INNBITT OPPGJØR: Petter Northug har overbevist under Toppidrettsveka. Her rykker han de nødvendige meterne fra russeren Ilia Tsjernousov, med bare noen hundre meter igjen til mål. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Northugs russiske treningskompis: - Langrenn uten Northug er ikke interessant

Northug viste at han er tilbake for fullt med et enormt rykk

Trente monsterøkt med Tsernousov opp Stelvio-passet sammen i juli

KNYKEN (VG) Petter Northug knuste sin russiske rival Ilia Tsjernousov i sluttspurten. Northugs comeback på toppen mener russeren redder langrennssporten.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Northug og hele teamet rundt ham var åpenlyst lettet etter at han hadde vunnet andre dagen på rad under Toppidrettsveka og denne gang i duell med en av hans hardeste rivaler.

Russiske Ilia Tsjernousov hadde rykket fra og Northug slet med å komme frem, men i en av de siste bakkene mot mål klarte han å rykke fra gruppen av løpere som jaktet russeren.

- Trodde folk var piggere

Northug jaget etter sin russiske rival og hentet ham. Og inn mot mål i det lettere terrenget var Tsjernousov, som har bronse både fra VM i Holmenkollen i 2011 og fra vinterens femmil under OL i Sotsji, sjanseløs i sluttspurten. Det så rått ut, men Northug sa selv dette om sisterunden.

- Den er ikke rå, men jeg fikk den posisjonen jeg skulle ha. Jeg trodde folk skulle være piggere på sisterunden. Da lå jeg og avventet og trodde det skulle komme et ordentlig rykk. Når det ikke kom så var det bare å gå opp til Ilia og gå sammen med han, sier Northug som smilte og hysjet på tilrop fra publikum før han skulle opp på seierspallen sammen med sin russiske rival.

Trente sammen opp legendarisk klatring

Det harde oppgjøret er ikke det første dem i mellom i sommer. I juli kjørte de to hverandre hardt på høydetrening i Italia. Opp det berømte Stelvio-passet, beryktet i Giro d´Italia, gikk de en solid økt på rulleski.

- En av de beste øktene jeg hadde i sommer var sammen med Ilia da vi trente i høyden. Det er veldig bra vi hevdet oss så bra her for da ser man at når vi trener sammen så ser vi at det er høyt nivå på det vi driver med, sier Northug til VG.

Den dagen i juli gikk de 6x10 minutter opp hårnålssvingene i det som er omtalt som kontrollert hardøkt. Men det blir omtalt som en meget sterk økt for de to rivalene.

Russeren som måtte se Northug forsvinne foran ham på oppløpet under tremila i VM i Holmenkollen for tre år siden, mener Northug er så viktig for langrennssporten at han sier dette om at Northug var tilbake i toppen igjen.

- Jeg håper Northug vil være tilbake. Langrenn uten Northug er ikke interessant. jeg vil at han skal få en god sesong, sier Tsjernousov til VG der han står sammen med sin norske trener Vegard Bitnes.

Artikkelen fortsetter under bildet

MONSTERØKT SAMMEN: Her trener Petter Northug og russeren Ilia Tsjernousov sammen opp den legendariske klatringen opp Stelvio-passet i Italia i juli. Foto: Privat,

Skal trene mer i høyde

Russeren sier han følger med på interessen rundt den norske skistjernen på nyheter og TV, spesielt dette året. Og nå skal de to trene sammen også under neste høydesamling, som Northug drar på fra slutten av neste uke.

- Vi har hatt dialog før denne sesongen her på at vi skal trene litt sammen på neste høydesamling, sier Northug.

I dammeklassen var Marit Bjørgen best etter at Therese Johaug holdt følge til skibyttet og fristil-delen begynte. Da distanserte Bjørgen venninnen mot mål og vant komfortabelt i løpet av de siste 7,5 kilometerne inn til mål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder