MINDRE Å JUBLE FOR: Petter Northug jubler for seier på 15 kilometer fellesstart på rulleski under Blinkfestivalen i Sandnes i sommer. Foto: Henrik Torjussen , Blinkfestivalen

Kommentar

VGs sportssjef kommenterer: Alle er tapere i Northug-saken

Skikongen Petter Northug (29) er i ferd ned å skvise sitronen så tom for saft at alle parter vil ende som tapere - på hver sin måte.

Per nå ser det ut som at Norges beste skiløper ikke får gå verdenscup neste sesong, det ser ut til at Norges skiforbund vil bli gjenstand for frustrasjon fra skiinteresserte nordmenn og produktet langrenn blir mindre attraktivt enn på lenge.

Men etter å ha lest Skiforbundets redegjørelse er det vanskelig å tro at siste ord er sagt i denne saken. Mitt tips datert 14. september er at man finner en løsning på overtid, men det er til å tro på når skistyret skriver at de ikke kommer til å ta flere initiativ for å få Northug til å signere.

For regelverket er ingenting verdt om det ikke følges.

Team Northug, derimot, har interesse av å vente til sesongen er færrest mulig timer unna før saken avklares. Da kan jo Northug profilere sin private sponsor lengst mulig. Man vet også at folk flest vil se spurtkongen i løypene, og at en fiks ferdig signert avtale med noen justeringer - som tidsperiode og enkelte reklamefritak - vil være vanskelig å si nei til når snøen inntar værmeldingene og alternativet er en utelatelse ingen egentlig ønsker.

Etter hans nattlige kjøretur med promille kunne norske skiledere med opinionen på sin side langt enklere få Northug til å gjøre som de ville.

Etter fire gull i Falun ble kortene delt ut på nytt, og Northug-klanen fikk mesteparten av trumfen. Den vet de å spille, og derfor har for eksempel Coop fått fronte Northug i sommer.

Men så lenge skiforbundet har et regelverk, er det en grense for hvor mange kameler som kan slukes uten at andre landslagsløpere føler det så urettferdig at hele fundamentet til slutt forsvinner.

For det er grunn til å tro at Therese Johaug kunne presset skiforbundet i sin retning hvis hun hadde ønsket. Martin Johnsrud Sundby kunne trolig også fått noen kroner inn på kontoen hvis han hadde signert personlige avtaler og yppet til strid. Og Marit Bjørgen kunne skapt en del møteaktivitet dersom hun for eksempel krevde å trene fast utenfor landslaget.

Husker du? Må skrinlegge sponsoravtalen

På et lag vil det alltid være muligheter for individuell tilrettelegging, men uten en viss forpliktelse til felles regler er det ikke noe lag lenger.

De aller fleste underkaster seg dette premisset av høflighet og tradisjon. Northug, derimot, utfordrer alt - hele tiden.

Hvilket også, i rettferdighetens navn, har vært en suksessfaktor for ham som langrennsløper.

Da Northug gikk ut av landslaget i 2013 var de sportslige intensjonene tungt vektlagt: Ny trener, nye utfordringer og nytt opplegg.

Norges skiforbund har måtte akseptert mye av dette, og det kan ha forlenget 29-åringens karriere. Men de rent kommersielle delene av avtalen er verre å svelge. Den norske idrettsmodellen er bygget opp på en måte hvor topp er et resultat av bredde, og pengene fordeles deretter.

Her er det en topp som ønsker så mye som overhodet mulig av kaka; han utfordrer hele idrettsmodellen og sånn sett er dagens pressemelding en varslet katastrofe, som team Northug bare lar skje.

Kanskje er det slik at sporten - som allerede har mistet gravide Marit Bjørgen fra startlistene - trenger Northug mer enn skiløperen behøver verdenscupdeltakelse i et mesterskapsfritt år, som 2016 er.

Hva har egentlig Northug å tape - hvis vi tar som utgangspunkt at han kun tenker på seg selv (og det er et premiss vi kan uten forbehold kan gjøre i denne saken)?

KOMMENTERER: Øyvind Brenne, sportssjef i VG. Foto: Therese Alice Sanne ,

Sportslig er ikke verdenscup det viktigste for en så merittert herremann, og sisteetappen opp bakken i Tour de Ski ser ikke ut til å være mulig å vinne for 29-åringen uansett. Tour de Canada høres spennende ut, men er vel ikke noe folk flest har det helt store forholdet til, og utenom det er det ingenting som skjer.

I stedet kan Northug gå langløpscup, få enormt med oppmerksomhet der, og sannsynligvis heve en hyggelig lønn fra sin private sponsor.

Ved vitende om at folkets tørst etter å se ham på sisteetappen i Lahti-VM i 2017 trolig bare vil øke - spesielt om de øvrige norske får motgang i vinter.

Men anseelsen vil få en knekk: Selv om mange alltid uforbeholdent hyller idrettshelter, vil en del med rette tenke at Northug setter seg selv foran laget her.

Og evig eies kun et dårlig rykte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder