Weng vraket til OL-stafetten – Jacobsen inne på laget

PYEONGCHANG (VG) Langrennsstjernen Heidi Weng (26) er vraket fra det norske laget til lørdagens OL-stafett.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Weng har gått de fire siste mesterskapsstafettene for Norge, men etter to skuffende OL-resultater henvises 26-åringen nå til reservebenken.

I stedet er det Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ikke har gått noen øvelser i OL så langt, som får sjansen.

– Heidi har selvfølgelig lyst til å gå stafett og har gått alle stafetter siden desember 2012. Det var klart at det ikke var en beskjed vi så for oss at vi skulle gi. Det viser hvor hardt det er å få gå på et stafettlag når den som leder verdenscupen ikke får gå, sier landslagstrener Roar Hjelmeset.

Dermed blir laget: Ingvild Flugstad Østberg på førsteetappe, Jacobsen på andre, Ragnhild Haga på tredje og Marit Bjørgen som ankerkvinne.

– Å ta ut et stafettlag er alltid vanskelig det. Vi har hatt lettere oppgaver før. De som ikke kom med på laget er fortsatt gode skiløpere. Vrake er alltid et litt hardt ord. Noen blir skuffet og andre er glad for å gå, sier Hjelmeset.

– Ble Weng lei seg?

– Ja, alle som får en sånn beskjed blir jo lei seg, svarer han.

Mens det norske støtteapparatet ventet med å offentliggjøre laget til tett opp mot påmeldingsfristen, valgte svenskene, som er ventet å gi Norge hardest kamp om OL-gullet, å gå ut med sitt lag en god stund før.

les også

Weng frykter OL-stafetten glapp

De stiller med Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Stina Nilsson. Anna Haag er ny på den førsteetappen, ellers er laget likt det Sverige stilte med under VM i Lahti i 2017.

Weng kom på 9. plass på OLs åpningsdistanse 15 km fellesstart med skibytte, mens hun på onsdagens 10-kilometer endte på 11. plass.

– Dette var et veldig vanskelig uttak for landslagsledelsen. Bjørgen og Haga var det ingen tvil om, så er det disse tre som kjemper om de to siste plassene. Jeg synes Weng har vært svakere enn forventet. Astrid viste formstigning i januar, kommer til OL i form og er en mesterskapsløper. Jeg synes det er riktig at hun får sjansen, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn på kanalens radiosending.

Tidligere landslagstrener Dag Kaas har jobbet med Astrid Jacobsen i mange år.

– Det var tøft for Astrid ikke å få gå 10-kilometeren, sier Kaas til VG.

– Hvordan blir det for Jacobsen å gå stafett når hun ikke har gått noe tidligere i OL?

– Det er ingen problemer. Hun har hatt en gjennomkjøring på trening der. Hun er i form. Og Astrid leverer når hun er i form, svarer Kaas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder