NYE TIDER: Marit Bjørgen, her sammen med sønnen Marius i barnevogn i Holmenkollen en februardag i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Ekspert om Bjørgen-forfallene: – Fra utsiden ser det ikke bra ut

Marit Bjørgens planlagte comeback lar vente på seg.
Skidronningen har vært plaget med skader som har holdt henne «på sidelinjen» siden mars måned. 36-åringen har avlyst alle planlagte konkurranser frem til august.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har ikke snakket med Marit om hvor vondt hun har det. Det kan være hun vil være på den helt sikre siden, at hun ikke ønsker sprenge grenser og er kjempesmart. Men fra utsiden ser det ikke bra ut ikke å være med på noe, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til VG.

Les også: Bjørgen innser nye tider: – Jeg trener mindre

Dropper totalt fire konkurranser

Han hyller Bjørgen for alt hun har gjort for norsk langrenn og mener det står stor respekt at hun prøver å komme tilbake etter fødselen i desember 2015. Men det virkelige comebacket lar vente på seg. Hun innrømmet overfor VG i mai – drøyt to måneder etter at hun droppet NM på Beitostølen i månedsskifte mars/april – at hun trente mindre enn før.

Etter å ha meldt forfall til NM følte hun seg heller ikke frisk nok til å konkurrere under Oslo Skishow i juni. Belastningsskaden i hofteregionen har også ført til forfall til Blinkfestivalen i juli og Toppidrettsveka i august, meldte Adressa i går. Forrige måned droppet hun også en treningssamling med landslaget.

I langrennssporet har hun vist seg to ganger: Under sitt eget Marit Bjørgen-renn over 42 kilometer på Støren i Sør-Trøndelag i midten av mars. På omtrent samme tid gikk hun Kulåssprinten i Sarpsborg. Men derfra og ut har det vært stille.

Det er bare syv og en halv måned til sesongens store høydepunkt i Finland. I VM i Lahti skal Bjørgen blant annet forsvare ett individuelt gull.

– Det er jo ikke krise om dette ikke går. Det er viktigere for Marit å ta vare på helsen sin, enn at hun skal ha det vondt. Jeg vet ikke hvorfor hun har vondt i hoften sin og om hun har åpnet for hardt, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Les også: Bjørgen om mammarollen: – Har ikke sovet en hel natt ennå

Treneren: – Tar ting med fatning

Fred Børre Lundberg skriver i en SMS til VG at «Marit er på hugget» og lover at samboeren er på plass på Lillehammer til samling i august.

Også trener Roar Hjelmeset avdramatiserer Bjørgens manglende konkurransetrening utenfor sesong. Akkurat nå trener hun klassisk stil på rulleski og mye styrketrening, forteller han. Verdenscupåpningen i finske Kuusamo er fortsatt målet. I begynnelsen av juni opplevde Bjørgen hofteskaden som «frustrerende». Hun innrømmer at hun ble forbannet da hun ikke fikk gjort alt hun hadde planlagt av trening.

POSITIV: TV2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror Marit Bjørgen har kontroll på sesongoppkjøringen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Jeg snakket med henne i går. Hun tar ting med fatning og er forberedt på at ting skal ta tid, sier Roar Hjelmeset, to dager etter at Bjørgen meddelte at det ikke blir Blink-festival eller Toppidrettsveka de neste månedene.

Les også: Bjørgen om skaden: – Jeg er frustrert

– Det er lov å bli bekymret?

– Det er ikke noe problem om noen blir bekymret. Det viktigste for Marit er å få den roen hun trenger og ikke føle noe press på at man må rekke noe. Det er lettere å ta ting sakte, men sikkert og i riktig rekkefølge, sier den nybakte hovedtreneren for de suksessfulle langrennsjentene.

På VGs spørsmål om han tror Bjørgen konkurrerer før jul svarer Hjelmeset et soleklart «ja». Bakgrunnen for svaret er at «hun er en bestemt dame». Langrennseksperten mener 36-åringen får til det hun setter seg mål om.

– Jeg tror hun vil konkurrere før jul og håper å se henne på Beitostølen, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Hvis vi ser på treningsdagboka hennes tror jeg ikke det er noen fare med grunnlaget. Den jenta er så gjennomtrent, så jeg er ikke bekymret, sier TV 2-eksperten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder