Hovedinnhold

Advarer unge utøvere mot slanking

FORBILDER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Scanpix og AFP
FORBILDER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Scanpix og AFP
Skiyndlingene Therese Johaug (19) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (20) advarer unge utøvere mot å slanke seg for å bli som dem.

Denne saken handler om:


I mars staket Therese Johaug seg inn til en så overraskende VM-bronse på tremila i Sapporo at landslagstrener Egil Kristiansen ikke kunne tro det han så. Skikometen advarer unge jenter fra å tro at de vil oppnå det samme som henne, dersom de blir som henne - liten og slank, men med stor motor.

- Marit (Bjørgen) er forbildet mitt. Men jeg vil aldri bli som Marit uansett hva jeg gjør og hvordan jeg trener. Hun er kjempemuskuløs, og har en kropp med et helt annet utgangspunkt enn meg, sier Johaug til VG.

Juniorløperen har denne vinteren fått mange sjanser i verdenscupen.

- Unge jenter må ikke forsøke å se ut som meg, for alle er skapt forskjellig, sier Johaug.

- Håpløst

19-åringen fra Dalsbygda understreker at hun har et normalt forhold til mat, men legger ikke skjul på at mange sliter med spiseproblemer i hennes idrett.

- Spiseproblemer på jentesiden vil alltid være et problem i utholdenhetsidretter, sier Johaug, og legger til:

- Jeg tror ikke det er noen god løsning å tie problemene i hjel.

Det er nøyaktig ti måneder siden Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble verdensmester på sprint. Siden den gang har kroppen forandret seg. I vår gikk hun ned i vekt på grunn av store allergiproblemer. Etterpå har hun med kyndig veiledning fra Olympiatoppen lagt på seg igjen.

- Hvis jeg skulle prestere kunne jeg ikke ha den kroppen jeg hadde i vår. Jeg kjente det med en gang, det var håpløst å ha så lite energi. Derfor har vi optimalisert kroppssammensetningen som det så fint heter her, sier Jacobsen.
Skremt

I august hadde hun lagt på seg fire av de fem kiloene hun mistet i vår.

- I mai hadde jeg så lite fett på kroppen at det ikke var sunt for noen, sier hun.

- Jeg så det ikke selv, og det skremte meg mest. Men noen ristet meg hardt og sa at sånn kan du ikke ha det.

20-åringen advarer mot å tro at når man går ned i vekt så blir man bedre. Selv testet hun oksygenopptaket for moro skyld da hun hadde gått ned.

- Jeg kunne løpe ganske fort, men hadde et råttent O2-opptak. Den letthetsfølelsen man får er ikke reell, sier Jacobsen, som er glad for at problemet blir omtalt.

- Jeg kan ikke helt skjønne at det vil hjelpe å holde kjeft om det, sier Jacobsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport