Hovedinnhold

UFC-analyse: En konge gjør sin retur

LENGE SIDEN SIST: Georges St-Pierre fikk kamp mot Jake Shields i desember 2011 og forsvarte weltervektbeltet for syvende gang. Siden da har han vært ute med skade. Foto: AP Foto: AP
LENGE SIDEN SIST: Georges St-Pierre fikk kamp mot Jake Shields i desember 2011 og forsvarte weltervektbeltet for syvende gang. Siden da har han vært ute med skade. Foto: AP Foto: AP
I helgen er det klart for det mest etterlengtede comebacket i UFCs historie. Weltervekt-tittelholder Georges St-Pierre gjør sin retur etter atten måneders fravær fra octagonet.

Denne saken handler om:

Dette er MMA:

* Står for Mixed Martial Arts.
* Er fullkontakts kampsport med mange forskjellige elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu.
* Det er forbudt å gå MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår både i vanlige bokseringer og i såkalte bur med høye vegger – først og fremst for å beskytte utøverne fra å ramle ut av ringen.
* Det kjempes som regel i runder som varer fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder, mens mesterskapskamper som regel er fem runder.
* UFC er det største MMA-forbundet.
* Joachim Hansen vant i 2008 lettvektklassen i forbundet DREAM.
* Simeon Thoresen ble første nordmann til å vinne en kamp i UFC i april 2012. Han tapte i september sin andre kamp.

Før storkampen natt til søndag har VG Nett bedt om en UFC-analyse av Tarjei Nymark Mørkve som er ansvarlig redaktør for nettstedet mma-norway.com . Han har fulgt sporten tett i et tiår.

GSP som han også kalles - røk et korsbånd i 2011 da han forberedte seg på den opprinnelige kampen mot Carlos Condit som etter planen skulle ha funnet sted ved UFC 137 tidlig i 2012.

Les også: Klart for stjernecomeback i MMA-buret

I utgangspunktet var det ikke Condit han skulle møte, men daværende tittelholder i Strikeforce's weltervekt-divisjon Nick Diaz. Diaz som er en av MMA-verdenens største urokråker skapte mye hodebry for UFC-president Dana White og da han blandt annet ikke møtte til pressekonferansen i forkant av UFC 137-kortet fikk White nok, og Diaz ble fratatt tittelsjansen sin i UFC.

Carlos Condit, som skulle ha møtt BJ Penn, ble flyttet opp for å møte St-Pierre i hovedkampen. Men så pådro altså GSP seg skaden, og kampen ble aldri noe av.

Mye har skjedd siden den gang. St-Pierres lange skadefravær tvang UFC til å kåre en midlertidig tittelholder - en såkalt interim-belteholder, og etter at Diaz vant kampen mot Penn ble det bestemt at Condit og Diaz skulle møte hverandre for å kåre vinneren av et interim-belte til GSP var tilbake og kunne forsvare tittelen sin.

Condit vant mot Diaz, og kommende lørdag møtes endelig GSP og Condit i UFC 154's hovedkamp for å finne ut hvem som er verdig tittelen UFCs ubestridte weltervektsmester.

Analyse av fighternes styrker og svakheter under bildet.

TØFF UTFORDRER: Carlos Condit har det som skal til for å gi Georges St-Pierre skikkelig kamp i Montreal natt til lørdag norsk tid. Foto: AP
TØFF UTFORDRER: Carlos Condit har det som skal til for å gi Georges St-Pierre skikkelig kamp i Montreal natt til lørdag norsk tid. Foto: AP


Analyse:

Stående:

Carlos Condit har vunnet tretten av sine seiere på knockout og selv om GSP er en formidabel motstander stående, så gir jeg fordelen til «The Natural Born Killer». Han mikser sammen armer og bein og har en høyst effektiv måte å rive ned motstanderens forsvar bit for bit. Om det er nok til å sikre seg en seier mot tidenes beste weltervekter gjenstår å se, men Condit gjør lurt i å holde denne kampen på beina.

Bryting/grappling:

FØLGER UFC TETT: Tarjei Nymark Mørkve er redaktør for nettstedet MMA Norway og har fulgt UFC-sirkuset i ti år. Foto: Privat Foto:
FØLGER UFC TETT: Tarjei Nymark Mørkve er redaktør for nettstedet MMA Norway og har fulgt UFC-sirkuset i ti år. Foto: Privat Foto:

St-Pierre er best her. Selv om fransk-kanadieren begynte sin kampsportkarriere som karateutøver har han utviklet seg til å bli en av de beste bryterne i MMA. Det er sjelden en utfordring for han å få sine motstandere ned på bakken, og hans eget nedtagningsforsvar er fra en annen verden.
Går det til bakken med GSP så er det høyst usannsynlig at du kommer deg på beina igjen med mindre runden er over. Om GSP vil ha kampen til å foregå på bakken så kommer den til å gjøre det, og han kommer med største sannsynlighet til å ende opp på topp hver eneste gang.

Analysen fortsetter under bildet.

LENGE SIDEN SUBMISSION-SEIER: Georges St-Pierre vant sist på submission da Matt Hughes ble slått i Las Vegas i desember 2007. Foto: AP
LENGE SIDEN SUBMISSION-SEIER: Georges St-Pierre vant sist på submission da Matt Hughes ble slått i Las Vegas i desember 2007. Foto: AP


Submissions/BJJ:
Condit kan på ingen måte avskrives på bakken. Han har også tretten seiere via submission under beltet og det gjør nok St-Pierre lurt i å huske på lørdag kveld. St-Pierre på sin side har ikke hatt de helt store avslutningene og bare fem av sine tjueto seiere har kommet via submission, og han har ikke vunnet på denne måten siden kampen mot Matt Hughes i 2007. GSP kommer nok ikke til å ta de store sjansene på bakken i denne kampen, og når det ned dit så vil vi nok se en Condit som jobber hardt med submissionforsøk fra ryggen.

Kondisjon:
En ørliten fordel til GSP. Han er uhyre disiplinert og har neppe benyttet det siste året som ferietid. Det hjelper ikke å ha verdens beste tekniske ferdigheter dersom du ikke har kondisjonen til å benytte deg av de gjennom fem runder - som alle tittelkamper i UFC er. Kondisjonering har aldri vært et problem for GSP og jeg har vanskelig å se for meg at det skal plutselig bli en faktor i denne kampen. Det samme kan forsåvidt sies om Condit, likevel mener jeg at St-Pierre kommer hakket sterkere ut av det om de to skulle løpt maraton.

Erfaring:
GSP har mest erfaring. Selv om Condit på ingen måte er en nykommer her, og har gått flere profesjonelle kamper enn sin kommende motstander så har St-Pierre gått fem-runders kamper (en vanlig «non-title»-kamp består av tre runder) i hver eneste av sine kamper siden 2008 da han tok beltet. Han har sannsynligvis også tilbrakt langt mer tid inne i octagonet ettersom Condit har avsluttet mange av sine kamper veldig tidlig - der GSP på sin side ofte har gått alle fem rundene ut. GSP har også siden han ble tittelholder gått sine kamper mot de som er regnet som den største trusselen mot weltervek-tronen til enhver tid. Og han har vunnet over samtlige.

Konklusjon
GSP har fått kritikk for å ikke avslutte kampene sine, men det som er viktig å huske på er at en tittelholder som sagt til enhver tid møter de beste fighterne i verden. Utøvere som har brukt årevis på å jobbe seg opp til en tittelkamp og som har ingenting å tape. Selv om han tilsynelatende har problemer med å gi publikum spektakulære avslutninger så la deg på ingen måte lure. Georges St-Pierre er en hvithai i MMA - helt øverst på næringskjeden og han bryter sine motstandere systematisk ned, ikke bare fysisk men også mentalt ved å sakte men sikkert frata dem sine beste verktøy i form av armer og bein når han hamrer muskulatur og lunger til deig. De fleste som trer inn i buret med GSP ender opp som selunger...

PS! UFC-stevnet sendes på CMORE live fra kl. 04.00 natt til søndag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport