ULIK SUKSESSOPPSKRIFT: Både Heidi Weng (t.v.) og Therese Johaug besøker pallen flittig i løpet av langrennssesongen. Men de har hatt en ulik treningsprogresjon på veien mot toppen. Her er de etter monsterbakken i Tour de Ski i år, Johaug vant, Weng ble nummer tre. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer to. Foto:Mattis Sandblad,VG

Landslagssjefen: Så mye kan du trene som ung

Vidar Løfshus mener Frode Estil tar opp en viktig sak om trening

Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at det er trendy å
snakke om hvor mye man trener. Men han understreker at Martin Johnsrud Sundbys 1150 treningstimer i året nesten ikke passer for noen.

Tidligere VM- og OL-vinner Frode Estil mener at mange trener for mye. Han er først og fremst opptatt av de litt yngre løperne.

– Det er blitt et overdrevent timefokus. Jeg har inntrykk av at mange er mer opptatt av å sikre at det blir timer i treningsdagboka enn hva de faktisk gjør på trening. Det er ikke vanskelig å få til treningstimer, det er bare å være ute. Men jeg er litt redd det kan bli en del bortkastet trening, sier skiesset i et intervju med Namdalsavisa.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener Estil tar tak i et viktig tema.

- Vi ønsker ikke å kommunisere ekstreme treningsmengder. Malen i skiforbundet er ikke at timer er det viktigste, men kvaliteten på treningen er det viktigste. Frode var i den ene enden av skalaen, han vant gull med 750 treningstimer, Martin er i den andre enden av skalaen. Alle individer er forskjellige, sier Løfshus.

Løfshus: - Jeg liker ikke fokus på timer

Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt forrige sesong, han vant også Tour de Ski. Han har sagt at han øker treningstimene fra 980 i fjor til 1150 i år.

VERDENSMESTER: Frode Estil ble verdensmester på femmila i Oberstdorf i 2005. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

- Jeg er ikke så opphengt i tall. Jeg liker ikke å ha fokus på timer. Og jeg vet ikke om Martin kommer til å ende opp på det timetallet der, sier Løfshus.

Estil poengterer at det ikke bare er timeantallet som avgjør hva resultatet blir.

– Jeg trente sjelden over 750 timer i året på det meste som senior. I dag hører jeg om juniorløpere som trener langt mer. Det gjør meg betenkt. Jeg tror høy treningsmengde kan virke mot sin hensikt, nemlig det å gå fort i skisporet. Det er ikke kun timene som avgjør hvor fort du går på ski, sier Estil til Namdalsavisa.

Opp mot 87 prosent av treningen er rolig

Landslagssjefen forteller at det åpenbart er noen juniorer som trener altfor mye i Norge. Landslagssjefen mener det er opptil klubbtrenere og foreldre, i tillegg til utøveren, hvor mye og hvor hardt det trenes. For landslagsløperne er mellom 80 og 87 prosent rolig trening i intensitetssone 1.

- Det er i noen klubber det går litt over alle støvelskaft. Jeg ser på facebookprofiler det blir lagt ut info om mange hardøkter. I 2004-2006 var den en trend med mange bolker med mye hard trening, det gikk utover mengden. Fra 2009 endret vi innholdet litt, og gikk tilbake til røttene, sier Løfshus.

- Hva tenker du om en 16-åring som trener 600 timer i året?

- Det er i overkant, svarer Løfshus.

- Hvor mye anbefaler du juniorer å trene?

- Det er veldig individuelt. Men en 16-åring kan trene rundt 400 timer, en 17-åring 450 timer, en 18-åring 500 timer, en 19-åring mellom 560 og 570 timer og en 20-åring rundt 650 timer. Men det vil alltid være individuelle avvik fra dette, svarer Løfshus.

TÅLER MYE TRENING: Petter Northug trente enormt mye allerede som junior. Han tålte det. Etter noen år med mindre trening, er det nå varslet at Northug har trent opp mot sitt aller beste foran denne sesongen. Landslagssjef Vidar Løfshus mener vi er inne i trend med voldsomt fokus på antall treningstimer, han ønsker mer fokus på kvalitet. Her er de to etter OL-stafetten i Sotsji, det ble ingen suksess. Norge endte på 4. plass. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Petter Northug og Therese Johaug er eksempler på utøvere som tålte mye trening fra ung alder, mens Heidi Weng har trent mindre. Weng har har hatt suksess med individuelle medaljer i VM i 2013 og OL tidligere i år. Hun begynner å nærme seg 800 timer i året. Johaug har flere år trent rundt 1000 timer årlig.

- I skiforbundet har vi en utviklingstrapp. Løperne skal oppover i mengde. En løper kan være rundt 30 år når man når øverste nivå. Man må være tålmodig, sier Løfshus.

Langrennssesongen starter med nasjonal åpning på Beitostølen fredag 20. november. Helgen etter starter verdenscupen i Kuusamo i Finland.Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder