MIDT I STORMEN: Tidligere Østerrike-koordinator Trond Nystad (t.v.), avgående landslagssjef for langrenn, Vidar Løfshus, og landslagsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen deltok torsdag i en panelsamtale om hvordan de opplevde dopingskandalen under Ski-VM i Seefeld i slutten av februar. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Doping-Hauke i brev til Nystad: – Du kunne stoppet meg om du ble ansatt tidligere

ULLEVAAL STADION (VG) Trond Nystad gikk av som sjef i Østerrike etter Seefeld-skandalen. I forrige uke mottok han et brev der dopingavslørte Max Hauke (26) skriver at nordmannen, som kan bli Norges neste landslagssjef, kunne stoppet ham fra å bli en juksemaker.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over ett år gammel

– Han skrev at han skulle ønske «en person som deg hadde kommet inn i systemet vårt tidligere». For da hadde han ikke begynt med slike ting. Om han skrev det for å være snill mot meg, er vanskelig å si. Men han har i alle fall tatt seg tid til å skrive det i brevform, sier Trond Nystad (48) til VG.

Trond Nystad ble ansatt som koordinator for langrenn i det østerrikske skiforbundet i 2016.

Leste du denne (VG+)? Slik ble dopingens sanne ansikt avdekket i Ski-VM

Han bemerker at etterforskningen ennå ikke har gitt svar på om Max Hauke og hans østerrikske lagkamerat Dominik Baldauf «begynte med dopingen» før det.

Først og fremst gikk Trond Nystads jobb ut på å endre kulturen blant de unge utøverne. Han hadde et tiårsperspektiv på å overbevise neste generasjon østerrikske toppløpere om at den eneste veien til suksess er trening og hardt arbeid over tid.

Østerriksk langrenn har hatt et fåtall sportslige oppturer, stort sett med en doping-slagside.

Trond Nystads plan tok brått slutt da Max Hauke 27. februar ble tatt på fersk gjerning med en nål i armen, i ferd med å foreta en transfusjon av eget blod i et rosa hus 50 meters gange fra Østerrikes lag-hotell i VM-byen Seefeld, rett før starten på 15 kilometeren for herrer.

Lagkameraten Dominik Baldauf ble samtidig, under oppvarming i skisporet, arrestert av østerriksk politi for å ha bedrevet det samme. De to hadde nettopp sørget for Østerrikes beste resultat på lagsprinten med 6. plass.

Dopingskandalen vokser – tysk politi med nye tall

Trond Nystad deltok torsdag morgen i en panelsamtale i regi av Antidoping Norge sammen med Norges avtroppende landslagssjef for langrenn, Vidar Løfshus, landslagsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen og skipresident Erik Røste. Overskriften på samtalen: «Hvordan opplevde de Seefeld-razziaen?»

– Plutselig fikk jeg en telefon, fortalte Trond Nystad fra podiet.

Han avsluttet umiddelbart testingen av ski, det østerrikske støtteapparatet ble samlet i smørebua. «Folk» satt og skrek. Trond Nystad skulle ta vare på medmennesker, som han uttrykker det. Han skjønte like lite som dem; to av deres egne løpere var avslørt som juksemakere – og det skulle vise seg at det bare var begynnelsen på en nær utrolig dopinghistorie.

les også

Slik var det hemmelige dopinglaboratoriet

– Disse guttene var svigermors drøm. De var ekstremt flinke til å lyve. Hva kunne vi ha gjort annerledes? Jeg er ikke blitt så mye klokere, sier Trond Nystad fem uker etter at marerittdagen i solfylte Seefeld – og han sa opp jobben.

Etter seminarets slutt sier han til VG at han kan bli møtt med skepsis når det gjelder hans uvitenhet. Men han så ikke noe som vekket mistanke hos ham.

– Jeg har prøvd å vri hjernen. Var det noe jeg burde ha sett? Nei, dessverre – ingenting, sier Trond Nystad.

Sjokkert Sundby etter dopingskandalen: – Jeg har veldig vondt av min kjære kompis Trond

Han hørte heller ikke andre gi uttrykk for det. Trond Nystad forteller at han i løpet av sine tre år i det østerrikske forbundet traff Dominik Baldauf tre til fire ganger. Max Hauke hadde han oftere kontakt med. 15 til 20 ganger, antar han. De bodde samme sted, i lille Ramsau i Østerrike.

Trond Nystad sier at han har hatt møter med Hauke og Baldauf der han har fortalt dem «akkurat det»: – Den eneste metoden vi har, er å trene.

– Du klarte ikke å overbevise dem om at det var rett vei å gå?

– Nei, de jukset. Til viss grad endret de treningen også. Men de har ikke gitt opp juksingen. Det er det jeg har problemer med å forstå. Hva slags glede får de av å jukse? svarer Trond Nystad på VGs spørsmål.

Tre løpere løslatt: – Poltoranin innrømmer bloddoping

Han har pratet med Max Hauke og Dominik Baldauf over telefon og sier at han har sagt til dem at han håper de vil være streke nok, og har mot nok, til legge alle kortene på bordet – om alle som har visst noe, og alle som har støttet dem.

– En gang må denne dritten bort fra idretten, tilføyer Trond Nystad.

På spørsmål om han etter samtalene har fått en forståelse av hvorfor de ville benytte seg av doping, svarer Trond Nystad at Max Hauke «ville vise verden» at han var god. Han hadde lyst til å oppleve at folk var stolt av ham og prestasjonene. Han hadde hørt fra barnsben av at alle gode skiløpere doper seg.

– Han var villig til å betale enhver pris for å få det til. Han trodde på denne legen (tyske Mark Schmidt), som sa «alle gjør det». Det er jo manipulerende personer i systemet som har trykket på de rette knappene, sier Trond Nystad.

Mer om

 1. Ski-VM 2019
 2. Doping
 3. Vidar Løfshus
 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Flere artikler

 1. Nystad og Tønseth varsler: – De som vil jukse, klarer det

 2. Pluss content

  Slik ble dopingens sanne ansikt avdekket i ski-VM

 3. Rettssaken etter VM-skandalen: Max Hauke benekter skyld i bedrageri

 4. Tysk dopingjournalist ber folk våkne etter razzia i ski-VM

 5. Fem langrennsløpere pågrepet etter dopingrazzia i ski-VM

Fra andre aviser

 1. Mener dopingskandalen etter VM bare vil vokse: – Jeg er ikke i tvil

  Aftenposten
 2. Dopingrazzia i ski-VM: Fem utøvere er pågrepet

  Aftenposten
 3. 15 løpere fra de skandalerammede lagene skulle til Falun etter VM. Kun én kom

  Aftenposten
 4. Dopingrazzia i ski-VM: Fem utøvere er pågrepet

  Fædrelandsvennen
 5. 15 løpere fra de skandalerammede lagene skulle til Falun etter VM. Kun én kom

  Bergens Tidende
 6. 15 løpere fra de skandalerammede lagene skulle til Falun etter VM. Kun én kom

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder