MISTER FLERE RENN: Petter Northug går hverken sprinten i Drammen onsdag eller femmila i Kollen i helgen på grunn av sykdomsproblemene. Foto: Scanpix

Northug mister Kollen-femmila - sesongen kan være over

(VG Nett) Petter Northug (26) går hverken sprinten i Drammen onsdag eller lørdagens femmil i Holmenkollen på grunn av mageproblemene han har trøblet med.

 • Stein-Erik Stormoen
 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over åtte år gammel

Dermed får han ikke mulighet til å vinne femmila i Kollen for tredje gang på rad, som har vært et mål for 26-åringen.

VG Debatt: Diskuter med andre her!

Northug hadde Vasaloppet som et av sesongens store mål, men ble tvunget til å stå over etter at han måtte reise hjem fra treningssamling i Italia med magetrøbbel.

- Det er helt klart at Petter ikke går i helgen her i Kollen. Beklageligvis er også sprinten i Drammen uaktuell for hans vedkommende. Han sliter fortsatt med ettervirkninger av sykdommen som satte ham utenfor Vasaloppet, forteller landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

- Hva med resten av sesongen?

- Det er klart det er en viss usikkerhet rundt Northug akkurat nå, men det er ikke tvil om at Petter er interessert i å forsvare den annenplassen han har i verdenscupen, så vi håper han er på beina igjen i løpet av ei uke, sier Løfshus, som tror et virus har satt stjernen ut av spill.

Hjelmeset

Mennene går femmil i Holmenkollen lørdag, mens det er tremil for kvinnene søndag. Begge rennene er fellesstart og går i klassisk stil. Kollen-helgen byr også på hopprenn for både kvinner og menn samt kombinert, så det er snakk om full pakke i nasjonalanlegget.

Odd-Bjørn Hjelmeset gjør comeback i verdenscupen på femmila. Veteranen satser ikke lenger for fullt, men setter karrierepunktum i Holmenkollen.

- Hjelmeset fikk beskjed om å kvalifisere seg for å få sjansen til å avslutte her i Kollen. Han har vært gjennom en godkjent kvalifisering. Dessuten har vi truet ham til å trene litt ekstra før han skal i aksjon på denne femmila, så jeg har absolutt tro på at han kan gjøre en god innsats. Det er jo derfor vi har gitt ham sjansen, sier Vidar Løfshus til NTB.

Det er også usikkert hva som skjer med resten av sesongen, skriver NTB. Neste onsdag er det sprintrenn i Stockholm, mens verdenscupfinalen går i Falun. Northug ligger på andreplass i verdenscupen. Sveitsiske Dario Cologna topper listen med 1793 poeng, mens Northug har 1199.

Administrerende leder av verdenscuprennene i Holmenkollen, John Aalberg, hadde akkurat fått beskjed om at Northug uteblir da VG Nett snakket med ham i 14.30-tiden mandag.

- Klart vi hadde satt pris om han hadde gått her, det er alltid fint med en sånn kar, men det ser ut til at resten av det norske laget er i form. Skal vi dømme ut fra resultatene i Lahti, blir dette spennende for nordmenn her uansett.

Aalberg forteller at det foreløpig er solgt rundt 6.000 billetter til Kollen-helgen. Han håper ikke Northugs uteblivelse vil få mye å si for salget arrangøren hadde håpet skulle ta av de neste dagene.

- Vi ligger ikke så verst an. Vi håper på mellom 10.000 og 15.000 på hopprennet. Og kommer det mellom 5.000 og 7.000 vil langrennsarenaen være ganske full. Vi vet Northug er et trekkplaster, men denne helgen er spesiell. Vi tror det kommer masse folk uansett, sier han til VG Nett.

Som VG Nett meldte i forrige uke får Odd-Bjørn Hjelmeset sin drøm om å avslutte karrieren med femmila oppfylt.

Norges Skiforbund har tatt ut følgende utøvere til verdenscuprennene i Holmenkollen 10.-11. mars:

Menn, 50 km klassisk fellesstart lørdag:
Martin Johnsrud Sundby (Røa), Eldar Rønning (Skogn), Petter Eliassen (Byåsen), Sjur Røthe (Voss), Didrik Tønseth (Byåsen), Niklas Dyrhaug (Tydal), John Kristian Dahl (Strindheim), Kristian Tettli Rennemo (Leksvik), Håkon Mikalsen (Nordreisa), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen), Snorri Einarsson (Tromsø), Anders Tettli Rennemo (Leksvik), Odd-Bjørn Hjelmeset, Anders Aukland (Oseberg), Ronny Fredrik Ansnes (Klæbu), Øystein Pettersen (Lillomarka), Sindre Bjørnestad Skar (Bærums Verk), Chris André Jespersen (Byåsen).

Reserver: Roger Aa Djupvik (Lillehammer), Emil Iversen (Varden), Mathias Rundgreen (Byaasen); Eirik Lorentsen (Henning).

Kvinner, 30 km klassisk fellesstart søndag:
Marit Bjørgen (Rognes), Therese Johaug (Nansen), Vibeke Skofterud (Slitu), Kristin Størmer Steira (Forsøk), Marthe Kristoffersen (Varden), Heidi Weng (BUL), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Martine Ek Hagen (BUL), Maria Nysted Grønvoll (Furuflaten), Britt Ingunn Nydal (Njård), Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Tuva Toftdahl (Heming), Marte Monrad Hansen (Heming), Mari Eide (Øystre Slidre), Ragnhild Haga (Heming), Celine Brun Lie (Njård), Astrid Øyre Slind (Oppdal), Silje Øyre Slind (Oppdal), Kathrine Rolsted Harsem (Varden), Kristin Gausen (Varden).

Reserver: Kjersti Bø (Strindheim), Barbro Kvåle (Brandbu), Sara Svendsen (Tromsø), Emilie Kristoffersen (Alta), Kari Vikhagen Gjeitnes (Henning).

Les også

 1. Skiprofiler reagerer på forskjellsbehandling

  (VG Nett) Jörgen Brink og Vibeke Skofterud (31) vant hver sin klasse i Vasaloppet, og satte begge ny rekord.
 2. Marit Bjørgen økte til Kowalczyk i verdenscupen

  (VG Nett) Marit Bjørgen (31) var råsterk, vant sprinten og økte ytterligere til Justyna Kowalczyk (29) i den totale…
 3. Skofterud med historisk seier i Vasaloppet

  (VG Nett) Vibeke Skofterud gikk i mål i ensom majestet, viftende med det norske flagget for å markere seier og ny rekord…
 4. Sundby på annenplass

  Martin Johnsrud Sundby kronet en sterk norsk dag i Lahti med å ta sin første pallplass i en fellesstart noen gang.
 5. Syk Alsgaard står over Vasaloppet

  (VG Nett) Thomas Alsgaard har blitt syk, og går ikke Vasaloppet søndag.
 6. Pappa Northug: - Petter depper ikke

  (VG Nett) John Northug mener Petter Northug (26) må glemme nedturene og fokusere på de gode resultatene i verdenscupen…
 7. Therese Johaug tok sin tredje verdenscupseier

  (VG Nett) Therese Johaug var suveren i Lahti, og tok sin tredje verdenscupseier - der hun tok sin første for ett år…

Mer om

 1. Langrenn
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. «Dyret» fikk landslagsplassen han ønsket seg

 2. Sundby friskmeldt til finske Ruka

 3. Emil Iversen sikret «hat trick» i NM etter trøndersk prestisjeduell

 4. Lillebror Northug på landslaget

 5. Northug om kritikken: - Vant til krassere meldinger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder