TUNG HELG: NM på Meråker ble ingen stor suksess for Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Klæbo mener han lærte av psykisk OL-smell

MERÅKER (VG) Johannes Høsflot Klæbo (22) hadde det så forferdelig med nervene før OL i fjor at han var overbevist om at han var syk.

Nå mener han har lært av det, men Martin Johnsrud Sundby tror lagkameraten kommer til å bli grisenervøs i år også, selv om han peker på at det er bra å ha hatt erfaring med det presset det er å være forhåndsfavoritt en gang allerede.

Da Klæbo gikk inn i de siste ukene før OL i fjor, gikk han gjennom forferdelige dager. Han ble etter hvert overbevist om at han var syk og ikke ville gå i OL. Han har fortalt at det var helt forferdelig da han fikk føle på en ekstrem grad av nervøsitet før sitt første mesterskap som forhåndsfavoritt. Nå, før VM i Seefeld (19. februar og 3. mars), er han en enda større favoritt.

– Jeg tror ikke det kommer til å bli på samme måte i år, som i fjor. Jeg tror det blir litt bedre i år, sier Klæbo til VG mens han venter ved gjerdet på at Kong Harald skal bli kjørt bort fra NM-stadion.

– Det er bare å beholde roen. Det er ikke så mye annet å gjøre.

Men han innrømmer at det var voldsomme følelser i sving før mesterskapet sist sesong og at det ikke var artig, selv om det endte godt utover i mesterskapet med tre gull.

– Jeg var nervøs, ja. Det skal jeg ikke legge skjul på. Å gå et OL er det største man kan gjøre som skiløper, og det gjør noe med deg, sier Klæbo.

Far og manager Haakon Klæbo følger sønnen verden rundt. Han mener fjorårets ekstremt nervøse opplevelse nå blir en viktig erfaring for 22-åringen før VM i Seefeld.

– Fjoråret var nok en læring for ham med tanke på det som skal skje i VM. Det å ha opplevd det forventningspresset tror jeg absolutt har hjulpet på. Alt det som skjer for første gang er vanskelig å kontrollere. Nå har han opplevd det en gang. Om han vil klare å kontrollere det denne gang vil tiden vise, sier Haakon Klæbo til VG.

Under NM ble det ikke noe møte med Kong Harald på stadion. Tremilen lørdag ble en nedtur langt bak teten med 20. plass. Og Klæbo innser at det ikke var en god søknad til å spikre uttaket til tremilslaget i VM.

Under søndagens stafett mislyktes han igjen da en god etappe gikk mot slutten. Midt i det avgjørende rykket satte han staven mellom bena, falt og knakk staven. I hælene hadde han Martin Johnsrud Sundby.

les også

Klæbo falt fra NM-medalje da han testet VM-rykket: – Det rykket må han ikke ta i VM

Den 34 år gamle Røa-løperen har selv lang erfaring med å være forhåndsfavoritt til VM og OL. Han tror det blir en solid dose nerver for Klæbo også denne gang.

– Jeg tror han kommer til å være grisenervøs i år også. Men det er deilig å ha den erfaringen fra i fjor. Og OL er annerledes enn VM. VM er mer «nedpå». Men du kan føle deg i hjel. Du kan bli litt vel inn i deg selv, sier Sundby.

les også

Eks-landslagstrener mener Klæbo bør VM-vrakes til tremilen

Nå er det derimot det tette tremilsuttaket som setter nervene i spill for Klæbo og andre løpere.

Sundby regner med at løperne får vite om uttaket innen 2–3 dager. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum mener den løperen han vraker blant de fem aktuelle løperne (Klæbo, Sundby, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe) blir tidenes beste «vrakgods». Klæbo vet ikke hvordan han vil reagere på vraking.

– Det er vanskelig å bli forbannet når det er så mange gode skiløpere. Da må man se fremover. Men jeg har lyst til å gå den øvelsen. Det er det som er fokuset mitt, sier Klæbo.

Gjør klar til Ski-VM og skifest i Seefeld

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder