Hovedinnhold

Kan være for sent å kutte OL-kostnader

*** Desperat jakt på milliard-kutt
*** Widvey: Positivt til å kutte kostnader
*** Forsker: Tror OL dør av seg selv

NY KVALITETSSIKRING? I desember mottok Kulturminister Thorhild Widvey (H) kvalitetssikringsrapporten om OL fra Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas. Nå kan det bli nødvendig å kvalitetssikre et krympet OL-opplegg på nytt.
NY KVALITETSSIKRING? I desember mottok Kulturminister Thorhild Widvey (H) kvalitetssikringsrapporten om OL fra Anders Magnus Løken i Det Norske Veritas. Nå kan det bli nødvendig å kvalitetssikre et krympet OL-opplegg på nytt. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix
OL-arrangørenes nye plan om å lete etter kutt på fem til 10 milliarder kroner i Oslo 2022, kan komme for sent til å berge OL-søknaden og statsgarantien innen IOCs frist i januar.

Et helt nytt OL-konsept må trolig kvalitetssikres av eksterne konsulenter før Stortinget kan vedta en slik garanti.

- Alle offentlige anskaffelser over 750 millioner kroner skal ut til ekstern kvalitetssikring, med mindre det er eksplisitt unntatt. OL-søknader er ikke unntatt, sier Morten Welde, forsker på NTNU i Trondheim og ekspert på anleggsinvesteringer.

Konsulentselskapet DNV GL brukte fire måneder på å kvalitetssikre den opprinnelige OL-søknaden fra søkerkomiteen i Oslo 2022.

Skal kvalitetssikres

- Store idrettsarrangementer skal man i hvert fall kvalitetssikre, ut fra erfaringer både fra Lillehammer i 1994 og lignende evenementer i utlandet. Nei, det er mye som er pussig i denne OL-saken. Personlig tror jeg at søknaden dør ut av seg selv, sier Welde.

Og nå sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til VG at hun foreløpig ikke er formelt orientert om en ny kuttplan:

– Det er positivt at søkerkomiteen ser på muligheten for å redusere kostnadene, skriver Widvey i en epost til VG fredag kveld.

– Vi har ikke mottatt noen formell henvendelse om dette og må derfor forholde oss til den søknaden vi har til behandling. Det er denne søknaden som er kvalitetssikret, sier Widvey.

Trekker ikke søknaden

I mai sa kulturministeren til VG at vilkåret for et OL-ja fra regjeringen var at  imidlertid at entusiasmen i folket ble betydelig større. Og at regningene til skattebetalerne blir mindre.

Det første har ikke skjedd. Men nå skjer det kanskje noe med kostnadene.

Stian Berger Røsland (H), byrådslederen i Oslo som leder søkerkomiteen, sier til VG at han ikke vil trekke OL-søknaden, men tvert imot lage en kuttliste som regjeringen og Stortinget kan bruke om de ønsker, som et «mulighetsrom».

Han har gitt sin egen OL-etat i Oslo og Norges Idrettforbund frist til onsdag eller torsdag med å legge fram en kuttliste med forslag til besparelser på mellom fem og ti milliarder kroner.

DNV GL har beregnet at behov for en brutto statsgaranti på rundt 35 milliarder kroner, eller 21,7 milliarder når budsjetterte inntekter er trukket fra.

Røsland sier også at IOC vil godta avvik fra de strenge manualene på flere tusen sider som gir rammen for et vinter-OL.

- Vi mener at det er mulig å utfordre rammene slik de er beskrevet i IOCs manualer, og at det er mulig å fravike noen av elementene, sier Røsland.

Det signalet liker Thorhild Widvey:

– Jeg registrerer at søkerkomiteen har fått signaler fra IOC om at det er mulig å fravike punkter i manualen for OL, det er positivt, sier hun til VG.

Ap: Avventende

Siden Frp-leder Siv Jensen så klart har stilt seg på nei-siden, er Høyre og statsminister Erna Solberg helt avhengig av støtte fra Ap for å få flertall bak en statsgaranti – dersom hun vil ta OL-kampen til Stortinget med en ja-innstilling.

Rigmor Aasrud, Aps kulturpolitiske talskvinne på Stortinget, synes det er vanskelig å tolke de nye signalene fra OL-komiteen:

– Alle tiltak som bidrar til mer gjenbruk vil være positivt. Men om det er realistisk, må de som sitter nærmere dette ha en formening om, sier Aasrud.

– Men jeg klarer ikke å se for meg hvordan Stortinget kan velge mellom anlegg. Vi må forholde oss til det regjeringen og kulturministeren til slutt kommer med, legger hun til.

- Reelle kutt

Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, stiller seg positiv til kuttforslagene som nå utarbeides fra Oslo og Norges Idrettsforbund.

Men også han understreker at tiden er i ferd med å renne ut:

- Vi må være sikre på at kostnadskuttene er reelle og kvalitetssikret. Så ser jeg for meg at Høyres stortingsgruppe innen midten av oktober kommer med et råd til kulturministeren i OL-saken, sier Helleland til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport