Russertreneren til VG: Ustjugov forbannet på Klæbo

OBERSTDORF/OSLO (VG) Sergej Ustjugov er forbannet på Johannes Høsflot Klæbo etter at russeren ble knust av trønderen i innspurten i Tour de Ski.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det forteller Russlands trener Markus Cramer til VG rundt en time etter målgang, etter den tette duellen der Klæbo slo russeren.

– Han var forbannet, sier Cramer til VG om hvordan Ustjugov reagerte på Klæbo-taktikken.

Han forteller at Ustjugov ble forbannet på at Klæbo ikke gjorde sin del av drajobben. Klæbo gikk heller et løp som lignet på Northug-stilen, noe også NRK-ekspert Torgeir Bjørn påpekte under TV-sendingen underveis i rennet.

– Det var bare Ustjugov som jobbet og det var bare to ganger Klæbo gikk opp, sier Cramer som har en viss forståelse for Klæbos valg på grunn av trønderens hurtighet.

Samtidig påpeker at han at det ikke føles bra for Ustjugov som ble spurtslått og ble nummer to.

– Han var ikke fornøyd med at Klæbo ikke gjorde noe på 15 kilometer. Han var forbannet, fordi han bare måtte vente og vente. Og kanskje skulle Klæbo også kutte touren i dag og fly hjem. Det er ikke snilt, sier Cramer som mener det bare skulle mangle at ikke Klæbo fullfører Tour de Ski da han av VG får vite at trønderens planen nå er nettopp å fullføre.

Klæbo merket at russeren ble provosert underveis.

– Jeg vet ikke hvor sur han er på meg nå, men det får vi ta senere, sier Klæbo.

– Var han sur etter målgang?

– Jeg vet ikke for jeg har ikke snakket med ham. Vi forstår ikke mye av hverandre heller, sier Klæbo som imidlertid mener kroppspråket til Ustjugov sier litt.

– Jeg skal ikke se bort fra at han er litt smågretten.

Tidlig i rennet inntok Ustjugov teten – og Klæbo hengte seg på, selv om han faktisk vurderte å bare gi opp:

– Da han satte opp farten i første bakken tenkte jeg at dersom han skal gå slik i 15 kilometer, da tror jeg at jeg kan hoppe av med en gang og komme meg hjem til Trondheim. Heldigvis roet han ned, sier Klæbo i pressesonen etter løpet.

Landslagssjef Vidar Løfshus syns det var helt «outstanding» det Klæbo leverte i duellen mot Ustjugov.

– Det er veldig artig å se hvordan han har kontroll på Ustjugov som jeg regner med er litt frustrert, sier Løfshus.

– Taktisk perfekt løp

Resten av løpet ble en intens, taktisk duell mellom de to. Klæbo lot Ustjugov dra i tet, men i ny og ne viste han seg, kom opp på russerens side, før han la seg bak igjen.

Bildet under er svært representativt for hvordan situasjonen var under store deler av jaktstarten:

DUELLANTENE: Johannes Høsflot Klæbo (t.v.) passet på å være tett oppe i Sergej Ustjugov - før han til slutt rykket fra og parkerte russeren. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

De gikk sammen hele veien, men 600 meter før mål bestemte Klæbo seg for å rykke. Han fikk noen meter – og den luken ga han aldri fra seg. Klæbo brukte ikke engang stavene på oppløpet. Med farten fra den siste utforkjøringen brukte han bare beina og friskøytet inn til seier, mens Ustjugov kjempet for harde livet like bak.

Men det ble seier til Klæbo, som virkelig har festet grepet om Tour de Ski-sammendraget, selv om han ikke vil ha favorittstempelet:

– Han gjør et taktisk perfekt løp og driver nesten Ustjugov til vanvidd underveis i løpet. Han er faktisk helt på grensen til å være frekk på slutten – i kjent Northug-stil, konstaterte NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

les også

Russlands trener reagerte på VGs dopingspørsmål: – Idiotiske spørsmål

Sur Ustjugov

– Jeg skjønte tidlig at det var bare å legge seg i ryggen på ham (Ustjugov). Heldigvis roet tempoet seg litt, sier Klæbo til NRK etter løpet.

Men Klæbo kunne fortelle om en noe misfornøyd russer, som ikke likte å dra i tet gjennom 14 kilometer og fortalte om at det var en russer som brølte til seg selv på nest siste runden. Selv mente Klæbo at han ikke hadde en sjanse til å bidra da han tok sin første seier i et distanserenn denne sesongen.

les også

Aukland kritisk til norsk Tour-prioritering

Han understreker at det var tungt i dag, og at han allerede gruer seg til monsterbakken venter senere i Touren. Til tross for en sliten kropp har Klæbo planer om å fortsette i hans første Tour de Ski, som det nå gjenstår to etapper av.

Kanskje nøkkelen til å komme seg gjennom monsterbakken ligger i mormorens Tour-bidrag:

3.-plassen gikk til Aleksandr Bolsjunov som gikk alene hele løpet. Han gikk til slutt i mål ett minutt og åtte sekunder bak Klæbo. Sindre Bjørnestad Skar ble nummer fire, mens landsmann Simen Hegstad Krüger ble nummer fem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder