Hovedinnhold

Snart kan Brækhus bokse i Norge: - Fantastisk og gledelig!

• Ble født det året proffboksing ble forbudt i Norge – kan avslutte
karrieren på norsk jord

Cecilia Brækhus (33) og norske proffboksere kan slippe jubelen løs – endelig får de gå kamper i hjemlandet.

Denne saken handler om:

- Dagen begynte ganske dårlig da jeg satt fast i trafikk og fikk trøbbel med flyet mitt. Men her har ting bare vært fantastisk og gledelig. Meldingen om dette er utrolig positivt for hele bokse-Norge, sier Brækhus til VG.

Regjeringen har i dag fremmet et lovforslag for Stortinget om å oppheve loven mot proffboksing fra 1981. Dermed er det bare en formalitet før Brækhus og andre norske proffboksere kan gå kamper i hjemlandet. Det er altså 33 år siden sist det var lov, ironisk nok kom forbudet det samme året som Brækhus ble født.

Slik det ser ut nå vil det være mulig for norske proffboksere å utøve idretten i Norge i løpet av våren 2015. Med støtte fra Venstre har regjeringen har flertall i Stortinget, vil det i praksis bare være snakk om behandlingstiden der før det første stevnet kan arrangeres i Norge.

- Nå dør ikke boksingen ut. Det hadde den gjort om loven hadde stått videre, sier Brækhus.

Oslo 20141003. Kulturminister Thorild Widvey gleder seg til boksing på norsk jord. Her sammen med Cecilia Brækhus t.v. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20141003. Kulturminister Thorild Widvey gleder seg til boksing på norsk jord. Her sammen med Cecilia Brækhus t.v. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Siden proffdebuten i 2007 har Brækhus gått kamper i Sveits, Belgia, Tyskland, USA, Finland og Danmark. Hun er ubeseiret på sine 26 kamper, og har fire VM-belter (WBA, WBC, WBO og IBF). Hun vant mot kroatiske Ivana Habazin i København i midten av september, og kommer trolig til å gå i ringen igjen i Danmark i november/desember før det etter alt å dømme blir kamp i Norge tidlig i 2015.

- Vi har lagt forholdene til rette om at dette blir helt sikkert. Jeg regner med, hvis Stortinget opphever lovene om proffboksing, at dette blir klart iløpet av nyåret, sier kulturminister Torhild Widvey til VG.


- Brækhus har åpenbart vært viktig og en flott ambassadør for dette, og jeg håper å sitte ringside når hun bokser for første gang i Norge, følger hun opp.

Endrer «knockoutloven»

I tillegg til forbudet mot proffbudet mot proffboksing har den såkalte «knockoutloven» fra 2001 satt en stopper for profesjonell boksing, MMA (Mixed Martial Arts) og også i den senere tid amatørboksing i Norge.

VERDENS BESTE KVINNEBOKSER: Cecilia Brækhus befestet sin posisjon som verdens beste kvinnebokser da hun slo Ivana Habazin i København i september. Nå kan hun snart få bokse i Norge.
VERDENS BESTE KVINNEBOKSER: Cecilia Brækhus befestet sin posisjon som verdens beste kvinnebokser da hun slo Ivana Habazin i København i september. Nå kan hun snart få bokse i Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Etter at det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) bestemte at senior herreboksere ikke lenger skal bruke hjelm, så kom det i konflikt med «knockoutloven» og derfor har Norges Bokseforbund værtutestengt fra AIBA siden mars. Det medførte blant annet at Nordisk mesterskap i Oslo måtte avlyses.

Norske amatørboksere har de siste månedene fått delta i internasjonale turneringer ved hjelp av en midlertidig dispensasjon fra AIBA. Nå endres «knockoutloven» slik at blant annet senior herreboksere kan gå amatørkamper i Norge uten hjelm.

- Denne lovendringen er noe Norges bokseforbund har kjempet for i flere år og presset på etter at AIBA endret sitt reglement som kom i konflikt med norsk lov. Dette viser at regjeringen legger til rette for internasjonal idrett på lik linje med resten av verden, sier generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, til VG.

« I tillegg til å fremme lovforslag om å oppheve proffbokseloven, har Regjeringen i dag fastsatt endringer i knockoutforskriften. Endringene åpner blant annet for at det kan arrangeres kamper i profesjonell boksing i Norge. Endringene legger også til rette for at olympisk boksing i regi av Norges Bokseforbund kan utøves innenfor rammen av regelverket i Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

<p>FORNØYD: Generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG</p>

FORNØYD: Generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Regjeringen ønsker å legge til rette for utøvelse av profesjonell boksing. Med de forskriftsendringene er foretatt, vil det kunne gis godkjenning til å organisere kamper i profesjonell boksing i Norge.

For Regjeringen har det også vært viktig å legge til rette for at olympisk boksing i regi av Norges Bokseforbund kan utøves innenfor rammen av regelverket i Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).» heter det i en pressemelding.

Det er gjort følgende endringer i knockoutforskriften:

* Kamplengde: Godkjenningsnemnda skal kunne gi unntak fra bestemmelsen om kamplengde for kampaktiviteter med lav til moderat skaderisiko. Nemnda skal også kunne gi unntak for tittelkamper for erfarne utøvere, samt for internasjonale mesterskap. Det kan gis unntak begrenset oppad til gjeldende internasjonale kamptidsbestemmelser for de enkelte kampaktivitetene.

* Beskyttelsesutstyr: Hjelm vil ikke lenger være obligatorisk beskyttelsesutstyr.

* Aldersgrense: Godkjenningsnemnda skal på grunnlag av søknad kunne gi individuell dispensasjon for utøvere over 34 år.

* Antidopingbestemmelser: Godkjenning skal bare kunne gis når det dokumenteres at søker driver et antidopingarbeid i overenstemmelse med World Anti-Doping Code.

 


  

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport