Niklas Dyrhaug holder følge med lagkameratene på trening nå. Her sammen med Didrik Tønseth og Emil Iversen (t.h.) på landslagssamling i Steinkjer.

Niklas Dyrhaug holder følge med lagkameratene på trening nå. Her sammen med Didrik Tønseth og Emil Iversen (t.h.) på landslagssamling i Steinkjer. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Nå smiler Dyrhaug: – Å bli smertefri gjør noe med hele deg

STEINKJER (VG) Niklas Dyrhaug (32) tør ikke helt å innse at det er sant. At han er smertefri.

– Det har vært to veldig gode måneder, sier trønderen, som slett ikke danner noen baktropp på landslagssamling i Steinkjer - selv om det er bare et par måneders tid siden han kunne begynne å trene for fullt.

– I fjor klarte jeg nesten ikke å kare meg opp av sengen dagen etter ei hardøkt. Når du har slike smerter, så har du ingen sjanser i dette gamet. Å bli smertefri - det gjør noe med hele deg.

les også

Didrik Tønseth vil til terreng-EM: – Må skippe verdenscup

– Men du er jo en gladgutt?

– Jeg var ingen gladgutt i fjor, jeg syntes det var tøft, sikkelig tøft. Når jobben din er å gå på ski, og du er sykmeldt et helt år ... Jeg er den første til å innrømme at det var tøft mentalt, men jeg tror jeg blir sterkere av å ha kommet gjennom det.

Dyrhaug har slitt med lysken lenge, rundt 15 år. Han har trosset smertene og blitt verdensmester i langrenn. Men nå kunne det ikke fortsette slik lenger.

Han henvendte seg til lege Are Løset ved Olympiatoppen i Trondheim - som fikk diagnostisert hans lyske problemer. At det var såkalt idrettsbrokk, bedre kjent som «Gilmore’s Groin» i legekretser. Og at dette måtte opereres av en ortoped. Dyrhaug møtte Lars Engebretsen på Olympiatoppen, som valgte å sende skiløperen videre til en tysk ekspert. Vanligvis er det fotballspillere som rammes av dette.

– De har ikke hørt om noen langrennsløper som har hatt det før.

les også

Petters nye kick

Pluss content

Men Dyrhaug er sikker på at det hele bunner fra hans fortid som fotballspiller.

– Jeg måtte slutte med fotball. Jeg fikk beskjed om at det var kronisk lyskestrekk.

Den gang, som 16-åring, var Dyrhaug et bra fotballtalent og var på kretslaget sammen med karer som Per Ciljan Skjelbred, Michael Jamtfall og Rune Ertsås.

– Det hele har, for å si det mildt, vært utfordrende. Men nå har det gått bedre uke for uke, sier Dyrhaug, som ble operert i Tyskland i januar.

les også

Fortnite-Emil er ski-Emils nye helt: – Jeg håper å spille med ham

– Jeg skjønte at det var en lang vei å gå fram til resten av gutta da jeg begynte å trene i juni, men når du får kontinuitet i treningen, så våkner en gammel traver. Da skjønner jeg at jeg ikke har glemt det helt, smiler Niklas Dyrhaug.

– Det er nesten så jeg ikke tør å innse det ennå. Det er en helt annen verden.

Det er snart halvannet år siden Dyrhaug konkurrerte.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg tenker på å trene godt.

– Er du bitter på at det tok så mange år å finne problemet?

– Det er j... kjedelig at jeg har gått rundt med det i mange år uten at vi har funnet ut av det. Men hva hjelper det om jeg blir bitter?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder