ARVE-UTSTYR: Til venstre er blodmaskinen tre idrettsutøvere spleiset på, til en pris av rundt 100.000 euro, i 2006. Til høyre er huset i Seefeld hvor blodoverføringer ble avslørt. Foto: Privat og BJØRN S. DELEBEKK (VG)

Arrestert ski-lege fikk dopingutstyr etter sykkelskandale

Den samme blodsentrifugen som skal ha blitt brukt til å dope langrennsutøvere under ski-VM, ble etter alle solemerker kjøpt av den danske Tour de France-rytteren Michael Rasmussen allerede i 2006.

  • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over ett år gammel

Det forteller Rasmussen selv til VG i dag. Hans eget dopingregime ble avslørt under Tour de France i 2007. Men først i 2010 var rettssaken mot manager Stefan Matschiner over.

Da valgte Matschiner å gi blodsentrifugen videre til den tyske legen Mark Schmidt, som nå sitter i arresten etter avsløringene i Seefeld i forrige uke.

På den måten gikk utstyret i arv, fra en dopingring til en annen.

– Jeg husker ikke helt nøyaktig hvor mange ganger jeg benyttet maskinen, men det var nok rundt 10–12 ganger. Blodet ble trukket ut, man tilsatte deretter glyserol slik at blodet kunne fryses ned og gjøres langtidsholdbart, sier Rasmussen til VG.

13 spørsmål og svar: Slik er forbindelsen mellom de dopingtatte i ski-VM

Stefan Matschiner har ikke besvart VGs henvendelse mandag formiddag, men overfor den tyske TV-kanalen ARD bekrefter han opplysningene om at han ga utstyret sitt videre til Mark Schmidt for ni år siden.

– Jeg kan ikke bevise at det er det samme utstyret, men det er svært sannsynlig, sier ARD-journalist Hajo Seppelt til Ekstra Bladet.

Ifølge Rasmussen har Matschiner fått bekreftet av politiet at serienummeret på maskinen han ga fra seg i 2010 matcher med den som nå er tatt i beslag i den tyske byen Erfurt.

Rasmussen spleiset i sin tid på utstyret sammen med syklisten Bernhard Kohl og langrennsløperen Christian Hoffman. Det skjedde i 2006, bare ett år før dansken så ut til å vinne Tour de France. Men istedet ble han tatt for brudd på meldeplikten og kastet ut av rittet.

Som VG skrev i forrige uke, advarte Kohl mot legen Mark Schmidt allerede for 11 år siden.

Prisen på utstyret skal ha vært på rundt 100.000 euro - eller 976.000 kroner - og maskinen sto i et rom kontrollert av Matschiner, mellom de østerrikske byene Linz og Salzburg.

– Er det rart å se hvordan denne maskinen dukker opp igjen nå?

– Jeg får nærmest flash-back til 2009, og det virker som om det biologiske passet er på samme nivå som den gangen, mener Rasmussen.

SPLEISELAG: To syklister og én langrennsløper brukte 100.000 euro på denne maskinen i 2006. Foto: PRIVAT

Tradisjonell bloddoping foregår gjennom å ta blod ut av kroppen, lagre dette og føre det tilbake i kroppen på et senere tidspunkt. I mellomtiden har kroppen produsert nytt blod, slik at man ender opp med flere røde blodceller enn man ellers ville hatt.

Les Rasmussens egen forklaring: Slik doper man seg uten risiko

Det finnes ingen egen dopingprøve som kan avsløre denne formen for doping. Et individuelt blodpass kan imidlertid være med på å spore endringer i en persons blodverdier. Men det er sjelden disse brukes til å føre egne dopingsaker.

Den østerrikske langrennsløperen Max Hauke ble tatt på fersken og filmet mens han var i gang med bloddoping, midt under ski-VM i forrige uke. Denne videoen har sjokkert en hel idrettsverden:

Hauke var ikke den eneste som har gått i baret i etterkant av politiaksjonene i Østerrike. Totalt fem langrennsutøvere skal ha blitt avslørt. Senere har også de to syklistene Stefan Denifl (31) og Georg Preidler (28) lagt kortene på bordet.

Ifølge ARD skal Schmidt ha hatt mer enn 100 idrettsutøvere på kundelisten sin.

Advokaten hans sier til tysk TV at legen ikke ønsker å uttale seg om saken offentlig nå, men at han samarbeider fullt ut med politiet.

Mer om

  1. Doping
  2. Ski-VM

Flere artikler

  1. Dopingtatt syklist advarte mot arrestert ski-lege for 11 år siden

  2. Fem langrennsløpere pågrepet etter dopingrazzia i ski-VM

  3. Ny syklist fra Østerrike står frem i dopingskandalen

  4. Østerrikske dopere: – Vi førte et dobbeltliv

  5. «Doping-familien» kan ha dopet mer enn 100 utøvere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder