Flere langrennsløpere raser mot Falun-løypa: Northug-beskjed til klagerne: – Bullshit

FALUN/OSLO (VG) Chris Jespersen, Dario Cologna og Marcus Hellner raser mot VM-arrangørene etter det de mener er en langrennsskandale. Petter Northug synes ikke det er grunn til å klage.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag måtte nemlig de seedede løperne, de som har gjort det best i verdenscupen, gå ut sist på herrenes 15-kilometer. I en løype der forholdene var mildt sagt varierende, førte avgjørelsen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) til store utslag.

For mens Johan Olsson, som gikk ut som nummer 17, var overlegen og vant, måtte løpere som Chris Jespersen (nummer 61), Dario Cologna (nummer 71) og Marcus Hellner (nummer 55) slite seg gjennom tunge løyper.

– Jeg må få lov til å gratulere FIS. At de har prestert dette...Jeg har jobbet så mye for ett løp og så blir det ødelagt av dette. Det er mange har slått meg i dag, men de beste skal ha de beste forholdene. Det har FIS bare gitt blaffen i, sier Chris Jespersen til VG etter å ha gått inn til en 8. plass på 15-kilometeren.

Han er svært misfornøyd med å måtte gå sitt løp i det han mener er vesentlig mye dårligere forhold enn det de første fikk gå i.

– Det er bare å se på listen. De (FIS) har ikke gjort jobben sin. De seedede burde få gå tidligere. Uansett om de hadde saltet, hadde det blitt dårligere forhold. At de beste måtte gå sist i dag er elendig, sier Jespersen.

Petter Northug var den aller siste nordmannen ut onsdag, som nummer 65. I mål endte han på en 62. plass, nesten fem minutter bak vinneren Olsson, men mener likevel ikke det er grunn til å klage.

OPPGITT: Chris Jespersen satset alt på en god 15-kilometer. 8. plass var ikke godt nok for ham. Foto:Terje Bendiksby,NTB Scanpix

Northug med klar melding

Da VG opplyste Northug om Jespersens kritikk, svarte verdens 62. beste på 15-kilometeren i Falun:

– Chris må slanke seg. Han er for feit.

Selvsagt med en humoristisk tone.

– Det er bare bullshit hvis de klager på løypa. De burde ha et helt annet fokus. Den beste løperen vinner i dag, fortsetter Northug mer alvorlig.

VG har forsøkt å få en uttalelse fra renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, men han er foreløpig ikke tilgjengelig ettersom han er ute i løypen for å sjekke forholdene.

– Det er innenfor reglementet at man kan snu startlisten. Jeg synes personlig at man bør gi de beste løperne de beste forholdene, men samtidig skal man ha respekt for at det er veldig vanskelig avgjørelse å ta. Det er selvsagt mest spennende å ha de beste til slutt, sier landslagstrener Trond Nystad og kaller det «en ekstremt vanskelig avgjørelse».

- Akkurat i dag kan man være etterpåklok og si at man burde ha snudd startlisten, legger han til.

Nystad poengterer at franske Maurice Manificat leverte et sterkt løp. Han gikk ut etter Chris Jespersen, men tok likevel sølvmedaljen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MOSJONSRENN: Petter Northug tok det fryktelig rolig mot slutten på sin 15-kilometer. Her er han i målområdet med en meget frustrert Dario Cologna (til venstre). Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Hellner: – Uforståelig

Svenske Marcus Hellner tok fjerdeplassen på hjemmebane i Falun. Han er helt enig med Jespersens sterke meninger om den 15 kilometer lange traseen herrene gikk onsdag.

– Det ble mye, mye dårlige på den andre runden. Stedene som var saltet var veldig gode og det er vanskelig å forstå hvorfor de ikke gjorde det overalt. Da hadde det holdt gjennom hele konkurransen. Det er uforståelig at de ikke gjør det, sier Marcus Hellner.

HOLDT AKKURAT IKKE: Marcus Hellner var 20 sekunder bak Anders Gløersen som tok bronsemedaljen på 15-kilometeren, og var ikke spesielt fornøyd med det. Foto:Matthias Schrader,AP

Han var nesten 40 sekunder bak Johan Olsson i mål, som selv mener FIS med fordel kunne brukt regelverket til å la de beste starte først.

– Jeg skjønner reaksjonen. Det er rart FIS nesten aldri bruker den regelen, sier Olsson til VG.

Cologna støtter Jespersen

Sveitsiske Dario Cologna endte på sin side på 18. plass på 15-kilometeren. Cologna var sjanseløs på å hevde seg onsdag og gikk sakte, men sikkert over målstreken sammen med Calle Halfvarsson og Petter Northug.

– Olsson gikk bra og vant, men poenget er at de sterkeste løperne bør ha de beste forholdene. Det er mer rettferdig. Forholdene i dag var ikke jevne, sier Cologna til VG.

I likhet med Jespersen mener Cologna at FIS burde ha snudd opp-ned på startlisten og latt de beste gå ut først.

– Jeg kunne like gjerne ha vært hjemme i vinter, sier sveitseren og viser til at han da hadde fått dårligere resultater i verdenscupen, men bedre startnummer i VM.

– Alle visste at det ville bli urettferdig i dag. Jeg vet ikke hva FIS tenker på. Vi ville forandre startlisten. Det ville alle, sier Cologna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder