Hovedinnhold

Stabæk-treneren innrømmer upassende adferd

**Øyvind Eide: - Utviste dårlig skjønn

PÅ NADDERUD: En beklagende Stabæk-trener Øyvind Eide møtte VG i går kveld.
PÅ NADDERUD: En beklagende Stabæk-trener Øyvind Eide møtte VG i går kveld.
NADDERUD (VG) Stabæk-trener Øyvind Eide (32) beklager omgangstonen han hadde med en av sine spillere.

Denne saken handler om:

Det var i går at Budstikka bragte et lengre intervju med den tidligere Stabæk-spilleren Leni Larsen Kaurin. «Stabæk-trener inviterte landslagsspiller til sex» lød overskriften i lokalavisen.

Saken ble først kjent da tidligere Asker og Stabæk-spiller Lisa-Marie Woods i en blogg hevdet at en av hennes tidligere lagvenninner var utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser av treneren. Inntil Budstikkas intervju med Kaurin, hadde saken vært anonym.

Sent i går kveld tok Stabæk-trener Øyvind Eide bladet fra munnen. I snøføyken på Nadderud møtte han VG sammen med tre representanter fra Stabæk-ledelsen. 32-åringen er tydelig preget av saken som har preget norsk sportspresse den siste uken. Med skjelvende røst og et slitent ansikt er det tydelig at saken har satt sine spor:

Øyvind Eide, som førte Stabæk til «The Double» i fjor, skjønner at han har handlet dumt.

- Det var upassende adferd, innrømmer Eide.

Innrømmer feil

EM-SPILLER: Leni Larsen Kaurin var med på sommerens opptur i EM. Her er hun fotografert i Sverige under mesterskapet. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
EM-SPILLER: Leni Larsen Kaurin var med på sommerens opptur i EM. Her er hun fotografert i Sverige under mesterskapet. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Kaurin sa til lokalavisen at hun ble kontaktet ganske heftig over sms, e-post og "litt håndskrevne greier".

Eide velger nå å innrømme sine feil.

- Det foregikk i to-tre måneder høsten 2012. Jeg var betatt av en spiller, og vi var vel ute sammen tre-fire ganger. I den tiden var det en flørtende sjargong, og det ble utvekslet en del sms som var vanlig innenfor den sjargongen.

- Er eldre

- Selv om hun faktisk er eldre enn meg, så utviste jeg dårlig skjønn i forhold til den posisjonen jeg var i, og jeg beklager at hun har følt det på den måten hun tydeligvis gjør.

Til VG sier Kaurin i dag at hun oppfatter Eides versjon av saken som feilaktig.

I går fortalte Kaurin i Budstikka at hun hadde hatt en samtale med psykolog som følge av den oppmerksomheten hun hadde fått fra sin trener.

- Jeg tok kontakt med psykolog og var langt nede, sa Kaurin, noe Eide beklager.

- Det er selvfølgelig veldig leit at hun føler det slik. Jeg skulle ønske at vi kunne hatt en dialog om dette, men jeg nådde ikke frem med min henvendelse, sier Eide til VG.

«Erotisk massasje»

Kaurin sa til Budstikka at hun mente Eide hadde gått over streken ved flere anledninger.

- Under et restaurantbesøk i november (2012) kom servitøren med en bukett roser. Jeg fikk inntrykk av at servitøren og de rundt oss oppfattet dette som en forlovelsessituasjon, noe jeg var veldig ukomfortabel med. I tillegg fikk jeg et hjemmelaget gavekort på «erotisk massasje med happy ending», og det var veldig overraskende. Min reaksjon ble nok annerledes enn hva han hadde håpet på, men der og da tenkte jeg ikke mest på ham, men på mitt eget ubehag og hvordan jeg skulle takle dette.

Dessuten mente den tidligere Stabæk-spilleren hun hadde blitt vraket av utenomsportslige årsaker.

- Jeg kjente at han tok andre beslutninger vedrørende min rolle og oppgaver på laget enn før. I cupfinalen fikk jeg ikke starte. Ikke slapp han meg innpå i løpet av kampen heller.

Vil nyansere

Eide understreker at han ikke ønsker noen offentlig polemikk med Kaurin, men vil gjerne nyansere saken.

- Det at hun ikke fikk ny kontrakt, er utelukkende et sportslig valg. Sportslig utvalg kom med innstillingen, og jeg støttet den fordi det var fire andre landslagsspillere som var yngre, tilgjengelige og kunne spille i hennes posisjon. Attraktive spillere som var tilgjengelige der og da, og hadde vi ikke sikret oss disse talentene senhøsten 2013, ville disse ha gått til andre klubber. Dessuten har jeg sett på statistikken hennes. Kaurin kunne spilt 40 kamper etter at hun kom til klubben, i 36 av dem startet hun eller kom inn.

- Når det gjelder de to andre tingene så kom de ved to forskjellige anledninger. Kortet som Kaurin refererer til ga jeg henne på spøk, og jeg opplevde ikke at hun synes det var noe problem da. Faktisk, da vi forlot pizzarestauranten sammen og var på vei til bilen, ga hun meg en gave da vi skiltes. Det ble også trukket frem noen lettkleddbilder, men de ble tatt av Scanpix som illustrasjonsbilde i 2004, og var noe jeg viste til alle spillerne nettopp fordi jeg mente at det kunne bli en «snakkis» i spillergruppa.

Mener det ikke er «sextrakassering»

Det er likevel forholdet til Kaurin som har blitt det største samtaleemnet nå i ettertid. Stabæk-ledelsen er kjappe med å innrømme at Eide tok noen ukloke valg høsten 2012, men understreker at de mener det ikke dreier seg om «sextrakassering», slik noen har omtalt saken som.

- Vi har hatt et godt møte med Leni, og har gått gjennom saken i detalj. Hun bekreftet under møtet vårt at sextrakassering var et for sterkt ord, men at trakassering var mer riktig, påpeker styreleder Espen Moe.

Dette tilbakeviser Kaurin overfor VG.

Klubben understreker at det anser saken som alvorlig, og har respekt for at Kaurin føler det slik hun gjør. Eide vurderer likevel ikke sin stilling i klubben.

- Jeg har ikke vurdert å trekke meg som trener. Du må spørre spillergruppen, men jeg opplever at jeg har støtte der.

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport