FIS anker Johaug-dommen

LANGRENN

FIS anker Johaug-dommen, melder det internasjonale skiforbundet på sine hjemmesider.

Publisert: Oppdatert: 07.03.17 14:13

Det betyr at saken skal vurderes på nytt i CAS, idrettens internasjonale voldgiftsdomstol, som holder til i Lausanne.

FIS Doping Panel har behandlet saken og mener at straffen på 13 måneder er for lav.

– Dommen greier ikke å gjenspeile det faktum at Johaug ikke leste dopingadvarselen på pakken, til tross for at medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i et fremmed land, heter det i begrunnelsen for å anke.

– Straffen er i den nedre del av mulige sanksjoner, mener det internasjonale skiforbundet.

Les også: Johaugs manager: - IOC anker ikke

FIS vil ikke kommentere Johaug-saken ytterligere før CAS har tatt sin endelige avgjørelse.

For Therese Johaug handler alt om det blir mulig å rekke deltakelse i OL i Pyeongchang i februar 2018. Med 13 måneders dom rekker hun lett OL. Lekene i Sør-Korea starter den 9. februar.

FIS har bare brukt dokumentene fra saksbehandlingen i Norge til å vurdere saken. Johaugs manager Jørn Ernst sa mandag til VG at han håpet at FIS ikke ville anke dommen.

Therese Johaug er for tiden på reise sammen med sin bror Karstein, opplyser manageren. I forrige uke var hun på treningssamling i Seisser Alm.

Les også: Johaug-manager: – Hun får beholde ski-parken sin

– Rapporten rundt Johaug-saken blir nå studert av vårt dopingpanel. Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer rundt dette før tirsdag 7. mars, sa FIS-generalsekretær Sarah Lewis dagen før Lahti-VM.

Når FIS nå har anket saken, betyr det at de ikke er fornøyd med dommen på 13 måneder. Det var Norges Idrettsforbunds domsutvalg som kom med denne dommen.

Det har tidligere vært klart at Johaug selv og Antidoping Norge ikke har villet anke saken.

HER kan du lese pressemeldingen fra FIS.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Opprinnelig innstilte påtalenemnda i Antidoping Norge med 14 måneders utestengelse, men domsutvalget i Norges Idrettsforbund falt ned på 13 måneder. En slik dom vil bety at Johaug får med seg hele langrennssesongen 2017-18 - med OL i Sør-Korea som det store målet. Utestengelsen gjelder nemlig fra 18. oktober i 2016.

Les også: Johaug dropper doping-anke

Norges Skiforbund skriver i en pressemelding at de «føler med Therese og at hun må leve med at fremtiden fortsatt ikke er avklart».

– Dette er en svært krevende prosess, først og fremst for Therese, men også for andre som er berørte av denne saken, heter det i pressemeldingen.

Skiforbundet forstår at hun hadde håpet at dommen ikke hadde blitt anket med tanke på alle fakta i saken og konklusjonene i dommen.

– Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke, sier Skipresident Erik Røste. Skiforbundet håper nå på en rask avklaring i saken.

Therese Johaug testet positivt på det anabole steroidet clostebol da hun ble testet i september i fjor. Domsutvalget festet lit til hennes forklaring om at hun fikk i seg stoffet ved bruk av en leppekrem på sin solbrente leppe under et høydeopphold i Livigno i september.

Også WADA (det internasjonale antidopingbyrået) kan anke saken, og de har fortsatt tre uker på seg til å bestemme seg hva de skal gjøre.

Her kan du lese mer om