FRA JUBEL TIL FORTIVELSE: Kristin Størmer Steira jublet for OL-bronse, men endte på fjerdeplass. Foto: Scanpix

Norge vurderer å protestere mot Kowalczyk

Jubel og gråt for Størmer Steira i bronsedrama

WHISTLER (VG Nett) Kristin Størmer Steira (28) stod på bronseplass på resultattavlen i flere minutter. Så ble det endret. Nå vurderer Norge å protestere på at Justyna Kowalczyk skøytet for tidlig.

Publisert:


Etter fredagens renn så juryen på en situasjon der Kowalczyk skøytet noen meter like før skibyttet. Juryen bestemte at dette er greit, men Norge anket den avgjørelsen. Etter et nytt jurymøte bestemt de at Kowalczyk blir stående som bronsevinner. Nå vurderer Norge å protestere, sier sportssjef Åge Skinstad til VG Nett.

Alt dette skjedde etter at Kristin Størmer Steira og Kowalczyk kom i mål helt likt - og det stod fotofinish på resultattavlen. Dette ble endret til 3. plass og Størmer Steira slapp jubelen løs i flere minutter. Så ble det endret igjen, og jubelen ble til gråt og fortvilelse.

Norge har nå 72 timer på å protestere, eller appellere som er den riktige betegnelsen i regelverket, til en annen jury enn den som vurderte den første situasjonen. Ifølge Skinstad vil Kristin Størmer Steiras mening ha en betydning for om de protesterer eller ikke.

Vegard Ulvang mener juryens avgjørelse er helt riktig.

- Juryen har gjort en helt riktig vurdering. Bildene viser at hun tar to skøytetak før skibyttet, men det er tydelig at hun tror at hun er innenfor sonen. Hun har tatt av seg stavene og tjener ikke noe på dette, sier Vegard Ulvang til VG Nett.

Norges assistenttrener Jon Arne Skjetne presiserer overfor VG Nett at Norge aldri protesterte i utgangspunktet, men anket en juryavgjørelse om å ikke diske Kowalczyk for skøytingen.

Natt til lørdag ble det klart at landslagsledelsen vil fortelle på en pressekonferanse søndag hvorvidt det blir en appell eller ikke.

Gråt etter endringen

Det ble dramatisk i målområdet da Justyna Kowalczyk og Kristin Størmer Steira kjempet om bronsen i lørdagens fellesstart med skibytte. Det måtte fotofinish til for å skille de to.

VG Nett-leser:All sympati til Kristin S Steira. Håper hun vinner 30 km. Det håper - og tror jeg på.Diskutér her!

Da Størmer Steira kom i mål stod det fotofinish på resultattavlen, men så ble dette endret til 3. plass. Da slapp hun jubelen løs og kastet seg rundt halsen til Bjørgen.

Et par minutter etterpå ble det endret igjen, og da klarte ikke Størmer Steira å holde tårene tilbake. Nå var det Kowalczyks tur til å juble. TV-bildene viste etter hvert at den polske jenta slo Størmer Steira med en halv fot. Det ble dermed den fjerde OL-fjerdeplassen gjennom tidene på Tana-jenta. Totalt er hun 24 sekunder bak fire OL-bronser!

Les også:OL-dronningen Marit Bjørgen

- Det skal ikke skje, og det er selvfølgelig veldig trist for Kristin. Men hun gjorde det veldig godt, og nå skal vi gjøre det vi kan for å fokusere på det, sier langrennslandslagets sportssjef Åge Skinstad til VG Nett.

Ikke sur på arrangøren

Størmer Steira hadde tørket tårene da hun møtte pressen like etterpå, men den vanligvis så blide jenta var tydelig oppgitt over at det gikk som det gjorde.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NOEN CENTIMETER: Kristin Størmer Steira var snært nær og endelig lykkes i OL. Foto: Ola E. Stenberg


- Jeg er veldig skuffet. Klart det føles litt ekstra tungt når det blir sånn. Først jublet jeg og Marit, så gråt vi litt, men min skuffelse skal på ingen måte få lov til å ødelegge hennes store dag. Jeg skal klare å glede meg på hennes vegne, sier Størmer Steira til VG Nett.

VG LIVE:Vi fulgte rennet direkte her!

- Er du sur på arrangøren?

- Nei, det er jeg ikke, svarer Størmer Steira.

- Det er så nær som det er mulig å komme. Det er mager trøst, men det er den beste spurten Kristin har gjort noengang. Det var kun innslaget som var avgjørende, sier trener Egil Kristiansen til VG Nett.

Protokoll:Gratulér Bjørgen med gullet her!

- Hva tenker du om at hun fikk tildelt tredjeplassen?

- Det er dumt å utrope noen til en medalje, og så komme med retrett.

Forvirring

Vegard Ulvang har en rolle i rennjuryen under OL, men vet ikke hvorfor resultattavlen ble endret.

FORNØYD: - Dette var Kristins beste spurt noensinne, sier trener Egil Kristiansen. Foto: Scanpix

- På alle TV-bildene stod det fotofinish hele tiden. De var så nære hverandre at man måtte forstørre bilde for å se det. Det er ikke morsomt å få sånne kontrameldinger, men det er TV-bildene som er offisielle, sier Ulvang til VG Nett.

Samleside:Les alt om OL på VG Nett!

Nordmannen John Aalberg er arenaansvarlig for langrenn, skiskyting og hopp. Han har jobbet med anleggene i fem år, og stod i målområdet da kaoset oppstod.

Han var ikke klar over at tavlen ble endret til 3. plass for Kristin Størmer Steira.

- Jeg vet ikke helt hva som skjer. Men ja, det er en som fysisk taster det inn. Jeg vet ikke om det kan være noe automatikk som slår inn når man venter på resultatet av bildet, sier han til VG Nett.

Grafikk:Sjekk hele OL-programmet her!

- Det har skjedd hundrevis av ganger før, sier han.

- Men det er jo dumt når dette skjer i et OL og noen trår at de har fått bronse?

- Jeg så ikke det. Det skal stå fotofinish på tavlen, det er det som er riktig, så jeg vet ikke hva som skjedde. Noen kan ha tastet feil, sier han.

MISTER BRONSEN? Justyna Kowalczyk kan miste bronsen. Foto: EPA

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder