Uroen rundt skistjernens deltagelse i NM-sprinten fortsetter

SPRINTVINNER: Petter Northug og langrenssjef Åge Skinstad etter at Northug vant sprinten i verdenscuprennet i Drammen 13. mars 2013. Foto:Terje Bendiksby,Scanpix

Innrømmer svikt i kommunikasjon med Northug

RØROS/OSLO (VG) Landslagsledelsen innrømmer at kommunikasjonssvikt antagelig er årsaken til at Petter Northug (29) trodde han var klar for VM-sprinten.

Artikkelen er over fem år gammel

Petter Northug er på vei til NM-byen Røros. Tirsdag landet han på Værnes, tre dager før han hadde planlagt. Northug hadde ingen planer om å gå NM-sprinten. Han trodde han var klar.

Det betyr at han måtte avbryte høydesamlingen som var en viktig del av VM-planen.

For i forrige uke fikk Northug en telefon fra sprintlandslagstrener Arild Monsen hvor han fikk beskjed om at han må stille på NM-sprinten om han skal være aktuell for øvelsen i VM.

Live 10.45: 10 km fri teknikk kvinner

Live 12.30: 15 km fri teknikk herrer

Langrennssjef Åge Skinstad innrømmer at det kanskje har «sviktet litt i kommunikasjonen» mellom Team Northug og skiforbundet.

BLE INFORMERT OM NORTHUG-PLANENE: Landslagstrener Trond Nystad FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG Foto:Mattis Sandblad,VG

- Da Petter reiste i høyden, ble det aldri stilt spørsmål fra dem om hva det hadde å bety for sprinten. Kanskje det var noen som trodde at sprinten ikke var så viktig for Petter. Nå er det på det rene at det er viktig for Petter. Da er vår kommunikasjon klar på at han bør gå sprinten i NM, sier Skinstad.

- Litt unødvendig

Landslagsledelsen ble for et par uker siden informert om Northugs VM-plan og hadde ingen innsigelser. Fire dager etter kom beskjeden om at han må gå fredagens NM-sprint på Røros.

- Vi informerte Trond Nystad og landslagsledelsen om Petters opplegg frem til VM i Falun og forsto at det var greit, sier trener Stig Rune Kveen til VG.

Det er på det rene at NM-sprinten ikke ble diskutert spesielt.

- Vi mener Petter er kvalifisert ut fra prestasjonene i Kuusamo, den tydelige fremgangen han har hatt etter jul, og fordi han presterte jevnt også i sommer og høst, sier Kveen.

Petter Northug har dermed tatt en lengre pause fra høydeoppholdet i Bernina i Sveits enn planlagt.

- Vi føler at dette er litt unødvendig, men Petter bretter opp ermene og skal gå for fullt på Røros, lover Kveen.

Northug drar tilbake mandag, etter at han har gått stafetten for Strindheim søndag.

Bråk også i fjor

Arild Monsen mener han har vært helt tydelig overfor Northug i forhold til VM-uttaket. Han hadde et møte med Northug og Kveen i Livigno i august. Der spurte Petter om en pallplass på sprinten i Kuusamo var nok for VM-plass.

- Jeg svarte at med pallplass i Kuusamo kunne han belage seg på VM om andre ikke presterer. Jeg gjorde det da klart om at han måtte gå på Røros om andre også presterte i løpet av sesongen, sier Monsen.

Northug ble nummer to på sprinten i Kuusamo, bak Eirik Brandsdal.

Foran OL-sprinten i fjor ble det bråk da OL-klare Finn Hågen Krogh ble vraket fra sprinten rett før mesterskapet, etter at Ola Vigen Hattestad vant det siste sprintrennet før OL. Landslagsledelsen forteller at de lærte mye av det.

- Vi har sagt mindre enn før nå. Ingen har fått noen signaler. Dette er på bakgrunn av det som skjedde i fjor, sier Monsen til VG.

Øystein Pettersen tok OL-gull på lagsprinten sammen med Northug i 2010. Han satser nå langløp og ble nummer tre på Marcialonga forrige helg. Han er ikke i tvil om at Northug kan ta gull på sprinten i Falun.

- Det er ikke krise om Petter ikke går sprinten. Men om Petter er god nok til å kjempe om sprintgullet? Svaret på det er et klinkende klart ja. Problemet til Petter er at fryktelig mange er det. Så uansett hvem som stiller til start, så er det gode løpere, sier Pettersen til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder