USIKKER Martin Johnsrud Sundby ble norgesmester på 30 km skiathlon og fikk kongepokalen i NM på Voss lørdag. Kulden i Russland gjør at det er usikkert om det blir noe renn på ham i Rybinsk til helgen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Kulde kan stoppe langrennene i Russland

De uttatte norske utøverne reiser til de kommende verdenscuprennene i langrenn i Russland, men det er høyst usikkert hvor mange som kommer til å stille til start om kulden vedvarer.

Artikkelen er over åtte år gammel

I likhet med i store deler av Øst-Europa er det bitende kaldt i Russland også. Det byr på store utfordringer for sportssjef Vidar Løfshus.

Det starter med sprint i Moskva torsdag. Dit drar løperne onsdag.

- Det er allerede bestemt at Finn Hågen Krog og Pål Golberg ikke blir med. Så får vi bare se an hvem av de andre som eventuelt kommer til start, sier Løfshus til NTB.

I utgangspunktet teller den norske troppen da seks kvinner og sju menn.

- Det kan bli reduksjoner før start. Her blir det gjort individuelle avgjørelser for hver løper, sier Løfshus.

Kuldegrensen i langrenn er minus 20 grader. Per tirsdag er det meldt om minus 19 grader i hovedstaden Moskva torsdag formiddag. Når starten skal gå kl. 13, er det meldt om 16 kuldegrader.

Minus 27

I Rybinsk er det meldt om minus 27 minusgrader lørdag og minus 19 grader søndag. Lørdag er det 10- og 15 kilometer fri teknikk på programmet. Søndag er det 15- og 30 kilometer skiathlon.

Mandag kveld bestemte tyskerne seg for at de bare stiller i Moskva. De drar ikke til Rybinsk i det hele tatt. Også svenskene meldte at de var skeptisk til rennene i Rybinsk.

En rekke løpere fra flere nasjoner sliter med ulike varianter av astma, og da er kulde noe av det verste som finnes. Det kan gjøre det farlig å gå skirenn.

- Finn Hågen Krog blir heller ikke med til Rybinsk, og det gjenstår å se om Martin Johnsrud Sundby er med når vi flyr til Rybinsk torsdag. Han går i hvert fall helt sikkert ikke renn om det blir 20 minusgrader, sier Løfshus om løperen som tidligere var plaget av astma, men som har hatt bedre kontroll på astmaen i de senere sesongene.

Væromslag

- Plutselig kan det bli væromslag, og vi kan ikke ta sjansen på ikke å dra. Marit Bjørgen kjemper med Justyna Kowalczyk om seieren i verdenscupen sammenlagt, og vi vet at Kowalczyk helt sikkert kommer til å gå om det blir et kulderenn, sier Løfshus.

Bjørgen er av dem som tåler kulde best av de norske løperne.

- Vi er skeptisk til kulden vi også, og vi har med lege Knut Gabrielsen til Russland. Det blir gjort individuelle vurderinger fra dag til dag, sier sportssjef Løfshus.

Den norske landslagsledelsen har tradisjonelt vært blant de mest skeptiske til å la løperne stille når temperaturen har nærmet seg grensen på minus 20. For to år siden ble hele troppen trukket fra rennene i Rybinsk. Sist gang det var renn i sterk kulde i finske Kuusamo, ble den norske troppen sterkt desimert i siste liten.

Blant annen ble Martin Johnsrud Sundby trukket fra startlistene bare timer før det hele kom i gang.

Det samme kan skje til helgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder