Tilskuere snytt for gulløpet: - Jeg er forbannet

Årsaken: Folk kom for tidlig - reklameseil revet ned

HOLMENKOLLEN (VG Nett) På VMs første helgedag, brøt logistikken fullstendig sammen. Dermed gikk tusenvis glipp av Marit Bjørgens andre gull.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg er forbannet, sier Rune Persson, der han står midt i folkemengden utenfor stadion. Ikledd genser med norsk flagg som mønster, rister han gjentatte ganger på hodet.

- Først stod vi flere timer og ventet på t-banen i sentrum, så kommer vi her, og kommer oss ikke inn på stadion. Dette er irriterende.

VGTV: Se kaoset her

- Betalte 3.000 kr.

Han var ikke den eneste som var frustrert. Tusenvis av tilskuere gikk glipp av hele 15 kilometeren for damer. Gunnar Seltveit opplevde til og med at han fikk kjeft av vaktene.

- Vi er seks stykker som har betalt til sammen mer enn 3.000 kroner, og så kommer vi til dette, sier han frustrert.

FØLG HOPPRENNET DIREKTE NÅ

Han ventet 2,5 timer på t-banen i sentrum. Deretter stod han 1,5 time i kø for å komme inn på anlegget. Når han først kom inn, måtte han krysse en bro til sin tribune. Der var det bom stopp.

- Og da fikk vi altså kjeft for at vi stod på broen. Den er jo sperret. Vi kommer oss ingen vei. Jeg reiste fra byen før klokken 9 i dag tidlig, og dette er det jeg får se, sier han og ser på alle de andre som ikke kom seg inn i tide.

Ifølge arrangøren skyldes problemene at et reklameseil ble revet ned på langrennsstadionen.

- Disse seilene langs gjerdene hindrer innsyn til stadion, men da det ble revet ned, ble det veldig fint å stå der. Da ble det full stopp og de bak kom rett og slett ikke frem, sier PR- og informasjonssjef Nina Horn Hynne til VG Nett.

Hun beklager overfor alle som opplevde problemer lørdag.

- Vi evaluerer fortløpende og iverksetter tiltak for å slippe flere slike hendelser, forteller Horn Hynne.

T-banetrøbbel

Problemene startet allerede da Ruter ikke klarte å ta unna trøkket i sentrum, og passasjerer ble stående opptil tre timer for å vente på T-banevogner hvor det var mulig å trenge seg til en plass.

Da de kom opp til Holmenkollen, ble tilskuerne møtt av ny kø utenfor inngangsportene. Mens Norges gullfavoritt Marit Bjørgen kjempet mot Justyna Kowalczyk på jaktstarten, stod tusenvis av mennesker i kø utenfor.

Informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift innrømmer at de ikke var forberedt på det enorme publikumstrøkket i forkant av lørdagens øvelser. Siden det ikke er tillatt å kjøre bil opp til VM-arenaen er kollektivtransport - eller beina - eneste alternativ.

- Vi har en publikumstilstrømming som savner historisk sidestykke, og vi må nok innrømme at vi startet ekspresskjøringen til Holmenkollen for sent i dag, sier Rydmark til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOM IKKE INN: Denne folkemengden stod i kø utenfor stadionen, mens de hørte lyden fra kvinnenes jaktstart. Foto: Helge Mikalsen

- Skandale

Mange av togene var fulle allerede fra Helsfyr, og hadde ikke mulighet til å plukke med seg flere fra sentrumsstasjonene.

- Dette er en skandale. Vi sto og ventet på T-banen i nesten to og en halv time før det ble satt opp busser, sier Stegavik til VG Nett.

09.34: Lørdag morgen var t-banen stappfull av folk som skulle opp til Holmenkollen. Foto: Kent Terje Stegavik

Ifølge arrangørens PR- og informasjonssjef skyldes problemene rett og slett at folk var for tidlig ute.

- Veldig mange var flinke til å være ute i god tid. Det var planlagt ekstratog og ekstrabusser, men disse var satt opp litt senere enn de burde ha vært, forteller Nina Horn Hynne.

- I morgen vil vi gjøre det annerledes, og «putte på mer kull tidligere», legger hun til.

Da VG Netts journalister sjekket hva som var raskest: T-bane eller beina på torsdag, tok det én time å gå fra Majorstua til Holmenkollen.

VG Nett har så langt ikke lyktes i å komme i kontakt med arrangøren av ski-VM.

For de som ikke kom seg inn på stadion kan det kanskje være en mager trøst at heller ikke de som var der så noe særlig. Fra store deler av hovedtribunen var det umulig å se mållinjen, og storskjermen på motsatt side av stadion var borte i tåkehavet for alle.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder