Martin Johnsrud Sundby ga seg halvveis: – Jeg er bekymret

BRØT: Martin Johnsrud Sundby etter at han takket for seg uynder lørdagens 30 km skiathlon på Røros. Til høyre landslagstrener Trond Nystad. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Northug tok NM-gull - Sundby brøt fellesstarten

RØROS/OSLO (VG) Forhåndsfavoritt Martin Johnsrud Sundby (30) følte seg ikke bra og brøt lørdagens 30 kilometer halvveis. Da var det duket for Petter Northug (29).

 • Camilla Vesteng
 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Med Sundby borte stakk Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth et par kilometer før mål. Petter Northug skjønte alvoret, kom voldsomt bakfra, spiste opp forspranget og hadde full kontroll på oppløpet.

Etter målgang jublet Northug mot fire-fem kompiser og viste knyttneven ut fra teltet hvor løperne skifter. 29-åringen svarte «ja» da kameratene meldte at dette ble lett enkelt.

VG Direkte: Vi fulgte rennet direkte her!

– Det var godt å komme ned til oksygen i luften igjen. Å komme ned hit er som å gå ned 20 kilo. Det var godt. Jeg hadde en veldig god følelse underveis. Det fløt bra. VM-formen er vel der den skal være. Vi får håpe det er mulig å holde formen inn mot Falun. Jeg håper å være med å prege distansene jeg stiller opp i, sier Northug til NRK og forteller at han går den siste etappen på stafetten søndag om de guttene foran ham «gjør jobben».

– Jeg har sett det før, sa kong Harald sa han hilste på Northug etter rennet og snakket om vinnerens solide rykk.

- Jeg håpet det skulle bli et tett oppgjør på slutten og litt kniving. Selv om det ble litt strekk i feltet, så må man tenke litt på hva man kan møte i VM. Der blir det mange stafetter og individuelle løp som avgjøres ned mot stadion. Og så ligner Røros litt på det man møter i Falun, så da er man glad for å ha litt høy BMI, sa Northug på pressekonferansen etterpå.Sundby brøt

Dyrhaug ble nummer to, Tønseth tre, Finn Håkon Krogh fire og Hans Christer Holund fem. Marcialonga-vinner Tord Asle Gjerdalen endte på sjetteplass.

– Det er artig å se at jeg og Niklas fortsatt er med i «gamet» selv om vi burde gitt oss for ti år siden. Han bør være klar for en stafettetappe i Falun. Jeg unner han medalje på flere distanser, sier Northug.

SKUFFET: Martin Johnsrud Sundby brøt lørdagens 30 kilometer. Foto:,Camilla Vesteng

– Jeg stivnet totalt på slutten. Da jeg så Petter kom fokuserte jeg på at det ikke kom flere, men jeg er veldig fornøyd med sølvmedalje på det som nesten er hjemmebane for meg. Nå bør jeg være klar for duathlon i VM, sier Dyrhaug til NRK.

- Egentlig ble jeg skremt da Dyhaug stivnet opp den siste bakken, for jeg har sett Dyhaug stiv før og da har han prestert bra, spøkte Northug på pressekonferansen.

Det kanskje beste norske vinnerhåpet på herresiden i Falun, Martin Johnsrud Sundby, ga seg halvveis lørdag da han lå rundt 17 sekunder bak teten i NM-fellesstarten på Røros.

– Jeg har vært litt råtten den siste uken, sier Sundby til VG.

Han følte seg tung i beina og hadde dårlig pust. Formen var rett og slett veldig dårlig for Røa-løperen.

– Dette var litt som jeg hadde fryktet. Jeg har følt meg ganske rotten den siste uken. Jeg gidder ikke å surre rundt her med dårlig ben og dårlig kropp. Jeg føler meg ikke helt pigg så da tror jeg det er smartere enn å hoppe av enn å gå rundt her og slite seg inn til 30. plass å tære på kroppen, fortsetter han.

Kan gå glipp av stafetten

På spørsmål fra NRKs journalist om dette er noe man bør være bekymret for, svarer han:

– Jeg er bekymret så får vi se hva dere er.

Landslagssjef Trond Nystad prøvde å dempe bekymringene. Fortsatt vet de landslagsledelsen hva som er årsaken til at Sundby ikke kjenner seg pigg for tiden.

– Vi vet ikke hva det er ennå. Det er uventet at det endte som dette. Men ut fra hva vi vet nå er det ingen grunn til å rope om krise med tanke på NM. Men det er et eller annet som ikke er bra, sier Nystad til NRK.

Lørdag kveld blir det tatt en vurdering på om Tour de Ski-vinneren skal stå over søndagens NM-stafett.

– Vi ser an formen hans utover kvelden. Så tar vi en samtale og en avgjørelse i kveld.

Samlet felt

På den klassiske delen var feltet samlet fram til Didrik Tønseth satte fart på den siste runden. Da skøytedelen startet var det elleve løpere som utgjorde teten, bestående av blant andre Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen, Niklas Dyrhaug, Tønseth og Simen Østensen.

Tetgruppen gikk i et rolig tempo på starten av den siste halvdelen av løpet. Ikke før den siste runden av løpet skrudde britiske Andrew Musgrave opp farten, før han roet ned igjen etter rundt 600 meter. Det kostet for 24-åringen. Da Tønseth satte fart på slutten måtte briten slippe.

Tønseth var frisk på den klassiske delen og fordelte kreftene godt da de gikk over til fri teknikk. Han satte inn rykket til riktig tid og sammen med Dyrhaug skaffet duoen seg en liten luke. Men den var ikke stor nok til å holde unna, for da Northug fant fram kjempekreftene hentet han dem inn og vant.

Artikkelen oppdateres!

Les også

 1. Petter Northug dro mulla Krekar-spøk etter sprint-fiasko

  RØROS/OSLO (VG) Petter Northug (29) slet tungt i løpet som skulle sikre ham sprintplass i Falun-VM.
 2. Northug etter NM-sprinten: – Vi kan kalle det Arild Monsens minneløp

  RØROS/OSLO (VG) Petter Northug (29) ble kommandert hjem fra høydesamling for å gå NM-sprinten.
 3. Så glad for gullet at hun ikke husker hva Kongen sa

  RØROS/OSLO (VG) Heidi Weng (23) knuste Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) i spurten og tok sitt første individuelle NM-gull…
 4. Blindtarmopererte Didrik Tønseth klar for VM-kamp

  RØROS (VG) Didrik Tønseth (23) kan fortsatt merke at han måtte fjerne blindtarmen for fem uker siden.
 5. Ingvild Flugstad Østberg tok NM-gullet

  RØROS/OSLO (VG) Ingvild Flugstad Østberg tok NM-gullet i sprint, mens Kari Vikhagen Gjeitnes la inn en sterk VM-søknad…

Mer om

 1. Langrenn

Flere artikler

 1. – Det er vanskelig å ta opp arven etter Petter, men i dag gjør han det

 2. Dyrhaug følte seg både kokt og marinert av Sundby

 3. Northug: – I menneskeklassen ble jeg nummer én

 4. Landslagstreneren etter Sundbys overbelastning: - Martin har all grunn til å være usikker

 5. Duket for thrilleravslutning i Canada: Landslagstrener Nystad: – Martin kunne ha vunnet med mye mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder