POSITIV: Therese Johaug er tilbake i full trening og planene fremover er lagt. Her utenfor hotell Steger-Dellai i Seiser Alm hvor hun fikk dopingdommen. Foto: Tore Kristiansen VG

Therese Johaug tilbake i full trening: – Motivasjonen er definitivt bedre

Dopingutestengte Therese Johaug (29) er tilbake i full trening og har begynt jakten på å slå tilbake i VM i Seefeld i 2019.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Therese har begynt å trene veldig bra. Nå er motivasjonen definitivt bedre og den stiger, sier Pål Gunnar Mikkelsplass, skiløperens trener, til VG.

16. oktober 2016 kom sjokknyheten om at Johaug ble dopingtatt grunnet bruk av leppekrem som inneholdt clostebol. 22. august 2017 falt den endelige dommen: Johaug ble utestengt i 18 måneder og mister OL i PyeongChang.

Høsten som fulgte ble det lite, og i perioder ingen, trening og 29-åringen fikk seg en knekk. Nå har derimot Johaug startet oppkjøringen til neste vinter.

– Hun trente ekstremt mye i 20 måneder. Når du ikke skal gå renn på et år var det ingen grunn til å fortsette med så mye trening. For Therese var det greit å legge vekk den seriøse, daglige treningen, sier Mikkelsplass.

Slik reagerte Johaug da OL-drømmen falt i grus:

Teste VM-løypene

Denne vinteren er planlagt i grove trekk, men alle billetter er ennå ikke bestillt. Hun skal trene på Sjusjøen og i Oslo i nærmeste fremtid. Før det blir perioder i Seiser Alm, stedet utøveren fikk den knusende dommen, i slutten av januar før en biltur til VM-løypene i Seefeld venter. I slutten av februar blir det trolig reise til Colorado i USA om det er snø der.

– Det betyr mye i hennes situasjon å reise til VM-løypene. Vi har ikke så mye annet å gjøre og prøver å bruke tid på det som gir inspirasjon, sier Mikkelsplass.

TRENER: Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: Bjørn S Delebekk VG

14. februar kan hun ta del i landslaget igjen, men det er midt under OL og Johaug har bestemt seg for å reise bort fra Norge under lekene.

– Hun er veldig glad for at tiden går. Ting detter på plass etter 14. februar, men i praksis tar hun nok ikke del på landslaget før oppstartssamling i mai eller test-samling i april. Før den tid er det lite hun har nytte av.

Går ikke Skarverennet

15. april kan hun konkurrere igjen - over to år etter siste skiløp. 18. april går Skarverennet, men det er uaktuelt å stille.

– Vi ser ingen grunn til det. Det er en periode det er naturlig å trene mindre og motivasjonen til å gå et «lekeskirenn», det siste rennet en vinter hun ikke har deltatt, er liten.

Jon Almaas fleipet med Johaugs lepper:

Johaug har ett OL-gull, syv VM-gull og 42 verdenscupseirer.

– Jeg tror hun kommer til å være på et høyt nivå. Det er jeg ganske sikker på, men hvor gode de andre er i forhold vet jeg ikke. Går alt etter planen vet vi hva Therese er god for. Samtidig skal man ikke legge listen for høyt i første omgang, mener Mikkelsplass.

– Ekstremt bra nivå

Han har ingen nye treningstester å vise til i vinter.

– Det har ikke vært behov eller motivasjon til det, men Therese er på et veldig bra nivå. Ekstremt bra nivå etter alt vi har vært gjennom. Hun vil prege skisporten videre, sier treneren.

Her avbryter Johaug intervju etter dopingspørsmål:

Manager Jørn Ernst sier dette om Johaugs situasjon.

– Jeg tror hun har det veldig bra. Therese har vært både på hytta og i Dalsbygda. Hun har feiret jul med venner og familie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder