Johaug med tidenes seiersmargin på tremil: - Har ikke sett maken i moderne tid

HOLMENKOLLEN (VG) Therese Johaug (27) brukte under to minutter på å sette inn rykket som avgjorde Kollen-tremila. I mål var hun rekordmye - nesten fire minutter - foran nummer to.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har ikke sjanse til å følge Therese, erkjente verdenscuptoer Ingvild Flugstad Østberg kort og godt til NRK før tremila i Holmenkollen ble satt i gang med et pang av statsminister Erna Solberg.

Det fikk hun rett i, for verdenscupleder Therese Johaug (27) hadde bestemt seg for å gjøre som Martin Johnsrud Sundby gjorde i går: å kjøre på fra start. Men der Sundby brukte fire mil på å riste av seg sine konkurrenter én etter én, fikk Therese Johaug en luke før to minutter var gått.

ENIG? Mener fellesstarten gjør Holmenkollen kjedelig

Den klarte hverken av konkurrentene å tette. Istedenfor økte og økte denne vinterens suverene langrennsdronning forspranget for hver passering som gikk.

– Johaug avgjorde 90-minuttersløpet på tre minutter, konkluderte svenske Aftonbladet.

VG LIVE: Slik forløp tremila seg!

Statsministerskryt

Etter 1,8 km ledet Johaug med 8,6 sekunder, 900 meter senere var avstanden 18,3 sekunder og etter 3,6 km hadde hun over halvminuttet ned til resten av feltet.

– Det har utviklet seg til to ulike skirenn. Ett med Therese Johaug, og ett med resten av feltet, kommenterte Jann Post på NRK etter at løperne passerte 5 km-merket.

FIKK DU MED DEG? Johaug-bråk etter NM-hjemreise

STATSMINISTER: Erna Solberg. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Da var avstanden ned 44 sekunder, og Norges statsminister, Erna Solberg, var en av de som lot seg imponere.

– Therese Johaug er utrolig sterk på denne typen løp. Hun er den sterkeste skiløperen så lenge Marit Bjørgen ikke er med, og hun er den som kanskje hadde slått Bjørgen på slike distanser, sier Høyre-politikeren på statskanalen.

FÅTT MED DEG? Slik er Marit Bjørgens nye liv

Solberg spådde Johaug-seier, og som sagt, så gjort. 25 kilometer senere var det klart: Therese Johaug vant tremila i Kollen for tredje gang - men for første gang i klassisk - på tiden 1.24.55,0.

Slik forklarer Johaug rykket

– Maken til skirenn har jeg ikke sett i moderne tid, mente NRK-kommentator Jann Post.

– Jaaaaa! ropte Johaug inn i kamera etter at sesongens 12. seier i verdenscupen denne vinteren var et faktum.

– Det var et rått løp! Jeg var veldig nervøs etter å ha vært litt småsyk, men jeg hadde var en fantastisk dag. Alt stemte, utdyper hun overfor NRK.

– Hvordan forklarer du rykket etter to minutter?

– Jeg følte at alt klaffet i den første bakken, også synes jeg egentlig ikke at jeg gikk så fort, men fikk likevel beskjed om at jeg hadde luke. Da tenkte jeg bare «hmmm, jeg får gå mitt eget løp», utdyper hun til NRK.

SEIER: Therese Johaug vant med nesten fire minutter ned til Ingvild Flugstad Østberg. Det er rekordmye. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

Bak henne var det adskillig mer spennende, og det var først etter to mil at en gruppe på mer enn 10 løpere slo sprekker. En etter en falt Ragnhild Haga, svenske Charlotte Kalla og polske Justyna Kowalcyk av, og med fem kilometer igjen sto det mellom Østberg, Heidi Weng, Anne Kyllönen og Laura Mononen.

Rekordstor seiersmargin

Da bestemte Østberg seg for å rykke, og det holdt hun hele veien inn. Faktisk tok hun litt innpå Johaug på de siste kilometerne, men i mål var hun likevel 3 minutter og 46 sekunder bak den suverene vinneren.

Aldri før har nummer to på en tremil for kvinner vært så langt bak vinneren, ifølge en liste fra FIS - Det internasjonale skiforbundet. Johaug slettet den 18 år gamle rekorden til Larissa Lazutina, en utøver som for øvrig ble tatt for doping fire år senere.

Det var likevel imponerende av Østberg, som har tatt store steg denne vinteren. I mål virket hun også like glad som seirende Johaug.

– Jeg var sjokkert og glad på en gang. Jeg er milevis bak frøken fryd, men det spiller ingen rolle for meg i dag. Dette er som en seier for meg. Jeg er vanvittig stolt, og så er det bare å ta av seg hatten for henne (Johaug). Hun sto vel og frøys i mål da vi ankom, sier hun med glimt i øyet til NRK.

Anne Kyllönen ble nummer tre, mens Weng knep fjerdeplassen foran finske Laura Mononen.

PS! Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som slet med astma i tåkelagte Kollen, måtte bryte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder