I FORM: Heidi Weng ligger ikke på latsiden, selv om det er lenge til skisesongen. Lørdag smadret hun rekorden i løpet «Storehesten Opp», og vant 195 000 kroner
I FORM: Heidi Weng ligger ikke på latsiden, selv om det er lenge til skisesongen. Lørdag smadret hun rekorden i løpet «Storehesten Opp», og vant 195 000 kroner Foto:Vegard Grøtt,NTB scanpix

Heidi Weng løp inn 195 000 kroner

Smadret rekorden og utløste jackpot

LANGRENN

Weng: - Mitt beste løp noensinne

Det er bare å bøye seg i hatten: Heidi Weng (22) knuste løyperekorden i motbakkeløpet «Storehesten Opp», og tjente hele 195 000 kroner på bedriften.

Publisert: Oppdatert: 30.06.14 11:03

- Oj, jeg var ikke klar over at det var så mange penger i premiepotten, sier langrennsløperen til Firda.no.

Etter OL-stafetten tidligere i år uttalte langrennsløperen at hun «bøyde seg i hatten» for svenskenes innsats. Nå kan folk både ta av seg hatten og bøye seg i støvet for Heidi Wengs prestasjon i helgen.

Selv om det er lenge til skisesongen, viste Enebakk-jenta at hun er godt i rute i lørdagens konkurranse i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Løypa starter på tilnærmet null meters høyde, er elleve kilometer lang, og har målgang på toppen av Storehesten på 1209 meter.

Oppsamlet jackpot

Med tiden 1.11,52 forbedret hun den gamle rekorden for kvinner kraftig. Det utløste samtidig den oppsamlede jackpotpremien på 195 000 kroner. Tidsgrensen for å få den store utbetalingen var en time og 13 minutter.

«Tok å persa med ganske mye. Blei totalt nr 4 av gutta og dette er mitt beste løp noensinne. Har aldri vært nærmere beste gutt før på et så langt løp. Moro :)», skriver Heidi Weng på sin hjemmeside.

På nettsiden til arrangementet opplyses det om at det gamle rekorden i kvinneklassen var 1.17.14 fra 2011. Det var Weng som også hadde den gamle rekorden.

- Jeg trodde ikke det var mulig at vi skulle få en kvinnelig løper på toppen under en time og 13 minutter. Det er kort og godt fantastisk, sier løpsleder Helge Kårstad.

Sist sesong gikk hun inn totalt 65.550 sveitserfranc i premiepenger. Det tilsvarer 450.623 norske kroner. Med andre ord var det en særdeles innbringende dag opp Storhesten.

For en verdenscupseier individuelt får en utøver 15.000 sveitserfranc (103.000 norske kroner med dagens kurs). Med andre ord var jackpoten nesten det dobbelte av en verdenscupseier. Weng har ennå ikke vunnet et verdenscuprenn individuelt. Hun tok sin første pallplass individuelt i mars 2012 (3. plass i Lahti).

Slo Northug

Weng er en særdeles sterk bakkeløper. Det fikk også Petter Northug, som ikke er sterk i disiplinen, føle da Weng slo Northug under et løp i Meråker i fjor.

Wengs beste prestasjon sist sesong kom da hun tok bronse på 15 kilometeren duathlon under OL i Sotsji, bak Marit Bjørgen og Charlotte Kalla.

Hun har hatt sju pallplasser i verdenscupen gjennom karrieren. Sist vinter gikk hun inn til fjerdeplass i verdenscupen sammenlagt.

Rekord som 42-åring

En annen som imponerte i helgen var 42-åringen (!) Anders Aukland som satte ny løpsrekord på 5 kilometer gateløp i det tradisjonsrike Kristinaløpet i Tønsberg.

Den tidligere landslagsløperen i langrenn som satser på langløp var tidligere en sterk baneløper. Sluttiden i Kristinaløpet ble 15.07. Det er 11 sekunder bedre enn hans tidligere bestetid fra 2003.

Det året hadde han tatt sølv på tremilen under Ski-VM i Val di Fiemme. Den påfølgende mesterskapsfrie sesongen vant han to verdenscuprenn og vant da både Marcialonga og Vasaloppet i samme sesong.

Her kan du lese mer om