I RUTE: Petter Northug føler at han er i ferd med å legge et langt bedre treningsgrunnlag foran den kommende VM-sesongen. Her er han under trening på Sognefjellet tirsdag. I bakgrunnen: Finske langrennsløpere – som også har lagt oppkjøringen til den norske fjellheimen.
I RUTE: Petter Northug føler at han er i ferd med å legge et langt bedre treningsgrunnlag foran den kommende VM-sesongen. Her er han under trening på Sognefjellet tirsdag. I bakgrunnen: Finske langrennsløpere – som også har lagt oppkjøringen til den norske fjellheimen. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Se, her er Northug på «landslagssamling»

Står utenfor landslaget, fortsatt med i gjengen

LANGRENN

Varsler at han er foran fjorårsskjema

SOGNEFJELLET (VG) Selv om Petter Northug (30) ikke er en del av landslaget, både bor og trener han på samme idylliske sted som resten av gjengen.

Publisert: Oppdatert: 31.05.16 22:16

Northug kjører sitt løp sammen med lillebror Tomas og sin private trener Stig Rune Kveen, og var ikke en del av pressetreffet som Norges Skiforbund inviterte til på Sognefjellshytta tirsdag.

Les også: Bjørgen innser at hun ikke kan trene like mye lenger

Northug: – Går litt sammen

Men han både bor, spiser – og innimellom «går litt sammen med» – landslagsutøverne. VG fikk et intervju med den mangeårige langrennskongen, og han føler at ordningen fungerer bra selv om landslagssjef Vidar Løfshus har vært klar på at han ikke kan være en del av landslaget frem til etter sesongåpningen på Beitostølen.

– Det har gått bra så langt, sier Northug til VG.

Les også: Tidligere Northug-trener inn i det norske støtteapparatet

– Uansett om du er på landslaget eller ikke, så trener man mest for seg selv her. Mange kjenner jeg jo godt, så det blir ofte at man går litt sammen med dem, men man trener litt på kryss og tvers. Alle har sitt faste samlingsopplegg som er bestemt på forhånd, tillegger han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landslagsutøverne og Northug-kompisene Emil Iversen og Niklas Dyrhaug merker heller ikke så stor forskjell på at 30-åringen står utenfor Norges Skiforbunds satsing i oppkjøringen til VM-sesongen i Lahti.

– Jeg merker ikke noe til om han er på landslaget eller ikke. Det er som før. Jeg tror kanskje han skal være med oss på en intervalløkt også. Han har nå sin egen samlingsplan. Men hvis det er noe han vil være med på, så får han vel det, sier Emil Iversen.

– Han er jo en del av gjengen, samtidig som han ikke er med på våre fellesøkter. Men det er relativt likt i forhold til hvordan det er på vinteren. Forskjellen er at han bor for seg selv og trener sammen med Stig. Ellers er det det samme gamle. Mye skitprat, kaffe og tullball mellom øktene. Han kjører sitt opplegg og vi kjører vårt, men det betyr jo ikke at vi ikke møtes og går i lag, sier Niklas Dyrhaug.

Les også: Northug ville samarbeide – får blankt nei

Hetland: – Snøen er for alle

Nyutnevnt landslagstrener Tor Arne Hetland har også et pragmatisk forhold til at treningsleirene Norges Skiforbund og Team Northug sammenfaller.

– Det er helt greit, det. Snøen er for alle. Det er ingen som sier noen ting på at han forskyner seg av potetene i matsalen. Han har lagt sin samling hit samtidig og det er uprobelmatisk, sier Hetland.

– Er han med på noen av landslagets økter?

– Når man går runde på runde, så havner man jo i lag med en annen utøver innimellom. De er jo kompiser, så da slår man av en prat. Men Team Northug kjører sitt treningsprogram og vi kjører vårt, svarer tidenes første OL-mester i sprint.

Les også: Monsterspurten i Falun-VM var «bare sånn halvveis»

Foran fjorårsskjema

Selv føler Northug at han er i langt bedre rute nå enn på tilsvarende tid i fjor.

– Jeg føler meg bra. Føler at jeg har fått gjort en bra jobb i mai og kommet godt i gang med treningen. Det er det viktigste. Dette er jo en periode der jeg var helt ute av trening i fjor. I fjor kom jeg godt i gang i mai, men så fikk jeg sykdomsperioden som varte halvannen måned. Det er sånne hull man må prøve å unngå. Nå handler det bare om å være frisk og rask sånn at jeg får gjort jobben i sommer, sier Petter Northug, som stortrives i løypene med Jotunheimen som kulisse.

– Det er vanvittig bra forhold her. Det er fint og kupert, vi får trent godt, man får testet ski og det er fred og ro. Alt ligger til rette for at du får trent bra her på Sognefjellet.

Fått med den denne? Johaug får tyn for isbjørn-frykt i Canmore

Selv i ferieperioden etter sesongavslutningen har han holdt kroppen i gang.

– Jeg føler meg råtten i kroppen hvis jeg ikke får rørt meg på et par-tre dager. Da kjenner jeg at jeg må ut for å lufte kroppen. Men jeg er ikke så strukturert på bevegelsesform. Da kan fotball eller bowling fungere, sier Northug, som allerede har avsluttet sesongen for Mosvik i 6. divisjon.

– Jeg har spilt fire kamper, men nå blir jeg borte på samling resten av sesongen. Det er på en måte i mai man får lekt seg litt.

– Hvor mange mål ble det?

– Ett mål på fire kamper. Det har gått trått for oss. Vi har litt det samme problemet som landslaget. Vi prøver å gjøre mye, men vi får ikke ballen i mål, sier Petter Northug.

Husker du denne? Northug får gammel RBK-helt på laget

Her kan du lese mer om