I SLAG IGJEN: Hans Christer Holund går for en ny topplassering på lørdagens 30 kilometer. – Jeg har lyst til å gå fort. Det kan bli en ny pallplass på en god dag, sier han til VG.

I SLAG IGJEN: Hans Christer Holund går for en ny topplassering på lørdagens 30 kilometer. – Jeg har lyst til å gå fort. Det kan bli en ny pallplass på en god dag, sier han til VG. Foto: Krister Sørbø , VG

Langrennskometen Holund kollapset trolig av nøtteallergi

Sliter med det samme som Asbjørn Brekke: – Det var skikkelig skummelt

DAVOS (VG) Det er ikke bare Espen Eckbo-figuren Asbjørn
Brekke som sliter med nøtteallergi. Hans Christer Holund (26) tror skrekkopplevelsen i november skyldtes nettopp det

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var høydramatisk da Nittedal-gutten, som går for Lyn, kollapset med et illebefinnende på isbreen i Val Senales 5. november. Han fryktet det verste da han fikk store pusteproblemer og måtte bli hentet med et ambulansehelikopter.

Les også: Holund glad for endelig å tjene penger

Slet med å få luft

NØTTEALLERGI: TV-figuren Asbjørn Brekke, i Espen Eckbos skikkelse, vet alt om hvor ille det kan gå hvis man spiser nøtter og har nøtteallergi. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

En rekke medisinske tester i ettertid har ikke avdekket noen lidelser eller alvorlige ting. Trolig skyldes den ekle opplevelsen at han hadde fått i seg nøtter.

– Jeg skulle bare ha en rolig skitur den siste dagen etter å ha vært på breen i 18 dager. Jeg startet med å gå, men følte meg sliten i kroppen. Tenkte at jeg skulle korte ned på økten. Men så begynte jeg å få vondt bak i ryggen. Så merket jeg at det ble tyngre å puste. Da tenkte jeg at måtte komme meg ned med gondolen. Jeg sa fra til Trond (Nystad, landslagstrener) at noe var galt. Det ble bare verre og verre. Til slutt la jeg meg ned. Jeg slet med å få luft. Det var skikkelig skummelt, forteller Holund til VG.

Fått med deg denne? Johaug og Weng nekter å ofre norsk julefeiring

Har nøtteallergi

– Det er litt vanskelig å si hva det skyldtes, men jeg har jo nøtteallergi, da. Så det kan ha vært noe jeg har fått i meg.

– Så du gikk på en Asbjørn Brekke-smell?

– Hehe. Ja, det kan du godt si. Legene har sagt at det er det mest logiske. Det som er litt rart er at jeg ikke reagerte før jeg kom opp på breen. For det er sånn at hvis jeg spiser en peanøtt nå, så merker jeg det med en gang. Det er ikke sånn at jeg dør av det, men jeg blir skikkelig dårlig.

– Har du slått deg til ro med at det skyldes nøtteallergi?

– Ja, jeg har egentlig det. De første dagene var jeg usikker på hva det kunne være. Men så tok vi mye tester der nede og i Oslo. Ut fra de testene skal jeg være frisk som en fisk. Jeg har følt meg bra etterpå også. Så jeg må nesten stole på det. Først trodde man kanskje at det var noe galt med hjertet. Men jeg er jo bra trent, og da får du stort hjerte. Hvis du hadde hatt hjertet mitt, så hadde det vært noe alvorlig galt, sier han til VGs reporter.

VGs reporter ser ingen grunn til å protestere på den påstanden.

Tror på ny pallplass

Den tidligere juniorverdensmesteren, som ble nummer tre i skiathlon på Lillehammer og endelig ser ut til å slå ut i full blomst, fryktet det verste da han fikk pusteproblemene for en drøy måned siden.

– Det kunne vært noe skikkelig alvorlig. Noe alvorlig med hjertet. Eller blodpropp. Det har skjedd flere alvorlige ting de siste årene med både Alexander Dale Oen og flere fotballspillere. Så jeg begynte nok å tenke i de baner. Det var noe dritt, men jeg er tydeligvis frisk. Hvis ikke hadde jeg ikke gått så fort som jeg gjør nå, sier 26-åringen.

Han har store ambisjoner også på dagens 30 kilometer i skøyting.

– Jeg har lyst til å gå fort. Det kan bli en ny pallplass på en god dag. Men jeg kan også bli nummer 30. Det er full stopp hvis du først får det i høyden på en tremil, beskriver Hans Christer Holund.

Les også: Sammenlignet Sundby med Mühlegg

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder