LEDER-KRITIKK: Jan Schmid - her etter kombinert-sølv i VM 2009 - tar for seg dopingsakene i langrenn og toppledernes opptreden i et blogginnlegg. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Landslagsløper Schmid kritiserer Norges idrettstopper

Norges landslagssløper i kombinert, Jan Schmid (32), beskylder topplederne i Norges skiforbund og idrettspresident Tom Tvedt for tåkeprat - og beskriver Therese Johaugs dopingsak som ekstremt unødvendig og klønete.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Denne saken synes jeg virker langt mindre komplisert enn Sundby-saken. Den er totalt uforståelig for meg som utøver, rett og slett fordi det virker så ekstremt unødvendig og klønete, skriver Jan Schmid i et innlegg på sin blogg som er publisert på Twitter.

– Jeg skjønner ikke at det skal være bedre å svare rundt grøten og tåkelegge i debatter og pressekonferanser, enn å stå rakrygget å være brutalt ærlig, skriver han om idrettslederne på toppen.

Bakgrunn: Idrettspresidenten fikk Twitter-tyn etter Dagsrevyen-intervju

– Bedre å innrømme feil

Kombinertløperen tar for seg antidoping, Sundby-saken, Johaug-saken og «norsk idretts opptreden utad».

– De jeg synes synd på om dagen er Sundby og Johaug, som har blitt satt i/har satt seg i tragiske situasjoner, som nok oppleves tunge og urettferdige. De har det objektive ansvaret, og det vet vi som utøvere, men det er uansett brutalt. De jeg ikke synes synd på er lederne som sitter over utøverne, skriver Jan Schmid i sin «avslutning».

Leste du denne? Johaug suspendert to måneder

Han argumenterer – under punkter – for den harde kritikken av norsk idretts toppledelse:

• Noe må skje når det gjelder fremtoningen i media.

• Det må ryddes opp i systemene som skal sikre utøverne. Vi har siste ansvar selv, men enkelte ting kan vi rett og slett ikke løse på egen hånd.

• Det er bedre å innrømme feil/mangler etc. (eller høye reiseregninger for den saks skyld), enn å fremstå småarrogante, unnvikende og tåkeleggende.

Støtte fra landslagssjefen

– Når det er noe man er misfornøyd med, og har irritert seg over, ser jeg ingen grunn til at man ikke skal kunne skrive om det. Jeg har prøvd å være ganske så nyansert og har ikke skrevet med altfor store bokstaver føler jeg. Såpass må man få lov å mene, sier kombinertutøveren til NRK.

Landslagssjef i kombinert, Kristian Hammer, ser ikke noe problem i at Schmid kritiserer eget forbund.

– Dette har jo vært en vanskelig sak for alle som har vært involvert som påvirker alle sammen. Jeg tror det er viktig at det diskuteres, sier han.

Jan Schmid har sendt sitt innlegg til lagledere og utøvere før han publiserte det.

Bakgrunn: Slik var veien til Sundbys dopingdom

Om astmasaken knyttet til Martin Johnsrud Sundby, skriver Jan Schmid blant annet:

«Denne saken tok meg, og de fleste andre vil jeg tro, skikkelig på senga. Jeg satt på ferie med lillebror i Sveits når nyheten poppet opp på nettet, og det første vi gjorde var å lete opp CAS-dommen på nettet.»

– Uærlige og inkompetente

«(...) Etter å ha lest CAS-dokumentet, synes jeg egentlig det virket som en ganske klar og tydelig sak:

(Siste av fem punkter) • Slik jeg leser dommen, er det egentlig aldri noe reelt alternativ med frifinnelse, og det dreier seg i hovedsak om straffeutmåling. Forbundets forsvar blir avvist ganske klart og tydelig på en del punkter.»

«For øyeblikket ser vi i norsk idrett i beste fall klønete og unnvikende ut. I verste fall fremstår vi som uærlige og inkompetente, og det kan vi ikke leve lenge med», skriver Jan Schmid.

Leste du denne? Skipresidenten har ikke vurdert å gå av

Han forsøker å balansere kritikken ved å påpeke at han synes det ser ut til å ha «løsnet» litt den siste tiden når det gjelder toppledernes offentlige opptredener.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder