KNALLFORM: Svenske Johan Olsson vinker til publikum etter superetappen han gjorde på VM-stafetten i Falun. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

Svensk kommentator før femmilen: – Olsson er verdens beste langrennsløper

FALUN (VG) Hvem er egentlig verdens beste langrennsløper? Ikke Petter Northug (29), mener Expressens kommentator Tomas Pettersson.

Artikkelen er over fem år gammel

– Petter Northug er verdens beste spurter, men Johan Olsson er verdens beste distanseløper. Resten er smak og behag, sier Pettersson til VG.

– Men hvem er da verdens beste langrennsløper?

Det finnes ingen løpere som er så talentfulle som Johan Olsson. Hadde han fått være mer frisk, så hadde han dominert mye mer. Med tanke på skadebakgrunnen; de få løpene han gjør holder så fantastisk høyt nivå. På den måten mener jeg at han er verdens beste langrennsløper, sier Petterson.

Etter stafetten skrev han følgende om Olsson i Expressens VM-avis: «Heeelt fantastiskt åkt av världens bästa skidåkare».

LES OGSÅ:Olssons massive Northug-hyllest

I fjor gikk Johan Olsson bare seks internasjonale skirenn, tre av dem i OL.

Da Olsson ble verdensmester på 15-kilometeren i Falun, hadde han bare ett verdenscuprenn i kroppen denne sesongen. Svensken, som også gikk en monsteretappe i VM-stafetten, er favoritt til å vinne søndagens femmil.

Hvem blir VM-kongen?

Vinner svensken igjen, står han igjen med to individuelle gull og stafettsølv. Northug har allerede tre gull, to av dem har kommet i lagkonkurranser.

– Hvem blir VM-kongen hvis Olsson tar gullet på femmila?

– Er man svensk, sier man Johan Olsson. Er man norsk, sier man Petter Northug. Ikke noe er rett og ikke noe er feil. Men når man spør Petter på forhånd om hvem som blir VM-konge, så svarer han at det blir fire ulike vinnere, og da er det altså de individuelle distansene som gjelder, sier Pettersson.

– Jeg tror at det blant utøverne er de individuelle distansene som gjelder. Er du nordmann, så synes man kanskje at det å ta gull er viktigere enn hvilken distanse det kommer på, legger han til.

– Northug en råtass

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland synes diskusjonen om hvem som er verdens beste er interessant.

– Langrenn er så komplisert, og det er Martin Johnsrud Sundby som går med gul trøye, så per definisjon er det han som er verdens beste skiløper. Johan Olsson har levert den beste prestasjonen i VM på herresiden, og så har du Petter Northug som er råest i VM, sier Aukland.

– Hvem er din favoritt?

– Jeg synes som fem millioner andre nordmenn at Petter Northug er en råtass fordi han gjør det han gjør. Rent fysiologisk så synes jeg det Johan Olsson gjorde på 15-kilometeren og stafetten er råere.

– Blir Olsson VM-konge med gull på femmilen?

– Ja, det synes jeg.

Northug: – En av favorittene

Petter Northug mener selv han er i god nok form til å vinne femmilen

– Det er bare å forberede seg på flere scenarioer og at det blir kjørt tøft tidlig i løpet, sier Northug til VG.

– Hvem er dine favoritter i rennet?

– Jeg har Didrik som har vist forrykende form her på tremilen. Så har vi Johan Olsson, Dario Cologna og Vylegzjanin. Så kan det komme overraskelser på en femmil. Det bruker det å gjøre, sier Northug.

– Er de større favoritter enn deg?

– Jeg er nok en av favorittene. Det vet jeg og jeg håper det blir fastere forhold enn de siste øvelsene, sier Northug.

– Skikongen

Johan Olsson sparte ikke på konfekten da han snakket om Northug etter fredagens norske stafettgull.

– For meg er han skikongen. En legende. Folk kommer til å huske ham for alltid, sa Olsson til VG.

Northug har 14 VM-gull og to OL-gull. Olsson har to gull både i OL og VM.

– Han kommer aldri til å være det med tanke på antall medaljer eller verdenscupseirer, for kroppen hans tåler ikke så mye. Men når han går, så er han verdens beste, sier Pettersson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder