I KONKURRANSE IGJEN: Petter Northug under Toppidrettsveka i Aure. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Trafikkadvokat: Dette kan bli Northug-straffen

Trafikkadvokat Jon Swensen tror Petter Northug kan vente seg  en ubetinget dom på halvannen til to måneder etter at skistjernens promille ble kjent i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Northugs promille var på 1,65, skriver Sverre M. Nyrønning i en ny bok. Farten skal ha vært på 80-90 km/t i 40-sone.

- Vi er godt inne i det ubetingede. Grensen går i utgangspunktet på 1,2 i promille. Og her er det relativt kraftige tilleggsfaktorer. Det er en god del skjerpende, både hastighet og det å forlate en som er skadet, sier Jon Swensen til VG.

Swensen, som har mange års erfaring som forsvarsadvokat i trafikk- og promillesaker, understreker at et hvert forhold skal vurderes individuelt – og at man ikke kan avsi dom på basis av avisartikler og bøker.

Men med utgangspunkt i det som kommer frem i boken, sier han følgende om hva Northugs straff kommer til å bli:

- Promillen gir kanskje fire uker alene. Så vil han nok få i hvert fall fjorten dager ekstra. Da rusler man i nærheten av halvannen måned. Jeg tripper det kommer en påstand på to og en halv måned, og så får man opp mot tretti prosent rabatt. Jeg vil tro halvannen måned, kanskje to.

I boken står følgende:

«To personer som kom raskt til ulykkesstedet, har bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at de begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadet, og dermed unngår han et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadet passasjer».

- Dette blir et ganske minimalt poeng. Det kan være spesielle forhold som gjør at det skal vektlegges, men jeg tror ikke det veier tungt.

- Så du tror han vil få strengere straff for å ha forlatt en skadet passasjer?

- Ja, det tror jeg.

En søndag morgen tidlig i mai kom nyheten om at langrennskongen hadde kjørt sin Audi A7 inn i autovernet på Byåsen i Trondheim, i alkoholpåvirket tilstand.

Trolig fotlenke

Mens man venter på påtalebeslutningen etter promillekjøringen i begynnelsen av mai, legger Northug nå kortene på bordet om tiden etter fadesen i en ny bok. Og i kapittelet «Glattcellen» avsløres Northugs promille. I boken står det:

ADVOKAT: Jon Swensen. Foto:Froden Hansen, VG,

«Han kjenner konklusjonene fra politiets etterforskning og undersøkelsesrapporten fra Statens vegvesen, skjønner hva de viktigste punktene i påtalemyndighetens kommende tiltalte vil måtte gå ut på: promillekjøring med en promille på 1,65, altfor høy fart, beregnet til 80-90 kilometer i timen i en 40-sone, og å ha forlatt bilen uten å varsle politiet om ulykken».

- Er det fotlenksoning som er mest aktuelt?

- Det er det som blir mer og mer brukt, heldigvis. Det er en form som absolutt kan være aktuell, sier Swensen.

Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at for mange personer vil en «vanlig festpromille» være i området rundt 1 promille:

«Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm. Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øket med stigende promille.»

På sin egen hjemmeside skriver Northug nå:

- Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres, skriver Northug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder