PÅ VEI MOT SEIER: Johannes Høsflot Klæbo har triumfert 13 ganger i verdenscupen denne sesongen. Foto: Dustin Satloff / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Tallenes klare tale: Sjekk den utrolige norske dominansen

Johannes Høsflot Klæbo (22) er skisesongens store stjerne. Samtidig har Norges langrennsdominans økt voldsomt både i verdenscupen, Tour de Ski og mesterskap gjennom de siste tre sesongene.

I helgen sikret trønderen verdenscupseieren sammenlagt for andre året på rad.

– Det er utrolig. Det har vært en hard kamp fra starten av sesongen, sa Klæbo i intervjuet med Det internasjonale skiforbundet (FIS) etter målgang i sesongens siste renn i Canada – som han avgjorde slik:

Russiske Aleksander Bolsjunov ble den eneste uten norsk pass blant de seks beste i verdenscupen sammenlagt. På rad og rekke fulgte Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Didrik Tønseth og Emil Iversen bak Klæbo i den ypperste verdenseliten denne sesongen.

Tidligere langrennsløper Frode Estil synes det er «helt enestående», men påpeker at kanskje er litt for bra:

– For sporten sin del skulle man gjerne hatt flere utenlandske navn oppi der, spesielt fra Mellom-Europa. Det står litt i fare for at sporten ikke blir interessant for særlig andre enn nordmenn, sier Estil, verdensmester in sin tid, som nå jobber på skigymnaset i Meråker.

les også

Sundby om den norske langrennsdominansen: – Skummel trend

Det internasjonale skiforbundet har fullstendig verdenscupstatistikk tilbake til 2002. Og frem til årets sesong har det ikke skjedd at noen nasjon har hatt fem herreløpere blant de seks beste i verdenscupen sammenlagt.

En gjennomgang av de siste tre årene viser hvordan dominansen har økt i verdenscup, Tour de Ski og mesterskap de tre siste sesongene.

Årets sesong har nærmest skjøvet andre nasjoner enn Russland ut av tetbildet på herresiden.

* Norske herrer vant nesten 60 prosent av årets konkurranser i verdenscupen.

* 9 av de 17 første i verdenscupen sammenlagt er nordmenn.

* I Tour de Ski hadde Norge halvparten av løperne blant de seks beste.

* I VM tok Norge seks av seks mulige gull.

Selv med fall var Klæbo best også dagen før jaktstartseieren:

– Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er vel så artig å se skiskyting, som er litt mer uforutsigbart. Det er flere nasjoner med i toppen og det er bestandig mest artig når flere nasjoner kjemper. Men Therese Johaug kan ikke begynne å trene mindre, sier Estil.

Søndag forsvant en av de største utenlandske konkurrentene da tidligere verdensmester Alex Harvey la opp. Kanadieren gikk sitt siste renn da han tok 2.-plassen i minitouren på hjemmebane.

les også

Klæbo avgjorde verdenscupdrama: – Tidenes mest spennende avslutning

Estil, som følger nøye med på rekrutteringen, tror dominansen vil fortsette ettersom yngre norske herreløpere dominerer skandinaviske cuprenn. Selv konkurrerte han i en periode da det var flere nasjoner i langrennstoppen og han påpeker at de norske da kunne havne langt ned på resultatlistene.

– Vi har alltid hatt et bra støtteapparat, men jeg tror det nå er enda mer suverent enn tidligere. Den dominansen i Seefeld skjedde ikke bare fordi løpere prikket toppform, sier Estil som påpeker at gode ski likevel er essensielt for suksess.

Den svenske landslagstreneren Richard Grip sa til VG under VM i Seefeld at han tror det fortsatt vil variere hvem som dominerer sporten.

– Jeg tror det kommer til å komme frem andre nasjoner også. Det går litt i bølger. Om det tar for lang tid før det kommer opp andre enn en eller to nasjoner så er det ikke positivt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder