Northug om sluttspurten: - Jeg får stor fart bakfra, så jeg må bare passe på så jeg ikke treffer noen. Da kunne jeg ødelagt dem totalt.

OBERSTDORF/OSLO (VG) Farten var tilbake i kroppen til Petter Northug (28). Han var overlegen på oppløpet og vant sitt første internasjonale skirenn på nøyaktig ett år søndag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Northug hadde total kontroll på oppløpet på 15 kilometer jaktstart søndag. Og i følge 28-åringen er farten tilbake i kroppen. Slik beskriver han oppløpet i Oberstdorf.

- Jeg får stor fart bakfra, så jeg må bare passe på så jeg ikke treffer noen. Da kunne jeg ødelagt dem totalt, for jeg hadde stor fart. Jeg måtte bare få et eget spor, sier Northug til VG.

Alex Harvey ble nummer to, mens Calle Halvfarsson ble nummer tre. Northug mener han ikke fikk testet superspurten ordentlig søndag.

- Det var ikke noen gode spurtere, så da ser det jo bra ut, sier Northug til VG.

Han nøt oppløpet.

– På oppløpet skulle jeg kose meg. Jeg var sikker på jeg kom til å gå alene de siste 100 metrene, sa Northug til NRK.

Tommelen ned

Han forklarer overfor svenske Expressen hvorfor han vendte tommelen ned da han krysset mållinjen.

- Det var en dårlig spurt, sier Northug.

VG LIVE:Slik var søndagens renn i Oberstdorf

Trønderen endte på tredjeplass på prologen lørdag og viste virkelig gode, gamle takter på jaktstarten.

Sist han kunne innta den gjeveste plassen på seierspallen i et internasjonalt renn var 4. januar 2014 etter 10 kilometeren i Val di Fiemme.

Krige om en bra plassering

NUMMER EN: Petter Northug smilte stort etter seieren på jaktstarten søndag. Foto:Bjorn S.delebekk,VG

VG skrev tidligere søndag at flere eksperter tror Northug ikke vinner Tour de Ski, men at han blir VM-konge i Falun.

- Man trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at jeg sliter med å vinne Tour de Ski. Jeg har aldri gjort det og det er en grunn til det. Målet må være å ha gode bein så man kan være med å kjempe og krige om en bra plassering i siste bakken, sier Northug til VG.

Northug har vist meget varierende resultater så langt denne sesongen med plasseringene: 23, 2, 12, 35, 15, 10, 19, 2 og 3. Søndag la han altså til en 1. plass.

Northug gikk ut 15 sekunder bak Dario Colgona, men tok raskt igjen sveitseren og svenske Calle Halfvarsson. Tetgruppen besto raskt av en rekke løpere med Northug ofte noen meter bak de beste.

Sundby satte staven mellom benene

Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski i fjor. Han endte på 8. plass på jaktstarten. Han var en stund i tet og dro feltet.

I en av de siste bakkene før mål hektet Sundby og mistet viktige sekunder. Han endte til slutt på åttendeplass 3,8 sekunder bak Northug.

– Jeg satte staven mellom bena og gikk litt på trynet, men det var uansett deilig å få bekreftet at formen er stigende, sier Sundby.

NUMMER ÅTTE: Martin Johnsrud Sundby (foran) var med og dro feltet søndag, men endte på 8. plass. Calle Halfvarsson (bak) ble nummer tre. Foto:Bjorn S.delebekk,VG

Niklas Dyrhaug endte som nummer fire.

– Italineren kjørte en god, gammeldags fotballobstruksjon. Det er kjipt å miste pallplassen på det. Jeg viste hvert fall at jeg er i god form og en god fellesstartløper i klassisk, sier Dyrhaug til NRK.

– Både Petter og Harvey kom med høyere fart bakfra. Jeg hadde ikke noe svare med. Northug var sterkere enn meg i dag. Seiersjansene for meg ble borte da jeg brakk staven, sier Halfvarsson til NRK.

Dario Cologna startet 10 sekunder foran Calle Halfvarsson og 15 sekunder foran Petter Northug søndag, men allerede etter 2,5 kilometer var tettrioen samlet.

Etter 10 kilometer var det 20 løpere innenfor 10 sekunders differanse i den store tetgruppen med Niklas Dyrhaug og Sundby lengst fremme av de norske. Også Petter Northug og Eldar Rønning hang godt med.

PS! Sjur Røthe brøt underveis på søndagens etappe og er dermed ferdig med årets utgave av Tour de Ski.

15 km klassisk menn:

1. Petter Northug
2. Alex Harvey +0,6
3. Calle Halfvarsson +0,84. Niklas Dyrhaug +2,0
5. Aleksej Poltoranin +2,1

Øvrige norske:
8. Martin Johnsrud Sundby +3,8
11. Eldar Rønning +7,3
19. Simen Andreas Sveen +26,8
20. Chris Jespersen +30,2
37. Simen Østensen 1.47,3

Slik er resten av Tour de Ski:

6. januar: Sprint fristil, prolog og finaler (fra kl. 10.30).

7. januar: Klassisk, 10 kilometer herrer (kl. 13.00) og 5 kilometer kvinner (kl. 15.30).

8. januar: Jaktstart friteknikk, 35 kilometer herrer (kl. 12.15) og 15 kilometer kvinner (kl. 15.30).

10. januar: Fellesstart klassisk, 15 kilometer herrer (kl. 13.00) og 10 kilometer kvinner (kl. 15.45).

11. januar: Finale jaktstart, 9 kilometer for herrer (kl. 12.00) og kvinner (kl. 13.30).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder