Skiforbundet strammer reglene overfor Northug etter Falun-VM

Northug-manager: - Vi tar én sesong av gangen

TØFF MOTSTAND: Petter Northug får beskjed om at å gå mesterskap for Norge igjen er uforenlig med å profilere Coop-avtalen. Her fra startstreken på Lysebotn Opp i juli. Foto:Fredrik Solstad,VG

Skiforbundets krav til Northug: - Må skrinlegge Coop-avtalen resten av karrieren

Norges Skiforbund vil stramme grepet om Petter Northug (28). Fra og med neste sesong er det full stopp for Coop-avtalen dersom han vil representere Norge.

 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

Skiforbundets krav er absolutt og gjelder for hele året.

– Han kan ikke markedsføre Coop som partner. Han kan heller ikke selge produkter av ulik art. Coop-avtalen må stilles på hold, så lenge Petter ønsker å gå internasjonalt. Vi forholder oss til at idretten nasjonalt og internasjonalt har et lovverk om er krystallklart når det gjelder markedsrettigheter og eierskap til dette. Vi er helt trygge på at de beslutninger som skistyret har tatt er helt i tråd med det lovverket, sier generalsekretær i skiforbundet Stein Opsal til VG om kravene Northug må godta fra 1. mai neste år.

Han vektlegger at de kun forholder seg til idrettens lovverk og regler. (se nederst i saken for Skiforbundets lover, regler og vedtak)

Flere krav til Northug

Skiforbundet vil etter årets sesong kreve at Northug takker ja til landslagsplass, og at han samtidig profilerer forbundets sponsorer gjennom hele året. Alternativet blir å hoppe over til langløp (som Vasaloppet) som er utenfor skiforbundets kontroll.

– Skal vi finansiere toppidretten, er vi nødt til ha sponsorer som står der og føler at de får en vare tilbake. Hvis de beste står på siden av dette og ikke er tilgjengelig for våre sponsorer, vil mye av dette forvitre over tid. Grunnlaget for finansieringen er at alle de beste er med i fellesskapet, sier Opsal.

Det er frykten for at flere skal gjøre som Northug, som gjør at regelverket strammes inn ytterligere etter denne sesongen. Også det internasjonale regelverket setter begrensninger for Northug.

– Evalueringen etter fjorårets avtale viste oss at avtalen ga urimelige særfordeler til Petter i forhold til alle andre utøvere. Skistyret fant ut at det var urimelig å fortsette slik. Men all den tid Petter allerede hadde inngått omfattende private avtaler så skulle han få tid til å tilpasse seg gjeldende regler og rammebetingelser. Derfor ga vi ham også i år en særordning frem til 1. november, sier Opsal.

Strammer til reglene

Denne høsten har Northug hatt frist til 1. november med å bli enig med skiforbundet om en avtale som gjør at han kan gå verdenscupen og VM i Falun kommende vinter.

Det siste halvåret har han dermed hatt muligheten til å profilere sin hovedsponsor, som fortsatte sitt samarbeid med skistjernen etter promillekjøringen 4. mai. Den avtalen Northug må skrive under på strekker seg til 30. april og gjør at Coop ikke kan bli profilert av skistjernen i denne perioden.

Forrige uke startet Northug-leiren opp samtalene med skiforbundet om kommende sesongs avtale. Det er ifølge pappa John Northug sønnen som tar den endelige beslutningen om han godtar skiforbundets krav for kommende sesong.

Situasjonen er fra forbundets side klar: Northug må godta skiforbundets lover og regler.

– Vi opplever ikke å være i forhandlingssituasjon, men vi har god dialog på å beskrive hva som er mulig og ikke mulig i vårt lovverk, for å se hva det er mulig å få til for Petter, sier Opsal.

For skiforbundet gir ham ikke friplassen i VM i vinter, der han er tittelforsvarer på 15-kilometeren, dersom han ikke godtar skiforbundets krav. Det samme gjelder for en eventuell friplass i verdenscupen gjennom resultater i Skandinavisk Cup.

Artikkelen fortsetter under bildet

TRYGG PÅ KRAVENE: Generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund mener kravene de har til Northug resten av karrieren, er trygt forankret i lovverket. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Var ikke forberedt

Skiforbundet innrømmer at de ikke var godt nok forberedt på Northugs landslagsbrudd våren 2013.

– Petter er en av våre desidert største stjerner og han utfordret oss på noe vi ikke hadde noen erfaring med. Derfor ga vi ham i fjor ganske stort spillerom så vi vant erfaring på dette, sier Opsal, som er klar på at de gikk for langt når de ga Northug friere tøyler det første året utenfor landslaget.

Northug har sagt at det er uaktuelt å returnere til landslaget. Opsal er klar på at Northug kunne fått mye frihet på landslaget.

– Vi hadde vært villige til å gå langt i å tilrettelegge for Petter, på lik linje med alle andre av våre utøvere. Vi hadde strukket oss langt når det gjelder private sponsorer, privat treningsopplegg og å gi Petter mye av friheten han har sagt at han ønsker. Det er rikelig med rom for det innen landslaget, sier Opsal som også vektlegger at Northug kunne hatt ubegrenset med private avtaler som ikke var i direkte konkurranse med skiforbundets sponsorer.

Coop-avtalen er i direkte konflikt med flere av skiforbundets sponsorer – blant annet Spar og Byggmax

Opsal påpeker at sponsorene ikke har kommet med noen krav til Northug-avtalen, men at skiforbundet selv har gjort vedtakene.

– Tar en sesong av gangen

Petter Northugs manager Are Sørum Langås reagerte i går kveld slik da han fikk referert skiforbundets ultimatum for resten av karrieren:

– Vi tar én sesong av gangen. Nå er det sesongen 2014/15 som gjelder. Ole Thonstad og John Northug har i dag møtt Norges Skiforbund. Det rapporteres om et konstruktivt møte med en god tone, sier Langås.

Coop ønsker ikke å kommentere saken ettersom det pågår samtaler mellom Team Northug og skiforbundet.

Slik er skistyrets vedtak:

1. Norges Skiforbund (NSF) legger til grunn at alle landslagsuttatte utøvere som ønsker å delta i World Cup og internasjonale mesterskap, skal være på landslag.

2. Skistyret vil orientere kommende Skiting om nødvendige presiseringer i Fellesreglementet angående vilkår for landslagsdeltagelse og representasjon.

3. Dersom Petter Northug velger å avslå tilbud om landslagsplass for sesongen 2014/15, samtidig som han ønsker å bli uttatt til World Cup og VM, må han inngå en avtale for perioden 1. november 2014–30. april 2015. Avtalen skal være innenfor NSFs lover og regler.

I premissene for vedtaket ligger dette:

Det må ikke åpnes for en generell mulighet til å dele sesongen i to deler slik at man kan velge å stå utenfor i sommersesongen. Dette er en særegen situasjon og skal ikke etableres som en praksis.

Vedtaket lukker døren for alle muligheter for å profilere sponsorer som er i konflikt med NSF fra og med sesongen 2015/2016.

Med dette vedtaket behandles Northug likt som alle andre landslagsutøvere i sesongen, og er underlagt samme regler som alle andre.

Skitinget ga enstemmig sin tilslutning til skistyrets vedtak.

Dette er skiforbundets grunnlag for å kreve ja til landslaget ved uttak:

NIFs Lov:

§14-4 Idrettens markedsavtaler

Retten til å inngå markedsavtaler tilhører idrettens organisasjonsledd

NSFs Fellesreglement:

206.2.2: NSF eier samtlige markedsrettigheter til løpere som til enhver tid er uttatt på NSFs landslag og representasjonslag

FIS ICR (International Competition Rules)

Pkt 204.1: Nasjonalt Skiforbund (NSF) skal ikke utstede FISlisens til utøver som tillater at navn eller bilde brukes i markedsføring, unntatt når nasjonalt forbund er part.

Kilde: Norges Skiforbund og NIF

Les også

 1. Nå må Northug prestere for å få full lønn

  KRISTIANSUND (VG) Petter Northug (28) hevet minstelønn på ni millioner kroner fra Coop, uten krav om prestasjoner i fjor.
 2. Northug har hatt 28 hjelpere på fire år

  Fire managere, medierådgivere og trenere er bare noen av alle støttespillerne Petter Northug har skiftet ut siden OL for…
 3. Sundbys fireårskontrakt: Sikret millionlønn fra Skiforbundet

  Martin Johnsrud Sundby (31) sikret seg rundt en million kroner i året da han skrev under fireårskontrakten med…
 4. Northug forhandlet med Skiforbundet: John Northug til VG: Petter bestemmer om det blir avtale

  John Northug møtte i ettermiddag Skiforbundet for å fremforhandle avtalen som skal redde Petter Northugs…
 5. Kaller Skiforbundet grådig etter nye «Northug-regler»

  Advokat Sølve Herdal mener Skiforbundet driver maktbruk utover det tillatte, når Petter Northugs Coop-avtale blir…

Mer om

 1. Petter Northug

Flere artikler

 1. Mener Northug har en god sak mot Skiforbundets krav

 2. Tror ikke Skiforbundet kan nekte Northug å gå verdenscuprenn neste sesong: Anders Aukland: - Petter er i posisjon til å gjøre hva han vil

 3. Advokat reagerer på Northug-kravet

 4. Northug nektes kleskolleksjon - men Johaugs hansker er helt ok

 5. Skiforbundet nekter Northug å selge egen kleskolleksjon

 6. Northug forhandlet med Skiforbundet: John Northug til VG: Petter bestemmer om det blir avtale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder