Slik var veien til Sundbys dopingdom

Dopingsaken mot Martin Johnsrud Sundby (31) pågikk i over 18 måneder før den torsdag ble kjent. – Jeg har aldri i denne prosessen hatt tro på at jeg kom til å bli straffet på denne måten, sier langrennsløperen.

Artikkelen er over tre år gammel

Men hva er det egentlig som har ført til at Sundby endte opp med å miste sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen, og utestenges i to måneder etter brudd på WADA-reglementet?

Vi skrur tiden ett og et halvt år tilbake. Prøver tatt av WADA i desember 2014 og januar 2015 viste at Sundby hadde spor av salbutamol i kroppen.

Det dreide seg om feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline. WADA har kun tatt høyde for «ordinære» inhalatorer i sitt regelverk, og ikke forstøveren som Sundby og mange andre i Norge benytter.

LEI SEG: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn S. Delebekk

Bakgrunn: Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

Søkte ikke om fritak

Inntil 1. januar 2012 måtte alle utøvere søke om fritak for å kunne benytte seg av Ventoline. Etter en regelendring var det ikke lenger et pålagt krav så lenge man holdt seg innenfor gitte verdier.

På pressekonferansen onsdag ble det formidlet at dette aldri hadde blitt noen sak dersom Norges Skiforbund hadde søkt om innvilgning. Saken har skapt blandede reaksjoner internasjonalt.

Les også: Så mye tjener Northug på Sundby-disk

Ti dager etter Tour de Ski i januar 2015 ringte landslagslege Knut Gabrielsen til Sundby for å fortelle at 31-åringen ved to anledninger hadde gått over en såkalt «decision limit» ved bruk av ventoline.

– Det her var seks dager før NM på Røros, og ikke så lenge før VM i Falun. Der og da falt himmelen i hodet på meg, jeg kunne ikke begripe hva som hadde skjedd, forklarte en preget Sundby under pressekonferansen på Ullevaal onsdag der Skiforbundet og deres medisinske støtteapparatet tok på seg hele skylden for situasjonen som har oppstått.

– Jeg må si at vi ikke vurderte å søke fritak i dette tilfellet. Tidligere har vi søkt om fritak, da vi har vurdert det som nødvendig. Her følte jeg meg helt trygg på regelverket og forståelsen av det, sier landslagslege Gabrielsen.

Så du denne? Välbe til VG: – Den norskeastma-syken er merkelig

Ble først frikjent

I august i fjor ble det avholdt en høring i FIS' dopingpanel, og påfølgende måned ble Sundby frikjent. Panelet, som skiforbundets medisinske apparat, mente at WADAs regelverk på dette punktet ikke var klart nok.

Saken fortsetter etter videoen:

Antidoping Norge valgte ikke å anke avgjørelsen. Det gjorde derimot WADA som klaget den inn for den internasjonale voldgiftsretten (CAS) i Lausanne.

Først 11. juli i år falt dommen. Og i går fikk resten av verden vite om saken som har pågått i 1,5 år.

CAS fant flere formildende omstendigheter i saken, blant annet at Sundby har en medisinsk tilstand som krever bruk av salbutamol, at han ikke holdt bruken av salbutamol hemmelig, at medikamentet ble brukt etter legens anvisning og at regelverket ikke uttrykkelig utelukker bruk av forstøver.

I dommen fra CAS heter det:

«Nødvendigheten av et medisinsk unntak for bruk av forstøver er i seg selv en konsekvens av den korrekte tolkningen av bestemmelsen. Utøverens feil ligger faktisk i unnlatelsen av å be om et medisinsk fritak, og innvilgelsen ville tillatt ham å konkurrere uten å bryte regelverket. Panelet erkjenner likevel at det ville vært bedre om bestemmelsen hadde vært tydeligere om konsekvensen ved bruk av forstøvere».

Northug står som vinner

– FIS deler helt og fullt synet til CAS om at Martin Johnsrud Sundby ikke må ses på som en tilsiktet dopingmisbruker, men at utestengelsen kommer som en følge av de strenge anti-dopingreglene og WADAs forbudsliste, heter det i en pressemelding fra FIS.

Kommentar: Lissepasning til Putin

Lederen for påtalenemnda i Antidoping Norge, Niels A. Kiær, synes det har vært en normal saksgang.

– Det var først en FIS-sak hvor den gikk gjennom deres systemer hvor han ble frifunnet, så var en runde i domsutvalget. Vi i påtalenemnda valgte å ikke anke FIS-avgjørelsen om i frikjenne ham, fordi vi syntes det var en grundig vurdering. Vi var enige med FIS om at det var en uklar formulering i reglementet, sier Kiær til NTB.

Dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundbys får ingen umiddelbare konsekvenser for hans 75 millioner kroners-sponsoravtale med Sparebank 1, melder DN.

PS! Som en følge av reaksjonene mot Sundby står Petter Northug står nå som vinner av Tour de Ski 2015 og Didrik Tønseth har fått sin første verdenscupseier.

Sundby onsdag kveld: «Jeg har aldri i denne prosessen hatt tro på at jeg kom til å bli straffet på denne måten»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder