Johaug kalt inn på teppet av juryen for mistenkelige skøytetak

Risikerte tre minutter tilleggstid i Tour de Ski – slapp unna etter avhør

OBERSTDORF (VG) På vei ut fra start i den klassiske sprintfinalen tok Therese Johaug (27) så mange mistenkelige skøytetak at hun ble kalt inn av juryen for å forklare seg.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Verdenscuplederen risikerte å få et nytt gult kort – som dermed kunne ha gitt henne tre minutter tilleggsstraff i Tour de Ski. Det kunne ha fått alvorlige konsekvenser i sammenlagtkampen.

Les også: Johaug fikk gult kort for skøyting

Kunne ha fått tre minutter tilleggstid

Fra før er Johaug 30 sekunder bak Ingvild Flugstad Østberg i kampen om å vinne den prestisjetunge konkurransen. Det kunne ha blitt vanskelig hvis hun måtte ha tatt inn ytterligere tre minutter.

SKØYTET? Therese Johaug (bakerst) under den klassiske sprintfinalen i Oberstdorf 5. januar 2016. Johaug måtte forklare seg for juryen om det som så ut som skøytetak under sprintfinalen. Foto: NRK ,

Teknisk delegert, Arne Sandvold, bekrefter overfor VG at Therese Johaug måtte forklare seg for juryen etter sprintfinalen, men at hun slapp unna.

Les også: Johaug rørt over finaleplass i sprint

– Vi så dette selv fra juryrommet. Prosedyren i slike saker er at utøveren blir innkalt for å forklare seg selv mens klippet blir vist. I dette tilfellet kalte vi inn Therese med en norsk leder til juryen. Hun fikk forklart seg. Så konkluderte vi med at det var innenfor, sier Arne Sandvold til VG.

– Hva sa hun?

– Det må du spørre Therese om. Det som blir sagt i juryrommet sier vi ikke til andre. Men det var definitivt en case som vi diskuterte, svarer den norske TD'en.

Løfshus: – Ikke noe artig

– Vi synes ikke det er noe artig at vi måtte inn på juryrommet for å se på opptakene som helt klart var i grenseland. Så er vi glade for at juryen tok den beslutningen de tok, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

– Er du enig i at det så ut som at hun skøytet?

– Det kan være tendens til skøytetak der. Det er jo grunnen til at vi måtte opp dit. Nå som vi har vært med på å kjempe for at vi skal stramme inn regelverket, må vi fullt og helt støtte juryens reaksjoner, svarer Løfshus, som gjerne skulle vært saken foruten.

– Jeg har pratet med Therese i etterkant og hun skjønner det selv. Det skjedde i kampens hete. Det var et veldig langt område der uten spor. Da er det dessverre lett at skiene tar en annen retning hvis du ikke er fullt konsentrert. Hadde det vært for et års tid siden så hadde ingen sagt noe, men nå har vi bedt om innstramminger på skøytetak i klassisk langrenn. Det er som i fotballen, noen ganger blir det dømt straffe på nedrivninger i feltet, andre ganger ikke. Dette er blitt et nytt aspekt med langrenn. Vi må bare respektere de avgjørelsene som blir tatt, sier Vidar Løfshus.

Hadde gult kort fra før

Siden Therese Johaug fikk et gult kort for ulovlig skøyting på den klassiske sprinten i sesongåpningen i Kuusamo, levde hun svært farlig med tanke på sammenlagtkampen i Tour de Ski. For hvis hun hadde fått et nytt gult kort ville hun ha blitt trukket tre minutter. I så fall ville Ingvild Flugstad Østberg hatt et forsprang på tre og et halvt minutt foran onsdagens fellesstart over 10 kilometer her i Oberstdorf.

– Siden hun har et gult kort fra tidligere i sesongen kunne den verste konsekvensen blitt at hun fikk tre minutter tilleggstid i Tour de Ski, bekrefter Sandvold.

– Det kunne ha blitt skjebnesvangert?

– Det kunne ha gjort det spennende, kanskje, svarer en humrende Arne Sandvold.

Dyrhaug disket for å ha skøytet

Han understreker at Johaug måtte forklare seg for en jury på fem medlemmer der han var eneste nordmann. Flere andre løpere fikk også smake jurypisken for å ha skøytet på den klassiske sprinten. Verst gikk det utover Niklas Dyrhaug som ble disket.

– Vi vurderte flere caser i dag. Vi er enige om at vi på jurynivå skal være strengere på bedømmingen i forhold til regelbrudd på klassisk, sier den rutinerte norske langrennslederen.

– Hva var avgjørende for at Johaug slapp unna?

– Det var en flertallsbeslutning på at dette var innenfor. At det ikke var regelbrudd, sier Arne Sandvold.

Therese Johaug har i kveld ikke vært tilgjengelig for kommentar.

PS! Ifølge Arne Sandvold er det kun finaledeltagerne som får sjansen til å forklare seg. De som tar mistenkelige skøytetak i kvart- eller semifinale får av tidsmessige årsaker ikke anledning til det.

Les også: Sensasjonen Emil Iversen: – Jeg var Norges dårligste skiløper

VG oppdaterer saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder