DISTANSERT: Petter Northug og Dario Cologna (t.h) gikk begge norgescuprenn på Gålå med to forskjellige utfall. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Northug slått med over to minutter av Cologna: – Fullstendig solformørkelse

GÅLÅ /RUKA (VG) Petter Northug utelukker selv verdenscuprenn før jul etter 15-kilometeren på Gålå. Der åpnet han friskt, men deretter ble knust av Dario Cologna og en rekke andre konkurrenter på nasjonalt nivå.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mens de andre landslagsutøverne forbereder seg til verdenscupåpningen i finske Ruka i helgen, er Petter Northug på Gålå. Der er han i det som er en del av et siste forsøk på å komme tilbake til verdenstoppen i langrenn.

Selv har han gitt seg frist til 15. desember på å finne formen, men fredag var han langt unna å vise god form. For høsten har vært full av trøbbel for Northug som også har slitt de siste sesongene. Og nå avviser han selv at han blir å finne i verdenscupen før jul.

– Det er utelukket, sier Northug.

les også

Northug disket i sesongåpningen: - Aldri skal det lykkes

Med et par minusgrader og skinnende sol var det egentlig en strålende dag for langrenn - men Northug sier han var seig, selv om han spøkte etter målgang.

– Jeg har aldri hatt det bedre, sier Northug ironisk etter å ha endt som nummer 37, slått med to minutter og seks sekunder av seierherre Dario Cologna.

– Det var fullstendig solformørkelse på tredjerunden. Da var det bare å vinke med flagget og gå sitt eget løp, sier Northug, som er fullt klar over at det ikke stemmer i langrennssporet for tiden, etter mye trøbbel i høst:

Ved passering 5 kilometer tok Northug riktignok ledelsen av de som hadde passert før ham i løypa, etter at han hadde hengt i ryggen på Vebjørn Turtveit. Men utover i rennet falt han mot de som hadde gått foran ham - og ble forbigått av flere som kom bak.

I mål var han på tiden 36.17,5, to minutter og seks sekunder bak Dario Cologna. Det holdt til en 37. plass, mens Vebjørn Turtveit og Mattis Stenshagen tok plass nummer to og tre, henholdsvis 5,2 og 11,1 sekunder bak Cologna.

les også

Northugs karriere kan være over i 2018 – kaller de neste månedene «et siste håp»

– Jeg var dårligere i dag faktisk, sier Northug til VG og andre medier i pressesonen og sammenligner med sesongåpningen på Beitostølen sist helg.

I Ruka var sprintlandslagstrener Arild Monsen på vei inn til møte foran verdenscupåpningen, samtidig som Northug gikk i mål på Gålå. Hør hva Monsen mener om Northugs innsats i norgescupen her:

På Beitostølen hadde Northug 20. beste tid på 15 kilometer klassisk, men ble disket før han ble slått ut av sprintprologen dagen etter.

– Jeg har trent litt mer så jeg er litt seig og tung, sier Northug og mener det har vært trist etter Beitostølen sist helg, der det endte med disk på 15 km klassisk.

Nå skrinlegger han verdenscuprenn før jul:

– Det er utelukket, sier Northug og spøker med at planen er å bli på Gålå og håpe at det kommer snø i stedet for å lange ut på øverste nivå, før han blir seriøs og sier at de har fått en bra kunstsnøløype i Trondheim som skal benyttes fremover.

MÅLGANG: Petter Northug har akkurat gått i mål på norgescuprennet på Gålå. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg må jo prøve, men det er milevis unna et bra nivå. Det er elendig, sier Northug om hva han tror om tiden fremover og hvordan håpet om å slå seg inn i verdenseliten er.

Lars Christian Aabol i trenerapparatet til landslaget sekunderte ute i løypa under dagens renn og han mener det ikke ser så mørkt ut for Northug.

– Han hadde gode folk som han fikk ryggen på to ganger i form av Turtveit og Stenshagen som kom høyt opp til slutt og prøvde å henge på dem. Men måtte slippe seg ned. Per i dag er det for hardt å holde følge med dem. Han gjorde et forsøk på det, men var fornuftig i forhold til sluttresultatet, sier Aabol til VG.

Han mener han så at Northug har taktskiftet inne, men at farten i første del av løpet ble for tøft.

PS: Blant jentene var det Emilie Fleten som var best over 10 kilometer fristil. Hun vant med ni tideler på Anne Kjersti Kalvå og med Thea Krokan Murud på 3. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder