlig som dette skal det ikke behøve å være på et VM. Det er for dårlige spor, helt enkelt.

Truls Dæhli kommenterer: Kongen av norsk idrett

Potetmos

Landslagskamerat Daniel Richardsson var skjønt enig.

– Det er det verste jeg har vært med på. Det gikk knapt an å ta seg fram. Det var utrolig dårlig preparert, sier han til Expressen.

Canadiske Ivan Babikov havnet et stykke nede på resultatlisten, og hadde det langt fra moro da han tok seg opp de verste bakkene i Falun.

– Det var som potetmos. Mördarbakken. Det var utrolig tøft, sier han.

Også Didrik Tønseth fikk ei stri tørn ute på dagens femmil. Men ikke verre enn at han hadde krefter til å fleipe litt etter at han hadde jobbet seg inn til en åttendeplass.

GULLGUTTEN: Petter Northug med alle sine VM-medaljer fra Falun. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

– Det var flere partier som var greie, men det var bunnløst i sporet. Det var vanskelig å gå ordentlig på ski. Det ryktes at de brukte feil salt, de har brukt veisalt, sier Tønseth og smiler bredt.

Forsvarer løypen

Den svenske avisen Expressen møtte en av løypesjefene, Thomas Wassberg, etter at medaljene var delt ut på femmila. Han sier han ikke tar til seg kritikken som løperne har kommet med.

– Slik situasjonen har vært siden i går, kunne vi ikke gjort noe annerledes. Rundt stadion og sprintløypene var det helt ødelagt etter kombinertrennet. De ville ha inn stormaskinen og salte som f*** i går. Da var det ødelagt, slår han fast.

Dagens kritikk er ikke den første som har kommet på løypene i dette VMet. Wassberg innrømmer at det ikke har vært spesielt gøy.

– Det er litt frustrerende, det er mye som gjør at snøen slites voldsomt. Dette har blitt så stort, det er mye folk som kjører i stykker snøen. Det er reklameskilt, det er TV-kameraer, TV-kabler og alt slikt. Det sliter på snøen.

Les også

Mer om

  1. Ski-VM
  2. Langrenn

Flere artikler

  1. Slik hyller lagkameratene VM-kongen

  2. Dyrhaug før femmila: Massespurtens tid er forbi

  3. Northugs ville spurt ga femmilsgull

  4. Olsson: - Det var ikke gøy

  5. Northug kan sette personlig gullrekord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder