Northug hysjet etter gullspurt mot Sverige

Ankermann Northug: – Det ble en dårlig spurt. Den var ikke bra

Ankermann Calle Halfvarsson: – Petter er for sterk. Han er best

FALUN/OSLO (VG) Norge lå over 14 sekunder bak teten halvveis på fredagens stafett, men Anders Gløersen (28) og Petter Northug (29) fikset norsk seier mot rivalen på deres egen hjemmebane.

 • Wegard Bakkehaug
 • Camilla Vesteng
 • Nils Mangelrød
 • Sindre Øgar
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fem år gammel

Med tre mesterskapsdebutanter på laget tok Norge en prestisjetung triumf i duell med Sverige og Frankrike. Det fikset den eneste med rutine i en slik sammenheng, Petter Northug, da han senket rivalen Calle Halfvarsson og Sverige i spurten.

VG Direkte: Vi fulgte stafetten underveis her!

For femte gang på rad i en VM-stafett gikk Petter Northug først i mål. TV-bildene viste at 29-åringen så rundt seg og hysjet inne i målområdet etter å ha slått rivalen.

– Å komme inn på stadion slik er et scenario jeg har sett for meg i sommer, høst og ikke minst i vinter. Jeg skjønte det ble en duell på oppløpet, men det ble en dårlig spurt. Den var ikke bra. Det var litt spennende med tre VM-debutanter og det var utrolig at jeg fikk det utgangspunktet jeg gjorde. Guttene gjorde en vanvittig bra jobb. Det var bare å sette signaturen på papiret, sier Northug til NRK.

– Jeg har det sykt bra. Det er en guttedrøm å ta gullet med gode kompiser. Det er stort! Det er godt å slå svenskene igjen, sier Dyrhaug til VG.

– Jeg er så glad Petter er norsk. Han er helt rå. Det må være et helvete å være utlending her, sier Didrik Tønseth til VG og ler.

Statsminister Erna Solberg kom inn underveis mens stafettheltene ble intervjuet for å gratulere og fortalte samtidig at «hjertet holdt».

– Du er nødt til å gjøre det litt for spennende for oss hver gang, sa Solberg til Northug, som svarte raskt:

– Ja, beklager.

– Jeg føler vi skyldte det norske folk gull. Da må du levere, sier Didrik Tønseth mens de norske gullguttene får se spurten med svenske kommentatorer.

Les også: Slik kroner VG stafettkongen Northug

I intervju med NRK forteller Marcus Hellner at «det var gøy» å ta sølv på hjemmebane, men ingenting med svenskens kroppsspråk tyder på at han mener nettopp det.

– Jeg gjorde så godt jeg kunne, men det gik ikke. Petter er for sterk. Han er best. Vi skal være ganske fornøyde, sier ankermann Halfvarsson til NRK.

Mundal: – Så viktig

– Det er dette han har snakket om i hele år: At han vil gå ut med Halvfarsson. Nå er det duket. Jeg tror han blir ekkel å slå nå, sa Niklas Dyrhaug til NRK - og fikk rett.

Didrik Tønseth måtte slippe til Johan Olsson på andre etappe og vekslet 14,1 sekunder bak svenskene, men Anders Gløersen gikk en strålende etappe og sendte Petter Northug ut 3,8 sekunder foran Frankrike og 6,4 sekunder foran Sverige.

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

Trønderen slapp raskt frem Halfvarsson og franske Adrien Backscheider. Halvveis på den siste etappen hadde Frankrike 7,2 sekunder ned til Northug, men da satte nordmannen opp farten. 2,5 kilometer før mål kom trioen sammen inn foran de rundt 50.000 tilskuerne.

Først inne på Lugnet skistadion like før mål satte Northug fart og stakk fra. Halfvarsson fulgte bra, og det ble en liten spurt, men 29-åringen fra Mosvik var nok en gang råsterk i en slik duell.

– Det var en fantastisk jobb av alle fire guttene. Dette er så fortjent, så fortjent. Jeg er like imponert over alle sammen. Dette er bare voldsomt. Nå slipper jeg å gå naken hjem. Jeg har jo vært litt stor i kjeften. Det er ingenting som smaker bedre enn å slå svenskene på hjemmebane, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

– Dette var så helt fantastisk spennende. Den mest spennende stafetten jeg har vært med på. Også var det så viktig, sier landslagstrener Steinar Mundal til NRK.

Oversikt: Se medaljestatistikken i VM her

Skipresident Erik Røste innrømmer at han fryktet svenskene etter Olssons etappe, men ble lettet da han så at Gløersen tok innpå på den tredje etappen.

– Stafetten hadde alt, og det er kanskje en av de mest spennende stafettene jeg har opplevd. Og så er det alltid hyggelig at Norge ender opp på topp, sier Røste til VG.

– Fryktet du svenskene?

Ja, man frykter det alltid litt, men da Gløersen begynte å spise sekunder, tenkte jeg at vi kom til å veksle likt med svenskene foran den siste etappen. Og å ha Petter på sisteetappen som har de registeret han kan spille på, det er veldig greit. Jeg tror Petter hadde god kontroll på slutten, men det kan altid skje noe. Men Petter er betryggende å ha som ankermann, svarer Røste.

Snø på første etappe

At snøen lavet ned ble et hett tema mens løperne gikk ut på den første etappen i Falun med Norges smørebom under liknende forhold tirsdag friskt i minne.

– Nå begynner det å snø mye. Nå må smøreteamet ta en ny vurdering før man sender ut løperne nå neste etappe, sier NRK-ekspert Morten Aa Djupvik på kanalens sending.

Halvveis på den første etappen skilte fem sekunder mellom de 15 første lagene, men etter 7,5 kilometer var 11 lag igjen i tetgruppen.

En drøy kilometer før mål forsøkte Niklas Dyrhaug å stikke, fikk følge av fem lag, men avstanden ned til Sverige og Daniel Richardsson ble 11,7 sekunder. Canada og Alex Harvey vekslet først med Norge og Didrik Tønseth 3,1 sekunder bak. Johan Olsson fikk hele 20,5 sekunder å hente inn til teten.

– Jeg hadde klare planer om å vente ganske lenge og trøkke til på den siste runden. Når jeg så Richardsson slapp fikk jeg ekstra motivasjon. Det er enorm fordel å komme bakfra på disse forholdene så sånn sett er jeg litt overrasket over at Richardsson slapp, sier Dyrhaug til NRK.

Didrik Tønseth satte opp farten på den andre runden og fikk sammen med Russland og Finland en liten luke, men Johan Olsson tok inn sekunder for hver eneste kilometer. Halvveis på den andre etappen Russland, Finland, Norge, Sverige og Frankrike sammen inn på stadion.

Imponerende Olsson

Olsson var råsterk og stakk i den siste turen opp mördarbacken på andre etappe. Tønseth måtte slippe og lå 7,1 sekunder bak én kilometer før veksling. Også Frankrike passerte Norge. Ved andre veksling ledet Sverige 6,7 sekunder foran Frankrike, og først 14,1 sekunder senere sendte Tønseth ut Anders Gløersen.

– Nå må Anders Gløersen gjøre sitt livs løp for å holde Norge inne i gullkampen, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Dette var tungt. Jeg tror formen er grei, men vi ble lekt med av herr Olsson i dag. Jeg kollapset egentlig litt, sier Tønseth til NRK.

Gløersen gikk voldsom ut og allerede etter 3,2 kilometer skilte kun 5,2 sekunder til Marcus Hellner. Halvveis på etappen kom Sverige, Frankrike og Norge sammen inn på stadion. Robin Duvillard rykket på den siste runden, men Gløersen svarte og vekslet først - 3,8 sekunder foran Frankrike og 6,4 foran Sverige.

– Jeg nærmet meg på den andre runden og tok et gjafs. Jeg var skikkelig nervøs i dag, sier Gløersen til NRK.

– Dette kan du vel ikke tape, Petter Northug? spurte NRK-ekspert Bjørn på direkten idet Norges ankermann gikk ut.

Glad statsminister

Northug slapp som ventet Frankrike og Sverige foran umiddelbart, men tok seg inn da han måtte og sikret norsk gull.

Statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey var begge til stede på stadion da Norge tok gullet foran svenskene, og statsministeren innrømmer at de ikke satt stille da det hele ble avgjort.

– Nå begynner pulsen å gå ned igjen, men den var veldig høy en periode. Det ble nesten for spennende, sier Solberg til VG.

– Både jeg og Thorhild hoppet på stolene, og særlig da franskmannen stakk ble det spennende. Vi lurte på om både vi og svensken hadde feilvurdert.

– Har du tullet med svenskene?

– Nei, og jeg har ikke behov for å hovere. Det var veldig tett og nå må vi glede oss over at vi vant, sier Solberg.

Les også:Dette skjer i Falun-VM fredag!

Les også

 1. Heidi Wengs kjæreste er Northugs «hemmelige» treningspartner

  FALUN (VG) Emil Iversen (23) er sikker på kompis og treningspartner Petter Northug (29) avgjør stafetten for Norge, hvis…
 2. Gull-Weng om tårebildet: - Jeg gikk med dronninga

  FALUN (VG) Norges gulljenter må flire når de får se bildet der Marit Bjørgen (34) løfter med seg en gråtende Heidi Weng…
 3. Gull-Astrid om fremtiden: - Plutselig er det andre ting jeg får mer lyst til

  FALUN (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) har opplevd mye. Men hun gir seg aldri.
 4. Gråtende svenske om stafettmarerittet: - Kjente meg veldig ensom

  FALUN (VG) Svenske Niklas Jonsson (45) hadde panikk allerede før start da absolutt alt gikk galt på den første etappen…
 5. Svensk og norsk ekspert vurderer stafettetappene: Derfor vinner Norge VM-gull i dag

  SVT-ekspert og tidligere verdensmester Mattias Fredriksson (42) mener fornuften tilsier norsk gull på dagens…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Slik reagerte SVT-kommentatorene da Northug rykket

 2. Mener lett stafettløype er som skapt for Northug-lek

 3. Svensk og norsk ekspert vurderer stafettetappene: Derfor vinner Norge VM-gull i dag

 4. Landslagstrener: Forstår om noen mener det er feil at vi setter Northug på sisteetappen

 5. Northug forklarer hysje-gesten: – Målet var å stilne hele Sverige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder