MISFORNØYD: Niklas Dyrhaug mener juryen gjør forskjell på utøverne etter at han ble disket for ulovlig skøyting på tirsdagens klassisksprint - mens for eksempel Therese Johaug slapp unna. Foto: Krister Sørbø , VG

Dyrhaug ut mot juryen som tok ham – og ikke Johaug

Ble disket for å ha skøytet: – Det bør være like regler for alle

OBERSTDORF/TOBLACH (VG) Niklas Dyrhaug (28) reagerer på at han ble tatt for ulovlige skøytetak, mens løpere som Therese Johaug slapp unna.

På gårsdagens 15 kilometer var han bare ett tidel unna seierspallen, men fortsatt var han litt irritert over behandlingen han fikk av juryen på tirsdagens sprint. Niklas Dyrhaug ble nullet fra resultatlistene fordi de som bestemmer mente at han skøytet for mye i den klassiske øvelsen.

Les også: Johaug kalt inn på teppet etter mistenkelige skøytetak

Føler seg urettferdig behandlet

Therese Johaug ble også fersket, men slapp med skrekken etter at hun fikk forklart seg for juryen. Siden Johaug hadde gult kort fra sesongåpningen i Kuusamo kunne hun ha fått tre minutter tilleggstid hvis juryen hadde konkludert med at hun gikk over streken.

Les også: Johaug lever farlig etter gult kort

– Det bør være rettferdig. Om du heter Therese Johaug, Niklas Dyrhaug eller Maurice Manificat, så bør de samme reglene gjelde, sier Dyrhaug til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKØYTET? Therese Johaugs tvilsomme skøytetak fra starten i tirsdagens sprintfinale førte til at hun ble kalt inn på teppet av juryen. Foto: NRK ,

I og med at han ble slått ut før finalen fikk han ikke engang forklare seg for juryen. Av tidsmessige årsaker er det kun tvilsom skøyting i finalen som åpner for at utøveren får muligheten til å forklare seg.

– Jeg er enig i at jeg fortjente en deplassering hvis juryen er konsekvent på det. Men juryen er jo ikke det. Det var jo mange som gjorde akkurat det samme som ikke fikk noen straff. Da mener jeg at juryen må se seg selv i speilet. Enten så må man ta alle som skøyter, eller så må man ta null, mener trønderen.

– Bør være like regler for alle

– Jeg har ikke problemer med å se at jeg gjorde noe ureglementert, så lenge de andre som gjør det samme blir tatt. Så det er jeg uenig i.

– Therese Johaug ble ikke tatt?

– Det var mange andre også.

– Er det vanskeligere å ta en Johaug som ligger helt i toppen enn en som ligger lenger ned på resultatlisten?

– Det bør ikke være det.

– Men hva tror du?

– Nei, det vil jeg ikke spekulere i. Men det bør ikke være sånn. Det bør være fair. Det bør være like regler for alle.

– Hva synes du om skøytetakene hun tok kontra de du tok?

– Jeg har ikke noe lyst til å kommentere hennes skøytetak. Mine skøytetak var greie nok da jeg fikk se de. Jeg synes deplasseringen var grei. Men da må juryen ta alle andre som gjør det også. Og det var flere enn meg, for å si det sånn.

– Dommer'n dømmer

– Det er ingen moro situasjon å være i, men det er akkurat som i fotball: Dommer’n dømmer, sier Therese Johaug om episoden som førte til at hun måtte forklare seg for juryen. Mer vil hun ikke si om saken.

Ingvild Flugstad Østberg påpeker at det ikke er hennes oppgave å dømme.

– Ja, jeg har faktisk sett bildene, og jeg skjønte at det var en sak der, men juryen gjør sin jobb, og vi andre får prøve å gå så fort som mulig på ski. De gir de sanksjonene som skal til, og da skal ikke jeg mene noe annet om det, sier hun til VG.

– Det er i hvert fall ikke min oppgave å bestemme. Hvis ikke blir det veldig merkelig. Men jeg er glad for at det ikke blir tidsstraff. Det er ikke noe morsomt at det skal avgjøres på den måten.

Nystad: – Vi må ha respekt for avgjørelsen

Landslagstrener Trond Nystad ønsker ikke å kritisere juryen, med teknisk delegert Arne Sandvold i spissen, for måten de håndterte tirsdagens tvilsomme skøytetilfeller.

– Juryen har en forferdelig vanskelig jobb å gjøre. De skal ta avgjørelser veldig kjapt. Man kan ikke forvente at de tar alt. Det er litt som i fotball. Vi må ha respekt for avgjørelsen når den er tatt. Det er ikke så mange straffespark eller frispark som blir omgjort i fotball heller. Jeg bruker ikke energi på å være enig eller uenig. Det som er viktig er at vi alle er obs på at det er nulltoleranse på noe som ligner på skøyting, sier Nystad.

At han ble nummer fire og beste norske på onsdagens 15 kilometer var en fattig trøst for Niklas Dyrhaug. Han var svært nær en plass på pallen.

– Litt symptomatisk for touren min. Uflyten. Jeg føler at jeg har vært mye bedre enn jeg har fått vist. Både i Lenzerheide og i Oberstdorf. Formen har vært veldig bra. Men i stedet for å kjempe om pallen sammenlagt, så vakler jeg rundt tiendeplass, sier Niklas Dyrhaug.

Les også: Emil Jönsson spydde blod midt i løypa

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder