Weng overbevist om at Johaug vinner alt denne sesongen: - Går sprint, bare i ti runder

MERÅKER/OSLO (VG) Therese Johaug (30) kunste alle konkurrenter med godt over minuttet i NM. Nå er Heidi Weng overbevist om at Johaug vinner rubbel og bit hele sesongen. Det klarte aldri Marit Bjørgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Johaug var desidert best mål på torsdagens 10 kilometer i klassisk stil. Ingen har klart å holde følge med henne på distanserenn tidligere denne sesongen, og ingen var i nærheten av å hamle opp med henne på Meråker.

– Hun går som vi andre gjør på en sprint, bare at hun gjør det i ti runder. Det er den store forskjellen, sier Heidi Weng til VG etter at hun selv ble nummer fire på 10-kilometeren i NM.

Weng mener alle konkurrentene kommer til å være sjanseløse på Johaug også resten av sesongen, kanskje med unntak at at noen muligens kan slå henne på en fellsstart. Men det har hun liten tro på.

Se Johaugs superløp i Sportsnyhetene:

Fakta er at Johaug er ubeseiret på distanserenn fra første stavtak i november til februar starter. Fortsetter hun den seiersrekken ut sesongen klarer hun noe ikke Marit Bjørgen eller Bente Skari klarte i verdenscupen i sin karriere.

Her kan du forøvrig lese resultatene fra NM i faktaboksen:

VG har gått gjennom resultatene i distanserenn for Marit Bjørgen, Justyna Kowalcyk og Bente Skari på 2000-tallet i deres mest suksessrike sesonger. Bjørgen var nær å vinne alle distanserennene i 2013 og var ett renn unna å klare å vinne de sju distanserennene hun stilte i. Det samme skjedd i 2011 også, men da hadd hun heller ikke beste etappetid på en avsluttende tour-jaktstart.

Det samme skjedde med Bente Skari i 2003, som var hennes siste sesong. Da vant hun alle distanserennene frem til sesongens tredje siste renn, da hun ble nummer tre. Hun var et renn unna å klare å gå ubeseiret gjennom sesongen.

I Johaugs hittil beste sesong, da Bjørgen var ute på grunn av fødsel, vant hun 14 av 21 distanserenn i verdenscupen.

OVERLEGEN: Therese Johaug på vei til det første NM-gullet siden 2016, knusende overlegen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Selv sier Johaug til VG på vei til pressekonferansen at hun har hatt meget godt av julepausen, da hun sto over Tour de Ski.

– Jeg syns jeg gikk et veldig godt skirenn i dag og gikk bra teknisk på ski. Jeg kjenner at jeg har tatt noen steg fra før jul. Jeg tror pausen i julen under Tour de Ski gjorde godt, sier Johaug.

– Weng mener du kommer til å forbli ubeseiret ut denne sesongen?

– Vi får se, sier Johaug.

Landslagstrener Ole Morten Iversen sa etter Johaugs kanonløp at hun bare må leve med høye forventninger når hun går så bra som denne sesongen. Det skjønner Johaug selv også.

– Jeg vet at folk har forventninger til meg og tenker at jeg skal vinne. Jeg skjønner det ettersom det har gått veldig bra denne sesongen her og bare har seire. Men jeggår ikke rundt og tenker på det selv, sier Johaug.

Nærmest Johaug var Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som tok sølvet bak Dalsbygda-ekspressen. Hun leverte et kanonløp, men var likevel så mye som ett minutt og ti sekunder bak Johaug.

I faktaboksen kan du se resultatlisten fra 10 km kvinner:

les også

Johaug om fyllekulturen i Kollen: – Må ikke ligge bakfulle på sofaen

Ingvild Flugstad Østberg var tredje best og tok bronsen, 1.11.6 bak Johaug. Heidi Weng fikk seg en opptur, men ble knepent slått av landslagsvenninne Flugstad Østberg, og endte på 4. plass.

Selv mener Johaug nå at hun trolig ikke kan heve formen etter NM frem mot VM. Weng mener samtidig at flere norske løpere burde vært nærmere Johaug.

les også

Må VM-vrake løpere med flere pallplasser

– Hun er i en egen klasse. Jeg skulle gjerne vært noen i mellom det er. Det må være kjedelig for henne at andre er så langt bak, sier Heidi Weng om lagvenninnen.

SUVEREN: Therese Johaug var råsterk på Meråker, og vant med godt over minuttet på konkurrentene. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Johaug tok sitt første NM-gull siden 2016, da hun vant på Beitostølen. Dette var hennes niende NM-gull totalt – tolv år etter hennes første – også det på Meråker. Og hun sikret seg også sin 22. NM-medalje totalt.

les også

Jacobsen drar på VM-precamp med Johaug – kan ikke trene sammen

Etter dagens maktdemonstrasjon i NM, kan man – igjen – slå fast at hun er i rute til VM i Seefeld.

– Jeg tror alle utenlandske konkurrenter skal være glade for at de ikke stilte opp her. Da hadde de fått et alvorlig skremmeskudd igjen, kommenterte NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder