... men en annen svensk skihelt mener Sundbys sykdom truer hele VM

SLO TILBAKE: Thomas Wassberg slo tilbake etter sykdom i 1984. Her er han under et VG-intervju fra 2011. Sundby (t.v.) under Tour de Ski. Foto:Line Møller/Bjørn S. Delebekk,VG

Wassberg gir syk Sundby gullhåp

FALUN/OSLO (VG) Den svenske skilegenden Thomas Wassberg (58) ble syk i OL, mistet renn, men slo tilbake med gull. Han mener løpet er langt fra kjørt for en forkjølet Martin Johnsrud Sundby.

 • Nils Mangelrød
 • Steinar André Danielsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg vet ikke hvor syk han er, men om forkjølelsen er lett, er det ikke noe problem å bli frisk i tide, sier Thomas Wassberg til VG.

Fredag morgen kom beskjeden om at verdens beste skiløper de siste to sesongene, Martin Johnsrud Sundby, har blitt forkjølet og med det mister lørdagens 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Nå er spørsmålet om Sundby i det hele tatt blir frisk slik at han kan delta i mesterskapet.

VG+:VGs VM-magasin

– Jeg hadde en lett forkjølelse i Sarajevo-OL i 1984. Den ødela i starten av mesterskapet, men den hadde ingen betydning senere. Jeg klarte å komme tilbake, sier Wassberg.

Han ble kun nummer 14 på åpningsdistansen 30 kilometer. Deretter måtte han stå av 15-kilometeren på grunn av sykdom. Den svenske skilegenden reiste seg og vant gull både på stafetten og femmila.

– Jeg måtte stå over det ene rennet, for jeg visste at jeg ville ødelegge resten av mesterskapet om jeg ikke sparte kroppen, minnes Wassberg.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Tror sykdom gjør det vanskelig

Martin Johnsrud Sundby har slitt tungt den siste måneden og innrømte i starten av februar at en tøff tidagersperiode med trening i januar, etter Tour de Ski, fikk det til å bikke over. I dag skal han testes på Olympiatoppen.

– Jeg håper i det lengste at jeg skal få oppleve folkefesten i Falun, men sånn jeg er nå, er det vanskelig å si om det er realistisk, sier Sundby i en tekstmelding til VG.

Sundby har ligget på enorme treningsmengder det siste året, etter at OL endte med en bronsemedalje og 4. plass. Han planla å øke treningsmengdene med 170 timer og ende mellom 1150–1200 timer trening.

Test deg selv:VGs store VM-duell

Den tidligere svenske verdenscupvinneren Mathias Fredriksson har ikke trodd på det Sundby opplyser om egen trening tidligere i sesongen, og det har provosert Sundby.

– Tror du han kan komme tilbake i dette mesterskapet, Fredriksson?

– Det håper jeg, men er han syk tror jeg det blir vanskeligere. Formmessig kan det gå. Han sliter med formen for tiden, men var bare 35–40 sekunder bak sist helg. Jeg lider med han nå når han ikke kan gå tremilen, sier Mathias Fredriksson til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TROR SYKDOM BLIR PROBLEMATISK: Sveriges tidligere verdenscupvinner Mathias Fredriksson tror fortsatt ikke på Sundbys hardkjør og mener det først og fremst er sykdom som er trusselen for Sundbys VM. Foto:Terje Bringedal,VG

Tror fortsatt ikke på Sundby

En provosert Sundby tok kontakt med Fredriksson på sms etter at svensken gikk ut i media og sa han ikke trodde på Oslo-løperens trening. Han svarte, men etter at Sundby nå har vært gjennom en overbelastning tror han heller ikke nå på hardkjøret til Sundby.

– Nei, jeg tror ikke på det. Det er bare å regne matematisk på antallet dager i løpet av ett år og antallet timer trening. Det er vanskelig å få det til å stemme. Jeg tror ikke det går å ha høy kvalitet på så mye trening og gå så fort han har gjort med så mye trening, sier Fredriksson som derimot mener det er svært synd at det han mener er sesongens klart beste løper ikke får gått tremilen og sliter.

– Hvis han hvilte en uke etter Tour de Ski og deretter trente 40 timer på ti dager så tror jeg ikke det er så farlig. Men det spørs hvor tøffe øktene var, sier Fredriksson.

Alsgaard slo tilbake

Wassberg er imidlertid ikke alene om å slå tilbake i mesterskap etter sykdom. Thomas Alsgaard hadde allerede vunnet 30-kilometer klassisk i VM i Val di Fiemme i 2003 da han ble magesyk midt i mesterskapet.

Jaktstarten gikk fløyten, men Alsgaard ble frisk i tide til stafetten – hvor han knekte Jörgen Brink på det som ble en legendarisk sisteetappe.

– Alsgaard i 2003 er et glimrende eksempel på at man kan være syk og likevel komme tilbake i storslag, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn til VG.

Han har troen på at Sundby kan gjøre som Wassberg i 84 og riste av seg forkjølelsen.

– Vi vet ennå ikke hvor syk Martin er, men ifølge legene skal det være snakk om en lett forkjølelse. Det er ennå mange dager igjen til stafetten og femmila, så det er håp, sier Bjørn.

Han mener at Sundby er så gjennomtrent at hvis han blir frisk, så skal ikke forkjølelsen ha noe å si for formen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ROLLENE BYTTET OM: Tidligere i sesongen har det vært Martin Johnsrud Sundby som har vært verdens beste skiløper. Nå er Northug VMs konge fra starten mens Sundby har slitt siste måneden og nå er meldt syk. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Slik bør Sundby testes

Johan Kaggestad, som har trent blant annet Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, mener Sundby må gjennom flere sjekkpunkter før han bør klareres for VM-konkurranser.

– Jeg ville tatt ham opp på en rulleskimølle og tatt laktatprøver som man måler mot hans toppnivå. Deretter ville jeg latt utøveren gå en terskel-økt for å se om det ville funket og deretter testet en ganske intens økt en såkalt submaksimal økt. Jeg mener man ikke burde gamble med å sette ham rett på stafettlaget som første øvelse i VM. Jeg tror han kan rekke 15-kilometeren onsdag og han burde gå der for å se om det fungerer før stafetten, sier Kaggestad.

– Åpenbart at ting ikke fungerer

Han tror det har vært en god plan bak treningen Sundby satte i gang med etter Tour de Ski, men har sett at det ikke har fungert i snart en måned. Han sier det både er trenerens og utøverens ansvar at planen er god og at den gjennomføres riktig.

– Det er åpenbart at ting ikke fungerer, sier Kaggestad som likevel mener det er en sjanse for at Sundby kan komme tilbake senere i VM i god form.

I dag testes Sundby på Olympiatoppen. På dagens pressekonferanse sa landslagslegen at det er vanskelig å spå når Sundby er tilbake.

PS! Herrene går sin 30 kilometer med skibytte klokken 14.30 lørdag. Kvinnene går sin 15 kilometer med skibytte klokken 13.00.

Les også

 1. Denne gjengen har gjenreist Northug

  FALUN (VG) Dette er Petter Northugs viktigste støttespillere i hans gjenreisning til langrennstronen.
 2. Landslagssjefen tror dette knekte Sundby

  FALUN (VG/NTB) Her jubler Martin Johnsrud Sundby (29) for seieren i Tour de Ski.
 3. Northug og Bjørgen vant VM-gull med reklame for kjent vodka-merke

  FALUN (VG) På startnumrene til verdensmesterne Petter Northug (29) og Marit Bjørgen (34) var det reklame for det…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Landslagssjefen tror dette knekte Sundby

 2. Sundby går ikke 15-kilometeren

 3. Pluss content

  Sundby om den evige gulljakten: «Plager meg lite at det er mas om gull.»

 4. Sundby: - Jeg feilberegnet egne krefter

 5. Landslagstreneren etter Sundbys overbelastning: - Martin har all grunn til å være usikker

Fra andre aviser

 1. Svensk ekspert sammenligner Sundbys utklassing med Mühleggs dopseier

  Aftenposten
 2. Svensk skistjerne tvilte på Sundby: – Merkelig at det kommer nå

  Aftenposten
 3. Ekspertene advarer mot superduoens felles gulldrøm i VM

  Aftenposten
 4. Dyrhaug innrømmer: Vurderte å legge opp

  Aftenposten
 5. Halfvarsson med stikk til Northug: – Om Petter vinner femmila, går jeg neste femmil naken

  Aftenposten
 6. Johnsrud Sundby: – Jeg tror jeg drømmer mer om det mesterskapsgullet enn dere tror

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder