Uten Northug tok ingen på allround-landslaget individuelle VM-medaljer i Falun

NORGES DISTANSE-KONGE: Petter Northug stormer inn til VM-gull på 50 km i Falun foran Lukas Bauer og Johan Olsson. Siden 2007 er det vare Northug som har tatt gull på herresiden i distanserenn i mesterskap. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Bare Petter Northug har tatt distansegull i mesterskap siden 2007

LAHTI/OSLO (VG) Petter Northug bekrefter at han vil stå ved Coop-avtalen og risikerer å bli utestengt av Skiforbundet neste år. Da mister de den eneste utøveren som har tatt «distansegull» for Norge på herresiden i mesterskap siden 2007.

 • Ole Kristian Strøm
 • Nils Christian Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

For selv om det norske allround-landslaget i går fikk verdenscupvinneren i Martin Johnsrud Sundby og har hatt drøssevis med gode plasseringer denne vinteren, klarer de ikke å levere når det gjelder som mest i distanserenn. Siden Odd-Bjørn Hjelmeset tok gull på 50 km klassisk i Sapporo 2007 har ingen på allround-landslaget – bortsett fra Northug – tatt gull.

Det er hele syv mesterskap uten full klaff for en «distanseutøver» på det som skal være Norges mest prestisjefulle herrelandslag. På sprint og stafett har det i samme periode blitt tatt 10 gull.

Verst siden 1987

– I mesterskap er det tøffere enn i mange andre konkurranser, og dessverre har vi ikke klart å lykkes som vi ønsket. Mye skal klaffe, sier Martin Johnsrud Sundby.

Selv ble han syk rett før Falun-VM startet.

– Det er ikke mulig å komme inn i et mesterskap med sykdom, sier Sundby etter at han i Lahti sikret totalseieren i verdenscupen for andre år på rad.

Hvis vi ser bort fra Petter Northug, som kjører sitt eget opplegg og i Falun hadde eget støtteapparat, var årets VM det verste for allround-landslaget siden Thomas Wassberg ble VM-konge i 1987 i Oberstdorf i Tyskland. Den gang havnet Norge utenfor pallen i alle distanserenn, til tross for at Vegard Ulvang var mesterskapets nest jevneste løper bak Wassberg. Da ble stafettbronsen eneste uttelling på pallen.

# I årets Falun-VMvar det bare sprintlandslagets Anders Gløersen som i tillegg til Northug kunne henge medalje rundt halsen etter individuelt distanserenn.

# I OL i fjor var trenden den samme. Der var Martin Johnsrud Sundbys tremilsbronse den eneste medaljen på de lengre distansene.

# I Val di Fiemme i 2013 hadde landslaget fire ulike løpere på pallen i distanserenn og tok ett gull (Northug), ett sølv (Martin Johnsrud Sundby) og to bronse (Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen). Den gang var Petter Northug landslagsløper også i sesongforberedelsene.

# I VM i Oslo i 2011 hadde Norge fire ulike løpere på pallen og tok to gull (Northug), ett sølv (Eldar Rønning) og to bronse (Martin Johnsrud Sundby og Tord Asle Gjerdalen).

# I OL i 2010 var det bare Petter Northug som leverte i tetsjiktet av herreløperne, da han endtemed ett gull som den ene pallplasseringen Norge da fikk.

– Dette er noe vi må vurdere etter sesongen, men vinteren som helhet skal vi være ganske fornøyd med. Hvis vi ser på totalen, har hatt vi hatt en god sesong, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Det gror godt

Landslagstrener Trond Nystad, som ble ansatt i 2011 og som dermed aldri har lykkes med å lede andre enn Northug til gull, sier det slik:

– Vi har hatt mye bra enkeltresultater gjennom vinteren og den mest stabile løperen gjennom hele sesongen. Martin har prestert veldig bra de to siste årene, og når han blir syk, er det ikke så mange som er sikre medaljekandidater. Didrik Tønseth var veldig nær på femmila. Generelt har vi et landslag som hevder seg på et historisk høyt nivå og det gror godt i norsk skisport, men det er krevende å ta medaljer i VM, sier Nystad.

– Savner dere sparring fra Petter Northug?

– Ideelt sett så skulle vi ønske oss at alle de beste var på landslaget, men Petter gjør sine egne valg.

Og det valget signaliserte altså Northug til VG i går etter7. plassen på 15 km klassisk i Lahti.

– Kan du garantere at du skal gå på ski også neste sesong?

– Ja.

– Fortsetter du med Coop-avtalen?

– Ja.

Dermed går det mot konflikt med Norges Skiforbund, som har gitt klar beskjed om at Northug neste vinter må tilhøre landslaget for å kunne gå verdenscup og Tour de Ski for Norge.

At det hverken er VM eller OL i sesongen 2015–16 kan spare Skiforbundet for den verste hodepinen, men samtidig åpner det for at Northug kan gå langløp, der hans egen sponsor Coop allerede har et lag. Men etter det VG forstår er Northug klar på at han i utgangspunktet ønsker å gå «vanlig» langrenn.

Les også

 1. Tror ikke Skiforbundet kan nekte Northug å gå verdenscuprenn neste sesong: Anders Aukland: - Petter er i posisjon til å gjøre hva han vil

  FALUN/OSLO (VG) Med fire ferske VM-gull vil det bli vanskelig for Skiforbundet å nekte Petter Northug…
 2. Sundby om sesongen: – Jeg har tatt to av tre

  LAHTI (VG) Martin Johnsrud Sundby (30) ble syk og mislyktes i VM, men nå er han vinner av verdenscupen.
 3. Kongen av norsk idrett

  FALUN (VG) Etter mange uforglemmelige øyeblikk med Petter Northug, var det vanskelig å tro at det kunne komme noe som…
 4. Petter Northug til VG: Skal fortsette med Coop neste vinter

  LAHTI (VG) Petter Northug(29) sier til VG at han skal fortsette Coop-samarbeidet neste sesong.

Mer om

 1. Petter Northug
 2. Langrenn
 3. Ski-VM

Flere artikler

 1. Pluss content

  Bare Northug har tatt distansegull for Norge siden 2007

 2. Northug kritisk etter medaljeløs dag: - Som lag er det for dårlig

 3. Spår brutal vinter for lillebror Northug

 4. Truls Dæhli kommenterer: Mer enn bare en god fortelling

 5. Disse langrennsherrene er «VM-klare»

Fra andre aviser

 1. Ikke vær så sta, Petter Northug!

  Aftenposten
 2. «Da resultatene sviktet, mistet Northug makta»

  Aftenposten
 3. To gullhåp – to veivalg

  Aftenposten
 4. To gullhåp – to veivalg

  Bergens Tidende
 5. Northug åpner for å trene med landslaget

  Aftenposten
 6. Northug åpner for å trene med landslaget

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder