Hovedinnhold

Derfor startet opptøyene

Bakgrunn i borgerkrig og boikott

INDRE SPLID: Borgerkrig og korrupsjonsanklager er blant årsakene til kveldens opptøyer under landskampen mellom Norge og Bosnia på Ullevaal stadion. Foto: SCANPIX
INDRE SPLID: Borgerkrig og korrupsjonsanklager er blant årsakene til kveldens opptøyer under landskampen mellom Norge og Bosnia på Ullevaal stadion. Foto: SCANPIX
(VG NETT) Bakgrunnen for bråket innen bosnisk fotball finnes i den blodige og bitre borgerkrigen 1992-95.

Denne saken handler om:

Da ble Bosnia-Hercegovina delt i to etniske stater, den ene serbisk og den andre overveiende muslimsk. Også etter den FN-ledede freden i 1995 rives landet av etniske motsetninger.

SE BILDENE FRA TRIBUNEBRÅKET HER!

Fotballkampene mellom Serbia og Bosnia-Hercegovina har siden da vært preget av voldsomme opptøyer og stort sikkerhetsoppbud.

I 2005 fikk det bosniske forbundet 207.000 kroner i bot etter slagsmål og fakkelkasting under en VM-kvalik-match mot Serbia.

Det er den bosniske supportergruppen Bhfanaticos skal ha organisert kveldens aksjon på Ullevaal stadion. Gruppen, som styres av utvandrede bosniere bosatt i Sverige, mener det
bosniske fotballforbundet er udemokratisk og korrupt.

De hevder blant annet at mennesker i forbundet blir ansatt som følge av religion.

Også åtte av nasjonens mest profilerte spillere har samme syn. De har i en periode nektet å spille med flagget på brystet.

LES OGSÅ: Fullt kaos etter 50 sekunder

Korrupsjon og kampfiksing

I november i fjor fikk den bosniske landslagstreneren Blaz Sliskovic sparken, etter at 13 spillere truet med boikott av landslaget. De krevde også at hele ledelsen i forbundet skulle gå av.

SLIK VAR KAMPEN:NORGE-BOSNIA

Det bosniske fotballforbundet NFSBIH er blitt beskyldt for korrupsjon, kampfiksing, at folk blir ansatt på bakgrunn av religion samt at de er styrt av mafiaen.

Det bosniske fotballforbundet takket i et brev til Norges Fotballforbund før kampen nei til billetter, siden de ikke kunne ta ansvar for sine egne supportere.

LES OGSÅ:- Opptøyene var planlagt

Ikke første gang

Også da Norge spilte EM-kvalikkamp mot Bosnia-Hercegovina i oktober 2002 ble det bråk på Ullevaal, da bosniske supportere kastet glødende fakler, mobiltelefoner, flasker, nøkkelringer og lightere inn på banen. Også da ble sikkerhetsrutinene kritisert. Kampen ble heller ikke da avlyst, og Norge vant 2-0.

Mange mennesker ble fordrevet under Jugoslavia-krigene på 1990-tallet. Derfor befinner mange bosniere seg i Skandinavia den dag i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport