HADDE INGEN MISTANKER: Vidar Løfshus, her i aksjon som trener under femmila i Sotsji, håper WADA finner ut hva som egentlig har skjedd. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Løfshus ber WADA gjøre alt for å komme til bunns i dopingpåstandene

Landslagssjef Vidar Løfshus (45) og NRKs langrennsekspert
Fredrik Aukland (37) mener WADA må sette inn store ressurser for å komme til bunns i dopingbeskyldningene mot russerne i Sotsji-OL.

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge New York Times skal blant annet 15 russiskemedaljevinnere ha vært del av et omfattende dopingprogram under vinter-OL i Sotsji i 2014. Langrennsløperen Alexander Legkov, som vant femmila på hjemmebane, er blant de navngitte utøverne.

NAVNGIS: Alexander Legkov hevdes å være blant russerne som skal ha vært med i et eget dopingprogram. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Jeg er selvfølgelig rystet over disse opplysningene. Men foreløpig er det én mann som har uttalt seg, og man skal være forsiktig med å dømme noen før dette er blitt behandlet på en rettferdig måte, sier NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, til VG.

Legkov om dopingbeskyldningene: – Dette er bare tull

Han understreker at han virkelig håper at det ikke stemmer at russiske utøvere har blitt systematisk dopet for å sikre mesterskapssuksess på hjemmebane.

– De russiske prestasjonene i langrennssporet i Sotsji var veldig gode, og de opplevde et medaljedryss. Men de hadde mange fordeler ved å kunne trene der i forkant og teste løyper og snø. Det var mange grunner til at de presterte godt, sier Aukland.

– Vi kan jo snu på det. Norge hadde fantastiske resultater i ski-VM på hjemmebane i 2011 – hva tenkte de utenlandske løperne om Norge da? spør Aukland.

Hadde ingen mistanker

Han beskriver uansett påstandene i New York Times som «urovekkende» og mener WADA må bruke store ressurser på å finne svarene på hva som har skjedd.

– Jeg vet at det er kostbart arbeid som krever innsyn i russiske systemer, og det har jeg inntrykk av at er en vanskelig prosess. Jeg er usikker på om vi får et svar på dette, og det kan fort bli stående som påstand mot påstand, mener Aukland.

HÅPER PÅ SVAR: NRKS langrennsekspert, Fredrik Aukland. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Langrennslandslagets hovedtrener, Vidar Løfshus, følger også spent med på utviklingen i saken.

– Det er ingen her som er skyldige inntil det motsatte er bevist. Frem til nå er det jo bare påstander fra én person som har vært involvert i russisk antidopingarbeid, sier Løfshus til VG.

Trippel russisk på femmila: Sundby tapte spurten mot tre russere

– Slo tanken dere i landslagsmiljøet under Sotsji-OL at det kunne være noe juks blant de russiske løperne?

– Nei, det var ikke noe tema. Vi fokuserte på det vi skulle gjøre – trene godt og være best mulig forberedt.

– Følger du spent med på denne saken?

– Ja, jeg gjør jo det, men bruker ikke mye tid på det. Det er en sak jeg forventer at IOC og WADA bruker ressurser på å komme til bunns i – noe jeg håper de bruker store ressurser på, avslutter Løfshus.

Hør mysteriet rundt Jørn Andersens Nord-Korea-jobb, hvordan Norges EM-tropp burde sett ut og hva i all verden hockeygutta mener med «naken i slottet» og flere av sine merkelige uttrykk i vår nye podcast under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder