Sjekk Sundbys ulykkelige nesten-rekke i VM og OL

LAHTI/OSLO (VG) Nok en gang måtte Martin Johnsrud Sundby (32) se en annen stige øverst på pallen. Det er ikke første gang i et mesterskap. For å si det forsiktig.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– I dag er jeg verdens lykkeligste mann, sier nybakt verdensmester på 15 kilometer klassisk, Iivo Niskanen.

Samtidig sa Sundby at han antagelig gikk sin beste 15 kilometer i karrieren. Det sier litt når det «bare» holder til sølv.

– Jeg skjønte ikke at det var mulig. Jeg syns jeg gikk styggfort. Jeg tenkte: Her må han ha overvurdert sine egne krefter. Det var det eneste jeg tenkte på, så var det bare å fighte, fighte, fighte, sier Sundby på pressekonferansen etter løpet.

Stjeler gullet fra ham

En skulle nesten tro at det hviler en forbannelse over Røa-løperen, som har vært verdens beste langrennsløper i flere sesonger de siste årene.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn oppsummerte det slik rett før Sundby kom inn på stadion på onsdagens 15 kilometer klassisk i Lahti-VM:

– Martin er der oppe, men det er alltid en eller annen som stjeler gullet fra ham.

Han var den største favoritten til å stikke av med VM-gullet. Men nok en gang satte noen – eller noe – kjepper i hjulene for Sundby. Denne gangen: Iivo Niskanen fra Finland. Niskanen har faktisk vunnet fire av seks dueller mot Sundby på 15 kilometer klassisk i verdenscup og mesterskap.

Skal bruke siste sjansen bra

Sundby har fortsatt ikke tatt et individuelt mesterskapsgull. I Lahti har han bare én mulighet igjen til å gjøre noe med det: Søndagens femmil.

– Jeg tenker at jeg har en sjanse igjen. Og den skal jeg bruke bra. Jeg gleder meg veldig til femmila. Det er rosinen i pølsa for meg i dette VM, etter stafetten. Da er det klart at det er viktig for meg å avslutte VM bra, sier Sundby til VG og legger til:

– Jeg tror og håper jeg kommer til å stå øverst før vi er ferdig her i Lahti.

Mener han fikk det lettere etter Iversen-vraking

Gullvinner Niskanen syns det er rart Emil Iversen ble vraket på dagens distanse. Iversen falt som kjent på lagsprinten, og tok med seg nettopp Niskanen i fallet i en kamp om gullet.

En journalist kom med en hilsen fra Iversen til Niskanen som verdens beste klassiskløper.

– Takk til Emil. Han er også sterk. Han var nummer to bak meg i Ruka. Han hadde en dårlig dag på teamsprinten, men jeg trodde ikke Norge ville vrake ham i dag. De gjorde det litt enklere for meg, sier Niskanen etter triumfen.

Sykdom har ødelagt

Det har gått nesten ni år siden Sundbys store gjennombrudd 2008/2009-sesongen. Da VM-debuterte han i Liberec i 2009 med 34. plass på 15-kilometeren, men gikk ikke flere distanser. Året etter kom OL i Vancouver med 15. plass på femmila, 18. plass på tremila og 33. plass på 15 kilometeren.

Så, etter stafettgullet og 15-kilometerbronsen under VM på hjemmebane i 2011, begynte Sundby å levere stabilt gode resultater i verdenscupen. Da skulle en tro at de individuelle mesterskapsgullene også ville komme.

Men seks år senere har både sykdom og konkurrenter stått i veien for det. Sundby står med én individuell bronse fra OL i 2014, tre individuelle VM-sølv og én bronse.

Så du? Sundby og svenske i frekk ordkrig

Her er den ulykkelige nesten-rekken til Sundby i mesterskap:

VM 2017: Ødela staven i siste motbakke

NEDBRUTT: Martin Johnsrud Sundby inntil sølv på 30-kilometeren i Lahti 25. februar. I forgrunnen: Sergej Ustjugov. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov skulle gjøre opp om gullet. I den siste motbakken satte Sundby inn støtet, men 32-åringen brekte staven – og Ustjugov fosset av gårde. Gull til Russland, sølv til Norge.

Lest? Østberg til idrettspsykolog etter tung VM-start

VM 2015: Sykdomstrøbbel i Falun

GIKK ETT LØP: Martin Johnsrud Sundby på femmila under Falun-VM. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Sykdom spolerte hele mesterskapet hos Norges langrennsrival i øst. Sundby fikk akkurat med seg femmila på mesterskapets siste dag. Alle husker Petter Northugs elleville gullspurt mellom sporene på oppløpet. Sundby gikk inn til 11. plass.

OL 2014: Sur fjerdeplass

BARE NESTEN: Pallen glipper for Martin Johnsrud Sundby under femmila i Sotsji-OL. Over mål fra venstre: Maksim Vylegzjanin (sølv), Martin Johnsrud Sundby, Ilja Tsjernousov (bronse), og Alexander Legkov (gull). Foto: Bjørn S. Delebekk VG

I et mesterskap preget av norsk smørebom, reiste Martin Johnsrud Sundby hjem fra OL i Sotsji med én bronse (30 km) og en sur fjerdeplass.

Anbefalt: Den norske trøndersuksessen i langrenn

VM 2013: Sølv og sykdom

MEDALJESPURTEN: Martin Johnsrud Sunby kaster seg over målstreken til VM-sølv på 30 km skiathlon i Val di Fiemme. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Slutten av mesterskapet ble ødelagt av sykdom, akkurat som i Falun-VM i 2015, bare i motsatt rekkefølge. Karret seg til sølv på 30-kilometeren.

VM 2011: Bronse på 15-kilometeren

SØLV OG BRONSE: Eldar Rønning (f.v.) tok sølv, Matti Heikkinen gull og Martin Johnsrud Sundby bronse på 15 km klassisk i Oslo-VM. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby tok sin første individuelle mesterskapsmedalje i VM på hjemmebane i Holmenkollen. Det ble bronse på 15-kilometeren og akkurat som i Lahti i 2017 ble han slått av en finne på distansen. Den gang: Matti Heikkinen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder