Må Northug i fengsel, får han ikke trene utenfor murene

Northug møter strikt regime dersom han havner i fengsel

Kaggestad mener at selv trening i fengsel kan redde Northugs sesong

TRONDHEIM (VG) Må Petter Northug sone straffen i Verdal Fengsel, møter han svært vanskelige treningsforhold.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er ennå ikke bestemt når Northug skal sone og om han kan sone med fotlenke hjemme, etter at han i forrige uke ble dømt til 50 dager fengsel i Sør-Trøndelag tingrett.

Men det som er klart er at treningsmulighetene han eventuelt møter i Verdal fengsel ikke er gode for en toppidrettsutøver.

- Vi har et trimrom med apparater og noen spinningssykler, men ikke tredemølle. Og så går det an å trimme på området rundt fengselet, altså utendørs. Det er et ganske stort område, men det er ikke Bymarka for å si det slik. Og trimrommet er ikke et treningsstudio, sier assisterende fengselsleder i Verdal fengsel Ivar Rotvoll til VG.

Umulige skiforhold

MATSALEN: Dette er rommet hvor Petter Northug må belage seg på å spise middag i 48 dager en gang i vinter - enten det blir før eller etter VM, dersom han ender i fengsel. Foto:Kristian Helgesen,VG

Rotvoll understreker at han ikke kan kommentere Northug-saken, men kun generelt om treningsforholdene i fengselet.

- Er det muligheter for å drive skitrening på utendørsområde i fengselet?

- Nei. Det er umulig. Det området det eventuelt hadde vært mulighet å trene på blir brøytet bort på vinteren. Alt er mulig her i verden, vi har jo sendt folk til månen, men skitrening tror jeg blir vanskelig. Nå er det normalt ikke så mye snø her på vinteren heller, sier Rotvoll.

På generelt grunnlag, idet en dom blir tildelt til Verdal fengsel, kaller fengselet inn domfelte innen 60 dager.

- Men det er selvsagt ulike varianter av dette som soningsutsettelse og elektronisk kontroll (fotlenkesoning), utdyper fengselslederen.

- Må være innenfor murene

Derfor er det uklart om Northug må sone i skisesongen eller om det blir etter VM i Falun er ferdig søndag 1. mars.

Men regionsdirektør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord, opplyser om at det er svært strenge regler for trening, dersom en siktet i en slik sak havner i fengsel.

- Med en fengselsstraff på 50 dager for promillekjøring, vil det være mulig å drive trening utenfor fengselsområdet da?

NØKTERNT: Dette er en vanlig celle i Verdal fengsel. Foto:Kristian Helgesen,VG

- Det er ikke mulig. Ved en fengselsstraff må man være innenfor murene. En av grunnene til at det er mulighet for fotlenkesoning er at dømte skal kunne opprettholde forpliktelser på jobb eller i hjemmet, sier direktør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord.

Petter Northug gjorde det selv klart at han ennå ikke har brukt energi på om han skal søke om fotlenke, da han ble intervjuet av VG etter rettssaken.

- Avgjørende for Northugs sesong

Tidligere landslagsløper, landslagstrener og NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er klar på at soning i fengsel i vinter vil være særdeles kritisk for Northugs VM-sjanser.

- Utfallet blir veldig avgjørende for hvordan Northugs sesong blir, sier Torgeir Bjørn.

- Havner han i fengsel får han ikke trene utenfor murene. Hvordan går det?

- Da må de ha et godt treningsrom som man sier. Gjennom 48 dager er det ikke nok med løpsmølle. Hvis det skal sones så mye som 48 dager i fengsel er han avhengig av å få sone så tidlig som mulig og så langt unna VM som mulig. Og han måtte hatt tilgang på rulleskimølle. Da kunne det gått, sier Torgeir Bjørn.

HER KAN HAN TRENE: Dette er treningsrommet i Verdal fengsel. Her kan Northug komme til å trene frem mot ski-VM i Falun - dersom han må sone i forkant av mesterskapet. Foto:Kristian Helgesen,VG

Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad er derimot mer optimistisk på Northugs vegne, bare soningen ikke blir etter nyttår.

- Nærmere to måneder i oppkjøringen er ikke ideelt, men jeg ville sett på mulighetene til å drive alternativ trening. Glansbildet er Dario Cologna som nesten ikke gikk på ski før OL fordi han var skadet, sier Kaggestad som mener dette er mulig for Northug også selv med fengselsstraff i starten av sesongen.

Ber Northug ha god innstilling

Kaggestad har omfattende trenererfaring innen utholdenhetsidretter og har både jobbet med skilandslaget gjennom Olympiatoppen og friidrettsstjernene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Han har sett andre utøvere få mye ut av svært alternative treningsforhold og mener det handler om innstilling, dersom det blir fengselsstraff.

- Da får han utnytte mulighetene inne. Det er kjempespennende å se hvordan det hadde blitt løst. Han hadde sikkert fått permisjon et par dager også. Da får han i så fall bare leke at han er Dario Cologna, der han er. Han har valgt det selv og det lar seg gjennomføre, sier Kaggestad om det som kan bli verste scenario for Northug denne vinteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder